Sök
Test - 6 pocketvideokameror

Test - 6 pocketvideokameror

HD-video i fickformat

2010-10-29

Nu finns det inte längre någon ursäkt att lämna videokameran hemma. Vi har testat sex videokameror som ryms i din ficka och inte kostar skjortan.

Modell Betyg Pris Kommentar
Toshiba Camileo S20 18/25 1300 Bäst i test
Aiptek PocketDC AHD-A100 17/25 1000 Med blixt
Toshiba Camileo P30 17/25 2000 Bra men klumpig
Kodak Zi8 16/25 1800 Mobilfattning
Sony MHS-PM5 16/25 1800 Vändbar lins
JVC GC-FM1 15/25 2000 Bantad

Inledning

Pocketvideokameran är numera ett roligt och billigt alternativ till vanliga videokameror. I konkurrens med övriga produkter som spelar in film har den faktiskt lyckats hitta sin nisch. Den vanliga videokameran finns såklart kvar och erbjuder bättre bildkvalitet och fler finesser, men kostar relativt mycket och tar större plats. Moderna systemkameror producerar mycket vackra filmer, men är dyra, krångliga och oergonomiska. Pocketkameror och mobiltelefoner är oftast bättre på stillbilder än film.

Det kompakta formatet hos pocketvideokamerorna är både en möjlighet och en begränsning. De är inte avsedda för tre timmar långa semestervideos, utan för korta klipp som är roliga både att spela in och att se i efterhand. Kamerorna startar snabbt, vilket gör att du inte missar roliga ögonblick. De saknar dessutom i de flesta fall både autofokus och optisk zoom, men blir heller inte onödigt komplicerade med många knappar.

Alla kameror i testet utom en är smidiga att koppla till en tv eller projektor då de har HDMI-utgång vilket gör att du bara behöver en kabel för både ljud och bild.

Faktaruta:
Videoupplösningen anges i vertikal upplösning samt bildrutor per sekund. 1080p/30 innebär alltså full HD med 30 bildrutor per sekund. Optisk zoom ger bättre kvalitet än digital zoom och interpolerad stillbildsupplösning ger större filstorlek utan att kvaliteten förbättras.

Så gjorde vi

Så gjorde vi:
Testet är utfört av konsumenttjänsten Smartson. Vi har testat varje kamera i olika situationer med varierande ljusförhållanden. Resultatet har granskats på datorskärm, högupplöst tv samt projektor. Vi har betygsatt design, kvalitet, funktioner, prestanda samt prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

 Toshiba Camileo S20 - Bäst i testbetyg
pocketvideokamera_bast_i_test
Toshiba_Camileo_S20
Omdöme: Även om det inte är den minsta kameran i testet är Toshiba Camileo mycket liten. Den erbjuder flera filmlägen och effekter, exempelvis slowmotion, vilket är kul men tyvärr spelas in i låg upplösning. Inbyggd fotolampa samt digital ljusförstärkning hjälper till i sämre ljusförhållanden. Menyerna är något röriga. Pre-record ger dig några extra sekunder film innan du trycker på knappen så du inte missar en händelse. Stillbildernas kvalitet blir över förväntan. Kamerans mörkerprestanda är godkänd trots bildbrus.

Specifikation:
Zoom: Digital 4x
Upplösning video: 1080p/30
Upplösning stillbild: 5 megapixel (8 megapixel interpolerat)
Fokus: Fast fokus med makroläge
Angiven batteritid(video): 100 minuter
Mått: 63x17x108 mm
Vikt: 121 gram
Övrigt: HDMI-utgång, (HDMI-kabel medföljer), inbyggd belysning, bildeffekter. Slow-motion-läge och pre-record.
Cirkapris: 1300 kronor

 Aiptek PocketDC AHD-A100 - Med blixtbetyg
Aiptek_PocketDC_AHD-A100
Omdöme: Denna kamera spelar in i den lägre HD-upplösningen 720p. Nattläge som gör det möjligt att filma i sämre ljus ökar även mikrofonens känslighet. Det är inte möjligt att byta till macroläge utan att filmningen avbryts. Stillbildsfunktionen har enkla justeringsmöjligheter och några färgeffekter. Plus för riktig kamerablixt och separat avtryckare för stillbilder. Kameran är plastig, men bekväm att hålla i.

