Sök

10 elvispar

2004-06-24

Elvispen tillhör standardutrustningen i de flesta kök. Men skiljer det verkligen så mycket mellan dyr och billig? Här testar Smartson tio modeller från 199 till 499 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips Cucina 16/25 375 Med sugpropp
Philips Essence 18/25 425 Med stötdämpare
OBH Nordica Power Mix 15/25 200 Billig basmodell
Bosch MFQ2500 17/25 450 Ballongvisp ingår
AFK HM-220T 15/25 200 Billig men plastig
Saga 16/25 225 Trög knapp
OBH Nordica Triple Mix 19/25 300 Bäst i test
Krups 3 MIX 5000 XL 15/25 500 Bra men dyr
Hugin 17/25 250 Med antiglidstöd
Braun Multimix 15/25 370 Ställbart sladdfäste

Sammanfattning

Alla elvispar i testet vispar grädde och sockerkakssmet med fullgott resultat. Men ingen är bra på att blanda vetedeg, då elvispens motorstyrka inte riktigt räcker till. Men OBH Nordica, Philips Essence, Krups och Philips Cucina klarar det hyfsat. Bland dem är OBH Nordica mest prisvärd.

Inledning

Smartson har testat tio elvispar i prisklassen 200 till 500 kronor. Sämst på vetedeg (men bra till grädde och smet) är de billigare AFK och OBH Nordica Power Mix. Alla modeller har minst tre hastigheter samt "turbofunktion". Visparna och degkrokarna måste sättas i rätt hål. De som har tydligast märkning för att sätta visparna rätt är Bosch, Nordica Triple Mix, Braun Multimix och AFK.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Vi testar förmågan att vispa grädde, blanda sockerkakssmet och vetedeg. Det vi bedömer är funktion och prestanda, design och kvalitet samt värde för pengarna. Maxbetyget är 5 poäng.

bosch-turbofixx
Bosch MFQ2500
Trots ett högt pris och en stark motor på 400 W går det trögt att bearbeta vetedeg med denna visp. Men reglaget har ett bra grepp i form av en liten platta som förs fram och tillbaka. Plus för plastringarna som gör det omöjligt att sätta vispar/degkrokar i fel hål. Bosch har tre hastigheter, momentläge med extra högt varvtal och sladdlängd på 145 cm. Ballongvisp för grädde, äggvita och mjölkskum medföljer.

obh-triple-mix-1
OBH Nordica Triple Mix
Med en kapacitet på blott 200 W är denna prisvärda elvisp förvånansvärt effektiv. Den klarar att bearbeta vetedeg hyfsat och blir testgruppens favorit. De tre visparna gör att det går snabbare att vispa grädde och man behöver inte köra runt visparna i bunken för bättre resultat. Stort plus för färgmarkeringar som gör det omöjligt att sätta visparna i fel hål. Motsvarande märkning saknas dock på degkrokarna. Triple Mix har fem hastigheter med turbofunktion och sladdlängd på hela 185 cm.

braun-multimix-2
Braun Multimix
Brauns elvisp är lätt att hantera och har ett bra reglage som förs upp och ned istället för åt sidorna. Tydliga märkningar för att montera visparna rätt. Ställbart sladdfäste gör det lättare att linda den långa sladden (170 cm) runt motordelen vid förvaring. Vispar grädde och smet utan problem. Vetedeg går också, men det är tungjobbat. Tre hastigheter samt pulsläge.

philips-essens-2
Philips Essence
Philips Essence har snygg design i vitt och grått och känns rejäl att jobba med. En särskild finess är att visparna kan göras fjädrande vilket ska medföra en mjukare och mer följsam vispning, samt att det blir enklare att komma åt i skålen. Smart! Sladden mäter 140 cm och har sugpropp som gör det enklare att linda kabeln runt maskinen vid förvaring. Kapacitet på 400W, tre hastigheter samt turbofunktion.

philips-cucina-1
Philips Cucina
Den runda designen ger denna elvisp ett traditionellt och trevligt utseende. Den känns stadig att jobba med, även om turboknappen var krånglig att trycka ned. Cucina klarar grädde och smet utmärkt. Vetedegen gick visserligen trögt men resultatet blev OK. Kapacitet på 350 W, tre hastigheter samt turbofunktion. Sladden mäter 145 cm och har sugpropp för att lättare kunna lindas upp under förvaring.

krups-500xl-2
Krups 3 MIX 5000 XL
En rejäl och dyr elvisp med kapacitet på 280 W och sladdlängd på 135 cm. Tre hastigheter, turbofunktion och softstart. Det senare är en bra funktion för att undvika stänk. Grädde och sockerkakssmet går fint. Vetedegen går trögt att blanda men blir bra till slut. Krups känns rejäl att jobba med, men handtaget är lite för brett för kvinnohänder. Sladden kan lindas upp och sättas fast i en skåra på maskinen vid förvaring.

hugin-populus-2
Hugin
Hugins elvisp är snygg och utformad så att går lätt att trycka på turboknappen under användning, men hastighetsreglaget känns trögt. Dessutom är det lite svårt att veta i vilket hål degkrokarna ska in då märkningen är bristfällig. Grädde och smet vispas enkelt och vetedegen blir väl blandad, även om det går trögt. Antiglidstöd på baksidan är bra då elvispen ställs i vänteläge. Kapacitet 250 W, sladdlängd 110 cm. Fem hastigheter plus turbofunktion.

saga-2
Saga
Sagas visp ger mycket för pengarna. Med kapacitet på 250 W är grädde och smet inga problem och vetedegen blir hyfsad, även om det går trögt på slutet. Hastighetsknappen är svår att få tillbaka till 0-läge under användning. Degkrokarna saknar vettig märkning, samtidigt som bruksanvisningen varnar för att sätta dem fel. Fem hastigheter plus turboknapp. Sladdlängd 130 cm.

afk-1
AFK HM-220T
AFK:s billiga elvisp är ungefär lika bra som genomsnittet, men känns och ser plastigare ut. Dock finns flera bra detaljer. En liten bild indikerar hur degkrokarna ska placeras, samtidigt som det är lätt att sätta i och ta ur både vispar och degkrokar. Liksom OBH Nordica Power Mix klarar den inte vetedegar men väl grädde och smet med bra resultat. Kapacitet 220 W, sladdlängd 150 cm. Fem hastigheter med turboeffekt.

Nordica-Power-Mix
OBH Nordica Power Mix
En basutrustad elvisp som ledigt klarar grädde och sockerkakssmet, men inte vetedeg. Har man inte tänkt sig att använda elvispen till vetedegar så är Nordica Power Mix ett utmärkt budgetval. Turboknappen är bra utformad och kan tryckas ned ordentligt vilket underlättar användande. Denna billiga elvisp har kapacitet på 230 W, fem hastigheter, turboknapp och sladdlängd 150 cm.