Sök

Alltid redo i köket!

2004-12-29

En köksmaskin är kökets mångsidiga allt-i-allo. Smartson testar åtta modeller mellan 1300 och 5500 kronor, alla med sina för- och nackdelar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Braun K3000 17/25 3000 Med mixer
Kenwood Major 11/25 5000 Bullrig och klumpig
Bosch MUM7200 11/25 3000 Långsammast
Kitchen Aid 14/25 5500 Några småmissar
Jula Menuett 10/25 1300 Bullrig och billig
Kenwood Patissier 16/25 3300 Snygg retrolook
Electrolux Assistent 16/25 3000 Krävande klassiker
Exido Mixmaster 8/25 1400 Inget för bagaren

Sammanfattning

De testade köksmaskinerna klarar sitt uppdrag med varierande resultat. Degen var i samtliga fall färdigknådad på mellan 2 och 4 minuter, medan det kunde ta allt mellan knappt en minut till över tre minuter att vispa äggvitor till fast skum. Mängden deg maskinerna klarar varierar mellan 1,5 -2,5 liter. Kenwood Patissier och Braun K3000 upplevdes som de mest stabila, effektiva och lättanvända köksmaskinerna. Den klassiska Assistent från Electrolux är bra men tar lång tid att lära sig använda på bästa sätt.

Inledning

Störst motorstyrka betyder inte alltid effektivaste maskin. Nästan lika betydelsefullt är hur maskinen är konstruerad. Några klarar att vispa äggvitorna lika effektivt som att knåda vetedeg, andra är bra på det ena men sämre på det andra. Före köpet är det bra att undersöka vilka tillbehör som kan köpas till maskinen. Flest tillbehör på köpet har Braun K3000, men flera modeller har ett brett tillbehörsprogram. Kanske är det främst till bakning man har en köksmaskin. Vid brödbak är därför en rejäl degkrok ett krav, vilket alla utom Exido Mixmaster har. För sockerkakssmet och liknande rekommenderas oftast flatvisp och för luftiga blandningar ballongvisp. Dessa tre tillbehör ingår till samtliga maskiner. Till sist bör maskinens ljudnivå helst bedömas i butiken före köpet, flera maskiner (särskilt Menuett från Jula) bullrar ordentligt.

Så gjorde vi

Vi har testat maskinernas förmåga att vispa äggvitor samt knåda en medelstor vetedeg. Betyget baseras på funktioner, prestanda, design, kvalitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

boschBosch MUM7200
Efter att ha bearbetat ingredienserna i 2,5 minuter har resultatet blivit en kladdig degboll som kräver att man tillför mjölet för hand från bunkens botten. Ju högre belastning desto mer flyttar sig maskinen på bänken. Äggvitorna vispades till fast skum på 3,5 minuter. Ett plus för matarröret och för att alla delar är lättdiskade. Mixer ingår, därtill kan en mängd andra tillbehör som glassberedare, grönsaksskärare och passertillsats. Effekt: 700 watt. Motorn är högljudd och Bosch MUM7200 är sammantaget en rätt jobbig partner i köket.

kitchen_aidKitchen Aid
Av en så dyr maskin bör man kunna förvänta sig perfekt resultat och rakt igenom klockrena lösningar. Därför känns det skramliga och svårmonterade stänkskyddet extra irriterande. Som tur är behövs skyddet sällan, då den trevliga och handtagsförsedda bunken är så djup att det inte stänker över kanten. Äggvitor blev till fast skum på 50 sekunder. Att få ihop en deg går dock inte lika lätt. Maskinen måste stoppas för att skrapa upp deg i botten manuellt. Enkla och bra reglage. Acceptabelt motorljud. Effekt: 300 watt. Kostar mer än det smakar.

elux_assistentElectrolux Assistent
Assistent är ensam om att ha en degrulle. Tillsammans med en skrapa som fästs på bunkens insida tjänstgör den även som visp. Äggvitorna vispas skummiga men inte så styva på tre minuter. En dubbelvisp finns som tillbehör. Stora degar bearbetas kraftfullt av degkroken. Bunken har invikta kanter för minimalt spill. Bra manual. Mjukt motorljud. Effekt: 600 watt. Assistent är ett avancerat redskap som kräver inlärning, men som gärna blir en vän för livet.

kenwood_patissierKenwood Patissier
Ett lyckat äktenskap mellan läcker form och bra prestanda. Patissier fick ihop vetedegen på bara en halv minut. Att vispa äggvitor tog två minuter. Motorljudet är behagligt och maskinen står stadigt även under stor belastning. Ett litet minus för detaljer i plast som skulle kunna vara mer gedigna. Kortfattad men tillräcklig bruksanvisning med några recept. Effekt: 400 watt. En trivsam retromodell i stil med Kitchen Aid, men till bättre pris och med bättre stänkskydd.

kenwood_majorKenwood Major
Till denna koloss ingår köttkvarn, mixerkanna i glas och extra bunke i plast. Maskinen är rejäl men klumpig och ingen läcker inredningsdetalj. Bra på att vispa och knåda men väldigt högljudd och därmed otrevlig att jobba med. Det finns en uppsjö av tillsatser för pasta, potatis m m. Manualen är kortfattad och bjuder på några recept. Effekt: 800 watt. Stor, högljudd och dyr.

exido_mixmasterExido Mixmaster
Omdömena om Mixmasters utseende varierade från ”snygg” till ”konstig”. Att vispa äggvita på tre minuter är inget problem men att knåda en deg med de tunna ”elvispkrokarna” visade sig omöjligt, utan att med handkraft peta ner mjöl från bunkens kanter. Ett litet plus för att det ingår två bunkar. Bruksanvisningen är kort, men bra. Medelhögt motorljud. Effekt: 400 watt. Med en riktig degkrok och mjukare reglage hade Mixmaster kanske varit något att ha till baket.

braun_k3000Braun K3000
Förutom köksmaskinen med rostfri bunke ingår i Braun K3000 en mixerkanna i glas och en matberedare för att hacka och skiva. Den rostfria bunken har ett praktiskt, men svårdiskat lock som förhindrar stänk. Ett smart matarrör ingår också. Utförlig manual och receptbok. Äggviteskummet är klart på 1 minut och 20 sekunder. Degen är färdigknådad på tre minuter. Vid hård belastning flyttar sig gärna maskinen på bänken. Behagligt motorljud. Effekt: 950 watt. En komplett hjälpreda i köket och ett utmärkt köp.

menuettJula Menuett
Menuett ser ut och känns lite som en leksak, men är förvånande effektiv. Den vispar äggvitor till fast skum på någon minut och knådar degen på tre minuter. I övrigt bjuder denna billiga maskin på mycket högt motorljud, glappande vred och en plastig känsla. Rekordkort manual på en halv A4-sida som dock innehåller det nödvändiga. Effekt: 800 watt. Hade varit en OK budgetmaskin om det inte var för motorljudet, som kräver hörselkåpor i köket.