Sök
Sony DCR-TRV950

Sony DCR-TRV950

Proffsprodukt till amatörpris?

2002-12-10

Mini DV kamera med 3 CCD på 1 megapixel vardera ger en bildkvalitet som imponerar på de flesta av testarna, men inte alla. Man ska ha nytta av funktionerna för att uppskatta den.
Testkälla Kommentar
Ljud & Bild "Mycket bra videobild"
Video "Gut"
Camcorder info "Video quality is absolutely superb"
Cnet "Excellent image quality"

Vad tycker testarna?

De flesta är väldigt förtjusta i DCR-TRV950. Alla utom en menar att bildkvaliteten är mycket bra, samtidigt som funktionaliteten upplevs som hög. Bluetooth funktionerna får varierat omdöme. Det finns vissa saker i fråga om ergonomi som ger minuspoäng, men på det stora hela är tre av fyra testare klart positiva till kameran, som anses höja ribban för videokameror i mellanklassen. En av testarna däremot menar att det finns klart bättre alternativ i prisklassen.

Ljud & Bild

"Mycket bra videobild"

Ljud & Bild menar att kameran ger fina videobilder och bra stillbilder. Det konstateras att videokvaliteten inte skiljer sig särskilt mycket åt mellan konkurrenterna. Testaren menar att de stora skillnaderna mellan videokameror istället visar sig genom funktioner, ljudkvalitet samt batteritid. DCR-TRV950 plockar hem pluspoäng för sina stillbilder som anses hålla hög kvalitet. Testaren uppskattar kamerans internetfunktion som låter användaren skicka bilder via bluetooth och läsa e-post i kameran. Batteritiden upplevs som bra. Ljud & Bild testar fem andra kameror i detta test men ger inga betyg eller inbördes rangordning. Därför koras ingen testsegrare.

Video

"Gut"

Video ställer Canon XM2 och Panasonic NV-MX 350 mot Sony DCR-TRV950. Testaren är inte imponerad av Sonyns bildkvalitet som får sämst betyg, särskilt vid dåliga ljusförhållanden. Betyget är fortfarande bra och kameran anses inte ha dålig bild, bara sämre än de andra. Vad gäller extrafunktioner går det bättre för Sony, som får pluspoäng för sina webbfunktioner. Batterilivslängden är kortast i testet och zoomen på DCR-TRV950 är mjuk vilket gör jämn zoom nästintill omöjlig. I detta test vinner Canon XM2 som anses klart bäst. Panasonic 350 kammar hem titeln bästa köp medan Sony DCR-TRV950 hamnar sist.

Camcorder info

"Video quality is absolutely superb"

Camcorder Info är imponerade av DCR-TRV950. Bildkvaliteten prisas mycket och testaren har aldrig sett bättre kamera i prisklassen. Även under dåliga ljusförhållanden menar testaren att bilden blir riktigt bra. Webbfunktionerna anses vara fullt användbara tack vare den inbyggda pekskärmen. Att man kan ställa in det mesta på kameran manuellt uppskattas också. Det hittas en del mindre problem med knappar som inte anses optimalt placerade. Även zoomen får dålig kritik. Men testaren är klart imponerad av kameran som får "Camcorder info select award".

Cnet

"Excellent image quality"

Cnet tycker inte att DCR-TRV950 är en särskilt snygg kamera, den är ju också en bra bit större än de flesta billigare modeller. Men testaren menar att kameran mer än väl berättigar sin något större och klumpigare look. Bildkvaliteten anses vara väldigt bra och både video samt stillbilder får högsta betyg. Däremot anses inte ergonomin vara fullt lika lyckad, mängden knappar innebär att vissa av dem måste vara ganska små för att överhuvudtaget få plats. I övrigt menar testaren att kameran erbjuder ovanligt många bra funktioner för prisklassen. Ljudnivåmätaren nämns som exempel. Testaren tror att kameran kan uppskattas av både amatörer och proffs, eftersom den anses erbjuda mängder av funktionalitet samtidigt som den är sofistikerad och högkvalitativ.

Cirkapris: 28000 kronor

Produktfakta: Sony DCR-TRV950 är en 3 tums CCD Mini DV kamera med 12 gångers optisk zoom och brännvidd 3,6-43,2 mm. Den har färgsökare och 3,5 tums färgskärm. Lagringen sker på ett 8 Mb MemoryStick där man lagrar både stillbilder och mpeg. Maximal upplösning på stillbilder är 1152x864 pixlar. Funktioner är bl.a. exponeringslås, justerbar exponering, manuell ljudnivåinställning, manuell vitbalans, 150x digital zoom och manuell färgmättnad. Ljuskänslighet 7 lux och vid lång exponering 0,5. DV in/ut och S-video in/ut finns, liksom Firewire, USB och hot shoe för extern mikrofon eller blixt och stöd för Bluetooth. Ljud spelas in i stereo. Batteritid uppges till 1 timme och 47 minuter. Måtten är 93x99x202 mm, vikten 970 g.

Modell: Sony DCR-TRV950