Sök
Sony HDR-SR5

Sony HDR-SR5

Bekväm nybörjarkamera

2008-07-08

En liten och lättbetjänlig hd-kamera som använder sig av avchd-formatet som lämpar sig för nybörjaren. Inspelningar saknar lite tryck i färgerna och detaljåtergivningen kunde ha varit bättre men för priset tycker testarna att prestationen är god.
Testkälla Betyg Kommentar
Practical Digital Video 7/10 "For the unsure beginner"
M3 6/10 "Väldigt bekväm att använda"
Video 69/100 "Mit langer Aufnahmedauer"

Vad tycker testarna?

HDR-SR5 anses av testarna erbjuda en betjäning som lämpar sig mycket väl för nybörjaren. Kameran är liten men har ett bekvämt grepp där knapparna är lättåtkomliga för fingrarna. Dessutom så är menyerna enkla och lätta att hitta i. Mer avancerade användare kommer dock sakna manuella inställningsmöjligheter. Prestandamässigt så uppges bildstabilisatorn göra ett bra jobb och autofokusen arbetar snabbt och precist. Men själva bildkvaliteten övertygar inte fullt ut. Dels så är detaljrikedomen inte lika hög som hos andra avchd-kameror och dels så upplever testarna att färgåtergivningen kunde varit bättre.

Practical Digital Video

"For the unsure beginner"

Även om priset på Sony HDR-SR5 kanske är avskräckande för nybörjare så menar Practical Digital Video att kameran har en utformning och hantering som passar just nybörjaren. Knapparna är placerade så att de inte kan tryckas ner av misstag och menyerna är enkelt och tydligt organiserade. Prestandamässigt så är autofokusen snabb och pålitlig. Den optiska bildstabiliseringen gör ett bra jobb och har bara problem när hela zoomomfånget används. Bildkvaliteten är inte spektakulär men inte heller dålig, färgmättnaden kunde varit bättre och detaljåtergivningen likaså, menar testaren.

Källa: Practical Digital Video (GB) nr 24

M3

"Väldigt bekväm att använda"

Även svenska M3 tror att produkten lämpar sig mycket bra för användaren tack vare den enkla betjäningen. Den sitter bra i handen och reglagen är lättåtkomliga för fingrarna. Med automatiken uppges det bara vara att vänta på att kameran startar upp och börja filma. Att fokusera manuellt rekommenderas dock inte då detta sköts via den tryckkänsliga skärmen och varje gång skärmen berörs så rör kameran på sig. Upplösningen är god men när det kommer till bildkvaliteten så uppges kameran ha problem med kantskärpan vid rörelser och ljusa ytor blöder ofta ut. Ljudet har ingen tydlig surroundkänsla utan ger mer ett rörigt intryck. Batteriet upplevs som väl klent då det bara orkar med i 45 minuter. Trots en inte utmärkt prestanda så menar testaren att det är en prisvärd produkt då det faktiskt rör sig om en avchd-kamera för under 10.000 kronor.

Källa: M3 (SE) nr 9 2007

Video

"Mit langer Aufnahmedauer"

Tyska Video jämför fem olika hd-kameror och menar att Sony HDR-SR5 inte lyckas producera lika kontrastrika och skarpa bilder som konkurrenterna. Men å andra sidan så har produkten en bildstabilisator som arbetar mycket bra och är den bästa på att hantera rörelser. Det är också kameran med längst inspelningstid per laddning i testet. Testaren berömmer också skärmen för att vara skarp och tydlig. I slutsummeringen hamnar ändock HDR-SR5 på sista plats då bildkvaliteten är det som väger tyngst. Testvinnare blir Panasonic HDC-SX5EG. Övriga kameror i testet var Sony HDR-CX6E, Canon HR10 och Panasonic HDC-SD5EG.

Källa: Video (DE) nr 12 2007

Cirkapris: 9000 kronor

Produktfakta: Sony HDR-SR5 är en kompakt videokamera med upplösning på 2,1 megapixel, 10x optisk zoom och elektronisk bildstabilisering. Lcd-skärmen är på 2,7 tum med 211.000 pixlar och tryckkänslig. Hd-video lagras på den 40 gigabyte stora hårddisken som avchd i maximalt 1440x1080i. Standardupplöst material sparas som mpeg2 i antingen 16:9 eller 4:3. Ljudupptagningar görs i tre kanaler och återges som dolby digital 5.1 surroundljud. Stillbilder kan tas i maximalt 2304x1728 pixlar och rörliga bilder med ljud likaså, då i upplösningen 640x480 pixlar. Anslutningar omfattar hdmi, a/v, komponentvideo, s-video samt usb 2.0. Vikten är 460 gram utan band och batteri och måtten är 135x81x75 mm.

Tillverkare: Sony