Sök

Ångstrukna hästar

2003-01-30

De strykjärn som testas i Vår Bostad representerar flera olika prisklasser, men är priset verkligen avgörande för prestandan?

Modell Pris Kommentar
Melissa Vapore BH-8840 200 "Bra lampa, handtag och sula"
Hugin TU-H368 249 "Ganska tungt"
Krups V60 Typ 7670 529 "Mycket lätt att fylla och tömma"
Philips Elance plus HI478 595 "Tungt men smidigt att hantera"
Fasett NL-A5F-SS 298 "Mycket bra lampa"
Bosch Sensixx TDA1302 349 "Saknar droppstopp"
Tefal Avantis 90 1824/A 598 "Mycket bra handtag"
Braun Freestyle SI 6575 825 "Ganska dålig spray"

Sammanfattning

Av de åtta strykjärn som testas är priset inte avgörande för vilken modell som stryker bäst. Såväl billiga Fasett som dyra Tefal Avantis presterar mycket bra, samtidigt som de är relativt enkla och smidiga att använda.

Inledning

Hur petig man är med resultatet avgör i vilken prisklass man bör leta efter sitt nya strykjärn, eftersom hög prestanda ofta åtföljs av högt pris. Det är dock inte enbart strykprestandan som avgör vilket järn man bör investera i. Även smidighet och användarvänlighet spelar stor roll.

Melissa Vapore stryker godkänt och står stadigt. Bägare saknas, termostatratten är trög, likaså ångvredet. Sprayen är dålig och sladden är kort. Sladden är mycket kort. Hugin TU- H368 stryker bra och är utrustad med bra lampa. Sladden är lång och järnet står stadigt. Järnet är relativt tungt och saknar droppstopp.

Krups V60 stryker mycket bra. Järnet är enkelt att fylla och tömma med ett mycket bra handtag, reglage, ångpuff och sula. Sladden är bra liksom nivåmarkeringen och vertikalångan. Philips Elance anses vara ett smidigt järn som ger bra resultat men dess vattentank läcker när järnet står på hälen. Järnet stryker bra och är enkelt att fylla. Mycket bra sula och ånga.

Fasett NL-A5F-SS anses vara det mest prisvärda bland de billigare strykjärnen. Det stryker mycket bra och har en bra lampa, bra handtag, reglage och sula. Bra vertikalånga. Bosch Sensixx stryker ganska dåligt. Järnet är dock enkelt att fylla och tömma, har bra sula och termostatratt. Ångan är ojämn och upphör trots att behållaren inte är tom.

Tefal Avantis anses stryka bäst av de dyrare järnen, det avger tillräckligt mycket ånga och anses vara lätthanterligt. Järnet har droppskydd och står stadigt på hälen. Järnet är tungt men ganska smidigt att hantera. Braun Freestyle stryker mycket bra. Det är enkelt att fylla och tömma, har en mycket bra nivåmarkering, handtag, reglage, ångpuff, sladd, sula, vertikalånga och lampa. Negativt är att sprayen är relativt dålig.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: