Sök
Sony DCR-DVD505

Sony DCR-DVD505

Dyr men hög prestanda

2006-11-23

Denna dvd-kamera är dyr men samtidigt är prestandan riktigt bra. Hög användarvänlighet kombineras med bra bildkvalitet på såväl rörliga bilder som stillbilder.
Testkälla Betyg Kommentar
Videoaktiv digital 67/100 "Sehr scharfes bild"
Digitalfoto för alla 8,9/10 "Överlägsen bildkvalitet"
Akam - "God lcd-skjerm"
Cnet 7,5/10 "Somewhat bulky"
Pc magazine 4/5 "Fine video quality"

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga om att kameran har en solid design, dock tycker en testare att handgreppet inte är särskilt bra. Hanteringen är förhållandevis enkel, menyerna är översiktliga och syns bra på den väl tilltagna lcd-skärmen. Bildkvaliteten är generellt sett bra, såväl detaljåtergivning som kontrast, skärpa och färgåtergivning är bra. Testarna är inte riktigt eniga om hur bra kvaliteten på stillbilderna är, men någon anser att de duger utmärkt för utskrifter i formatet 10x15 cm. Ljudinspelningar håller en ok kvalitet, men tyvärr fastnar en del ljud från kamerahuset på bandet. Ett minus är att kameran är dyr, men å andra sidan menar testarna att prestandan är så bra att det känns motiverat.

Videoaktiv digital

"Sehr scharfes bild"

Videoaktiv digital testar förutom Sony DCR-DVD505 även Panasonic NV-GS500, Panasonic VDR-D300, Canon DC40, Sony DCR-SR90 samt JVC GZ-MG77. Testvinnare är Panasonic NV-GS500 samt Sony DCR-DVD505. Testaren menar att kameran har en hel del funktioner att erbjuda. Bildkvaliteten är riktigt bra, skärpan är hög och inga artefakter finns i sikte. Färgerna är dock något för varma. Testaren uppskattar att lcd-skärmen är väl tilltagen, det ger en mycket bra översikt som få andra kameror kan konkurrera med. Ljudkvaliteten är genomgående bra, även om en del brus förekommer. Användarvänligheten är bra och framförallt fjärrkontrollen är bra utformad.

Källa: Videoaktiv digital (DE) nr 4 2006

Digitalfoto för alla

"Överlägsen bildkvalitet"

Digitalfoto för alla menar att kameran är dyr, men att den gör skäl för det höga priset. Bildkvaliteten är riktigt bra och vanliga foton kan nästan mäta sig med foton från en vanlig digitalkamera. Färgerna är utmärkta och såväl skärpa som kontrast likaså. Även de rörliga bilderna håller en genomgående mycket hög kvalitet. Lcd-skärmen fungerar bra även i starkt ljus. Skärmen är dessutom tryckkänslig och det går enkelt att navigera bland menyerna. En kul funktion är möjligheten att filma i mörker med infraröd lampa. Dock blir bilden kornig och i det närmaste helt färglös om man filmar i mörker. En annan bra funktion gör att man kan spela in i äkta slowmotion under tre sekunder, vilket innebär att när man spelar upp filmen blir den 12 sekunder lång. Testaren tycker att det är lite snålt att man inte får med en dvd-skiva eller minneskort när man köper kameran, med tanke på hur högt priset är.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 10 2006

Akam

"God lcd-skjerm"

Akam tycker att designen är bra, kameran ger ett hållbart intryck. Dock känns det som om lcd-skärmen är lite ömtålig. Dock är inte ergonomin helt hundraprocentig, handen får inget bra grepp eftersom kamerasidan är för stor och platt. Kameran erbjuder en del funktioner, men inte någon som sticker ut speciellt. Ljudkvaliteten är ok, men en del brus från kameran fångas upp i mikrofonen. Batteriet räcker i 104 minuter vilket är ett ganska genomsnittligt resultat. Kameran är relativt enkel att hantera, vilket är bra. Bildkvaliteten är bra och det är framför allt färgerna som imponerar. Autofokus klarar inte alltid av att fokusera och man får då hjälpa kameran genom att rikta in den på ett annat motiv. Lcd-skärmen är stor och tydlig, vilket underlättar navigeringen bland menyerna.

Källa:

www.akam.no (NO)

Cnet

"Somewhat bulky"

Cnet tycker att kameran har en stadig design samtidigt som den ligger bra i handen. Kameran har ytterst få knappar, de flesta funktioner nås via lcd-skärmen. Testaren hade gärna sett en större zoom än den som kameran har, 20x hade varit mer motiverat. Uppstarten tar endast några få sekunder och mellan det ögonblick när man trycker ned inspelningsknappen och det ögonblick när inspelningen faktiskt börjar är det knappt någon fördröjning alls. Lcd-skärmen är stor och en av de bästa displayer som testaren använt sig av, bland annat är den fullt användbar i starkt solljus. Bilden håller hög kvalitet, upplösningen är utmärkt och färgåtergivningen bra. Detaljåtergivningen är bra och minskar enbart i mörka eller riktigt ljusa områden när bilden uppvisar kraftiga kontraster. Stillbilderna uppvisade bra resultat för en videokamera och duger bra för utskrifter av formatet 10x15 cm.

Källa: reviews.cnet.co.uk (GB)

Pc magazine

"Fine video quality"

Pc magazine menar att kameran har en snygg och smidig design. Testaren är positivt överraskad över det goda resultatet när man filmar i dåliga ljusförhållanden, bland annat fungerar bildstabiliseringen riktigt bra. Dessutom är såväl färgåtergivning som kontrast riktigt bra. Testaren menar att det höga priset knappast är förvånande när man betänker vilka funktioner som kameran erbjuder. Spelar man in i den högsta inspelningskvaliteten får man plats med ca 20 minuters material på en ensidig minidvd. Testaren är inte alltför imponerad av kvaliteten hos de stillbilder som kameran tar, de framstår som något mjuka. Kameran får benämningen "editor´s choice". Detta på grund av bra lcd-skärm, bra videokvalitet och enkla men bra funktioner.

Källa: www.pcmag.com (US)

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Sony DCR-DVD505 är en dvd-kamera som är försedd med 10x optisk zoom och 120x digital zoom. Upplösningen för film och stillbilder är 2 megapixel. Den kan fotografera stillbilder i 16:9-läge. Lcd-skärmen är 3,5 tum stor i widescreenformat. Videokameran är kompatibel med formaten dvd-r/-rw/+rw video/vr hq/sp/lp. Anslutningarna utgörs av ljud in/ut, s-video in/ut, video in/ut samt usb-terminal. Dimensionerna är 147x90x66 mm och vikten är 540 g exklusive batterier.

Tillverkare: Sony