Sök

Åtta små dammsugare

2004-01-30

Att dammsuga är för många en tråkig syssla. Därför kan det vara värt att satsa på en bra maskin som gör jobbet roligare, samtidigt som du får bättre luft och lägre buller i hemmet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Electrolux Ultra Silencer 4/5 2300 En av de tystaste
Electrolux Clario 3/5 1200 Favorit i repris
Philips Specialist 3/5 2200 Flärd och väldoft
Philips City Line 2/5 1600 Borde vara billigare
Miele Xtra Power 4/5 3800 Dammsugarnas Mercedes
Volta Bolido 3/5 2500 Väldämpad och dyr
Nilfisk C120 4/5 1500 Välbyggd kompromiss
Nilfisk Go 2/5 1200 Liten och bullrig

Sammanfattning

Smartson har testat åtta dammsugare i varierande prisklasser, primärt för mindre hushåll. Electrolux Ultra Silencer, Nilfisk Compact C120 och Miele Xtra Power får högst betyg. De flesta modeller gör ett bra jobb även i lite större hushåll, men vi avråder från de allra minsta. Små dammsugare är smidiga att bära och tar liten plats, men låter mycket och har i regel inte lika bra filtrering eller funktioner som de lite större maskinerna.

Inledning

Det ska vara bekvämt och roligt att städa och med en bra dammsugare har du större möjligheter att hålla huset rent. Bullret i den gamla dammsugaren är en stor källa till irritation, men är du allergiker, hund- eller kattägare bör du också vara noga med dammfiltret. Många nya modeller har så kallat Hepa-filter med effektivare reducering av dammpartiklar och mikroorganismer, i enlighet med amerikansk respektive europeisk certifiering.

Ett annat råd vid köp av ny dammsugare är att inte stirra sig blind på motoreffekten. Många tillverkare skyltar med hög maximal effekt, men minst lika viktigt är att sugslang och munstycke är bra utformade. Högre effekt innebär högre varvtal, högre buller och kortare livslängd. Professionella dammsugare är oftast inte så effektstarka. Istället är det livslängd och användarvänlighet som prioriteras, inte onödigt höga varvtal. Känn och lyssna på maskinen innan du köper den. Prova att öppna och stänga luckor, byta filter och dra runt maskinen på golvet. Du bör kunna sköta alla reglage med foten och du ska kunna bära med dig maskinen utan problem. Ljudnivån mätt i decibel är inte så intressant, det väsentliga är hur man upplever ljudnivån, inte bara från motorn utan även från munstycke och luftreglering.

Så gjorde vi

Nästan alla testade maskiner har steglös effektreglering samt teleskoprör. Steglös effektreglering reducerar buller och energi, medan teleskopröret ger en bekvämare arbetsställning. De vanliga tillbehören i form av rund borste, smalt munstycke och möbelmunstycke medföljer i stort sett alla maskiner. Eluttag för roterande motormunstycke finns på några av de dyrare maskinerna. Testet är inriktat på användande och vi har inte mätt filtreringsgrad, sugeffekt eller buller i decibel. Däremot har vi bedömt hur bra maskinerna är på att städa på normalt smutsiga golv (mestadels hårda), hur bra de är att hantera och hur mycket man upplever att de bullrar. Övriga faktorer som bedöms är kvalitet och material, design, utrustningsnivå samt pris.

Electrolux-Clario
Electrolux Clario
Klassisk, kompakt dammsugare med teleskoprör, indikator för dammpåse och Hepa H12 filter. Tillbehören får inte plats i kåpan. Bland extratillbehören märks turbomunstycke m.m. Eluttag finns. Maskinen har ett smidigt format men känns plastig med hårda hjul som rullar trögt. Teleskopröret fungerar bra och originalmunstycket har hjul för att minska friktionen. 1600 watt med steglöst effektreglage, sladdlängd knappt 7 meter. Hög ljudnivå och låg vikt. Tydlig manual.

Volta-Bolido
Volta Bolido
Bolido är betydligt större än Clario, men har samma påsar, samma effekt och samma slang. Stort och klumpigt originalmunstycke med "parkeringsläge" samt Hepa H12 filter och eluttag. Sedvanliga tillbehör. 8,7 meter kabel som löper lätt. Strömbrytaren är kombinerad med tillbehörslocket. Praktiskt, men konstruktionen känns inte hållbar. Mycket låg ljudnivå och hög sugförmåga. Enkel men tydlig bruksanvisning. Rullar lite trögt. Känns inte direkt prisvärd.

