Sök

Åtta händiga vitlökspressar

2004-02-13

Inget kök är komplett utan en duktig vitlökspress. Här synar vi åtta modeller i rostfritt stål.

Modell Betyg Pris Kommentar
Åhléns 3/5 50 Billig men bra
Duka Butler 2/5 150 Rymmer mest
Zyliss 4/5 140 Pressar bäst
Anders Petter Wallman 2/5 125 Pressar dåligt
OXO Goodgrips 4/5 200 Kraftigast och tyngst
Duka Steel 3/5 140 Smart och smidig
WMF 3/5 250 Onödigt dyr
Anders Petter Skanör 3/5 120 Både ris och ros

Sammanfattning

Smartson har pressat vitlök med och utan skal samt med stora och små klyftor i åtta modeller, som kostar mellan 50 och 250 kronor. Dyrast är inte bäst och billigast är inte sämst. Bäst i test är Zyliss för cirka 140 kronor före OXO Good Grips för 200 kronor. Duka Steel för 140 kronor och Åhléns enkla modell för 50 kronor är också vettiga köp.

Inledning

Att skiva vitlöken tunt är egentligen ett bättre alternativ än en vitlökspress, men det är inte lika snabbt och bekvämt. Det gäller att hitta en press som gör jobbet bra och som är lätt att hantera och rengöra. Några modeller har lösa pressbehållare eller lösa rengörare som lätt kommer bort i småbarnsfamiljens kök. Flera modeller har ett alltför stort glapp mellan presshuvud och behållare och lämnar opressade rester. De flesta har ett mjukt tryck och lämnar mycket vitlök under pressbehållaren som måste skrapas bort mekaniskt. Å andra sidan är det inte roligt om trycket är för hårt, så att vitlöken sprutar ut på golv och väggar. Det bästa är att skala vitlöken först, men en bra press ska fungera även med skalet på. Vi ställer alltså höga krav på vitlökspressen och det är bara två modeller som verkligen håller måttet i testet.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Vitlökspressarna har testats på större och mindre vitlöksklyftor, med och utan skal. Vi har bedömt hur pressen är att hantera och rengöra. Material, design och värde för pengarna har också vägts in i slutbetyget. Maxbetyg 5 poäng.

Duka-Butler
Duka Butler
En stor och tung press som är både rejäl och stadig, i rostfritt stål med gummigrepp. Rengöringsyta med nabbar på presshuvudets baksida. Butler har en generös volym och rymmer enkelt två stora klyftor, men kräver mycket kraft och lämnar en hel del rester på sidorna både med och utan skal på vitlöken. Tung att pressa, även utan skal på vitlöken. Pressresultatet drar ner betyget, men Butler är annars lätt att göra ren och rymmer klart mest.

Duka-Steel
Duka Steel
Press i rostfritt stål med fyrkantig, smal pressbehållare som rymmer en stor klyfta. Den liknar modellerna från WMF och Anders Petter, men här fäller man ut behållaren för rengöring och eftersom allt sitter ihop är det inga delar som kan komma bort. Den pressar ganska enkelt och lämnar inga rester på sidorna även med skalet kvar. Ganska svår att få ren. Enkel hantering. En medelbra press.

ahlens
Åhléns
Det här är en basic, liten modell i aluminium med lös rengörare som rymmer en normalstor klyfta. Modellen är klart billigast men pressar ändå bra och kontrollerat, med eller utan skal på vitlöken. Den lämnar inga rester på sidorna men är å andra sidan inte så lätt att rengöra. Det är bra tryck i pressen vilket innebär att det mesta av vitlöken hamnar där den ska, istället för att sitta kvar under pressbehållaren.

Zyliss-1
Zyliss
Zyliss rymmer enkelt en stor klyfta eller två mindre och har en lös rengörare i plast som förvaras i handtaget. Annars är den helt i aluminium och väger lätt. Pressen kräver lite kraft och pressar mycket bra, både med och utan skal. Den lämnar inga rester i behållaren och är lätt att rengöra, även om den lösa rengöraren är lite svår att passa in i de små hålen. Inte mycket pressrester under behållaren. Bästa pressresultatet, parat med ett överkomligt pris.

OXO-Good-Grips
OXO Good Grips
En mycket gedigen och tung press i stål med gummigrepp som rymmer två vitlöksklyftor. Rengöringsplatta med nabbar på baksidan av presshuvudet. Mekanismen kräver en hel del kraft men modellen pressar bra utan att lämna rester, både med och utan skal på vitlöken. Enkel att rengöra, men mycket vitlök blir kvar under pressbehållaren vilket måste skrapas av. Inte riktigt lika bra som man förväntar sig med tanke på design och pris, men bättre än medelpressen.

WMF-1
WMF
En snygg vitlökspress i rostfritt stål med lös pressbehållare som rymmer två små klyftor eller en stor. Modellen är tung att pressa med och lämnar relativt mycket rester i behållaren, särskilt med skalet kvar. Pressresultatet är på det hela taget undermåligt och det mesta av vitlöken måste skrapas av undertill. Lätt att rengöra och hantera, men priset är inte motiverat.

Anders-Petter-Wallman-1
Anders Petter Wallman
Wallman ser ut som WMF och har liksom denna en fyrkantig lös pressbehållare som rymmer en stor klyfta. Den pressar ännu sämre än WMF och lämnar stora restmängder i pressen, särskilt med skalet kvar. Den har också en något svajig känsla i handtaget men är tämligen enkel att rengöra, även om mycket vitlök får skrapas bort under pressbehållaren.

Anders-Petter-Skanor
Anders Petter Skanör
En relativt tung modell i rostfritt stål med lös rengörare i svart plast. Presshuvudet har små nabbar och den ovala behållaren rymmer två klyftor. Den är lätt att pressa med och lämnar få rester kvar men är svår att göra ren. Rengöraren i plast fyller ingen större funktion och är svår att få grepp om. Mycket av vitlöken sitter kvar på gallret efter pressning. Relativt prisvärd modell, i alla fall om man står ut med den omständliga rengöringen.