Specifikation:
Zoom: Digital 3x
Max. upplösning video: 720p/30
Max. upplösning stillbild: 5 megapixel (8 megapixel interpolerat)
Fokus: Fast fokus med makroläge
Angiven batteritid(video/stillbild): 90 minuter/200 bilder
Mått: 71x30x103 mm
Vikt: 157 gram
Övrigt: Riktig fotoblixt, vridbar display, mikrofoningång, hörlursutgång, HDMI-utgång (HDMI-kabel medföljer).
Cirkapris: 1000 kronor

 Toshiba Camileo P30- Bra men klumpig betyg
Toshiba_Camileo_P30
Omdöme: En i sammanhanget stor kamera, men med bättre optik och tydligare knappar. Att aktivera närbildsläget kräver tyvärr att man går in i menyerna. Många medföljande tillbehör. Inbyggd fotolampa, som dock inte är tillräckligt kraftfull och dessutom inte kan startas under pågående inspelning. Mycket skarpa rörliga bilder vid bra belysning och även stillbilder blir bra.

Specifikation:
Zoom: Optisk 5x
Upplösning video: 1080p/30
Upplösning stillbild: 5 megapixel (8 megapixel interpolerat)
Fokus: Autofokus med makroläge
Angiven batteritid(video/stillbild): 120 minuter/185 bilder
Mått: 38x87x105 mm
Vikt: 172 gram
Övrigt: HDMI-utgång, (HDMI-kabel medföljer), inbyggd belysning, bildeffekter.
Cirkapris: 2000 kronor

 Kodak Zi8 - Mobilfattningbetyg
Kodak_Zi8
Omdöme: Kodak Zi8 har tydliga knappar och ett enkelt ikonbaserat gränssnitt. Den hålls ungefär som en mobiltelefon vilket är bekvämt. Rörliga bilder blir mycket skarpa vid goda ljusförhållanden, men lider av ryckig bild vid snabba rörelser. Mörkerläge och belysning saknas, och i lysrörsbelysning kan störningar i form av färgade band noteras i bilden.

Specifikation:
Zoom: Digital 4x
Upplösning video: 1080p/30
Upplösning stillbild: 5,3 megapixel
Fokus: Fast fokus med närbildsläge
Angiven batteritid(video): i.u.
Mått: 62x23x114 mm
Vikt: 135 gram
Övrigt: Inbyggd USB-kontakt, ansiktssökning, mikrofoningång, digital bildstabilisering.
Cirkapris: 1800 kronor

 Sony MHS-PM5 - Vändbar linsbetyg
Sony_MHS-PM5
Omdöme: Den inbyggda USB-kontakten är platsbesparande, men kärvar ibland. Den vändbara linsen är smart och gör att man inte saknar vridbar display. Detta är den enda spelaren i testet som saknar HDMI-utgång. Stillbilder blir över förväntan i god belysning, men videomaterialet blir ryckigt vid snabba rörelser och resultatet i svag belysning blir inte godkänt. Smidigaste mjukvarulösningen då program för datorn finns i kameraminnet och inte behöver installeras.

Specifikation:
Zoom: Digital 4x
Upplösning video: 1080p/30
Upplösning stillbild: 5 megapixel
Fokus: Fixfokus
Angiven batteritid(video): 95 minuter
Mått: 58x21x108 mm
Vikt: 132 gram
Övrigt: Roterbar lins, Inbyggd USB-kontakt, ansiktssökning, digital bildstabilisering. Mjukvaran körs direkt från kameran.
Cirkapris: 1800 kronor

 JVC GC-FM1 - Bantadbetyg
JVC_GC-FM1
Omdöme: Testets lättaste och minsta kamera har en trög av/på-knapp och lite krångligt handhavande. Man behöver dock sällan gå in i menyn då inställningsmöjligheterna är få. Bilden blir mycket skarp vid goda ljusförhållanden, men rörelserna blir ryckiga och släpar efter. I svag belysning blir bruset mer framträdande, men eftersläpningarna förvärras inte. Godkänd bildkvalitet, men ljudet blir grumligt och otydligt. Högt pris i förhållande till prestanda och funktioner.

Specifikation:
Zoom: Digital 4x
Upplösning video: 1080p/30
Upplösning stillbild: 8 megapixel
Fokus: Fast fokus med makroläge
Angiven batteritid(video): 96 minuter
Mått: 54x17x96 mm
Vikt: 98 gram
Övrigt: Internt minne på ca 34 MB, digital bildstabilisering.
Cirkapris: 2000 kronor