Electrolux-Ultra-Silencer
Electrolux Ultra Silencer
Som namnet antyder en väldämpad maskin i mellanstorlek. Tillbehören är samma som till Clario. Sladden mäter knappt nio meter och motoreffekten är 1600 watt. Munstycket är samma som till Volta Bolido och ganska tungt att hantera. Rullar trögt men tyst på gummiförsedda hjul. Relativt tung att bära, men handtaget är rejält och hela maskinen är väldesignad. Hepa H12 filter och steglös effektreglering med indikator för full dammpåse. Som extra tillbehör finns djurkit, hobbykit och bilkit med anpassade munstycken. Bästa köp om du prioriterar lågt ljud.

Nilfisk-Go
Nilfisk Go
Nya Go är extremt liten och lätt att hantera. Sugeffekten är bra men ljudnivån är relativt hög. Teleskoprör, sugslang och munstycke är samma som till Nilfisk C120 och fungerar bra. Den korta sladden på 6 meter begränsar rörligheten, men maskinen är lätt att dra. Tillbehören ryms under ett transparent plastlock. Hepa-filter saknas liksom effektreglering. Maxeffekt 1600 watt. Strömbrytare och reglage till kabelvinda är integrerade i handtaget. Konstruktionen känns inte så hållbar. Väldigt liten dammpåse. I jämförelse med välbyggda C120 känns Nilfisk Go som en liten leksaksdammsugare utan finesser.

Nilfisk-C120
Nilfisk Compact C120
En dammsugare i mellanstorlek med tvåstegs effektreglering och Hepa H13 filter. Motoreffekt 1400 watt och sedvanliga tillbehör samt munstycke för hårda golv. Dessutom medföljer väggfäste. Sladden mäter 6,5 meter vilket är onödigt kort. Smidigt munstycke och väl fungerande teleskoprör. Relativt behaglig ljudnivå. Maskinen är tung men rullar lätt över trösklar och runt hörn. Det rejäla handtaget gör den enkel att bära trots vikten. Smidig öppning av tillbehörsluckan. Manualen innehåller teknisk specifikation. Bästa köpet, trots sladdlängden.

Philips-Specialist
Philips Specialist
Specialist är en stor och tung maskin med motoreffekt på 2000 watt och munstycke med extra borst i lila färg. Parfymerat utblås. Sedvanliga tillbehör. Specialist är trevlig att städa med, men munstyckets form gör det ibland svårt att komma åt under soffor och skåp. Låg ljudvolym på sparläge, men på högsta effekt är motorn högljudd. Sladden mäter 7 meter. Den tunga maskinen är svår att lyfta, även om handtaget är stadigt. Modern design med stora hjul. Inget Hepa filter. Gillar man de runda formerna och inte kräver Hepa filter kan detta vara ett bra köp.

Philips-City-Line
Philips City Line
En kompakt modell i smidigt format för mindre hushåll. Hepa-filter saknas. Sladdlängd 6 meter. Munstycket har oval form och kan användas både på längden och på tvären. Motoreffekt 1700 varv med steglöst effektvred som måste manövreras med handen. Bullrig, särskilt i högsta läge men även på sparläge. Maskinen är lätt att dra och lyfta samt har en diskret formgivning. Endast möbelmunstycke och smalt munstycke medföljer. Inget Hepa filter. Vi har svårt att rekommendera City Line, eftersom priset är högt i relation till byggkvalitet och funktioner.

Miele-Xtra-Power
Miele Xtra Power
Mieles dammsugare är stor och dyr. Xtra Power betyder mycket kraft och med en motoreffekt på 2100 watt finns kapacitet. Ljudnivån varierar med effekten men i högsta läge bullrar det en del. I ett normalt smutsat hem räcker troligen 1200 watt och då blir ljudnivån mer behaglig. Munstycke och teleskoprör är väl utformade och maskinen är tung men rullar lätt. Sladden mäter 7 meter. De vanliga tillbehören ingår liksom Hepa H12 filter med aktivt kol som reducerar lukt. Tydlig manual med en del fakta- och stavfel. Påkostad, dyr och kvalitativ.