Sök
Sanyo Xacti VPC-C6

Sanyo Xacti VPC-C6

Liten, ergonomisk med okej bilder

2006-09-29

Videokameran väger 145 gram och är enligt testarna väldigt lätt och smidig att bära med sig. Däremot är inte film och bilder av toppkvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 5/10 "Kostar mer än den smakar"
Cnet 6,8/10 "If portability nudges out image quality"
Digital video 86/100 "Versatile little multipurpose shooter"
Steve's digicams "Bang for your buck"

Vad tycker testarna?

Testarna anser att kameran har både för- och nackdelar. Fördelarna handlar om videokamerans lilla storlek, ergonomi och uppbyggnad. Det finns ett flertal inställningsmöjligheter som också beröms. När det gäller bildkvaliteten råder lite delade meningar, framför allt då flera testare anser att mpeg4 inte ger så hög kvalitet. Men testarna tycker ändå att färgerna blir riktigt fina och både stillbilder och rörliga bilder får godkänt. Lcd-skärmen anses vara liten men fullt användbar.

M3

"Kostar mer än den smakar"

Sanyo Xacti VPC-C6 bakM3 anser att videokameran är liten och smidig. Den är lätt att ta med sig i en ficka eller mindre väska. Knappar och inställningar sitter väldigt bra till. Kameran passar inte dem som vill filma för att bränna ner på dvd eller för dem som vill ha widescreen, men bilden är godkänd när man ser den på tv. En nackdel som testaren ser är ljuskänsligheten som kunde vara bättre. Stillbilderna är okej, speciellt utomhus men vid sämre ljus är bilderna inte lika skarpa och klara. Ljudet är riktigt bra. Testaren är inte direkt överförtjust i videokameran men det är en fördel att den är kompakt. Kameran är dyr med tanke på vad man får.

Källa: M3 (SE), nr 1 2006

Cnet

"If portability nudges out image quality"

Cnet tycker att videokameran är lätt och liten. Testaren berömmer tillgången till roterande lcd-skärm som också är både klar och skarp. Kameran känns stabil i konstruktionen. Kameran är trevlig att hålla i och kontrollerna är lätta att nå. Menysystemet är uppbyggt på ett bra sätt. Den inbyggda bildstabilisatorn fungerar tillfredsställande. Mpeg4 erbjuder inte lika hög kvalitet som andra format men kameran levererar ändå okej kvalitet på videofilm och stillbilder. Kvaliteten är klart godkänd med fina detaljer även i situationer med lite ljus. Zoomen arbetar snabbt och tyst. Kameran passar framför allt dem som tycker att den lilla storleken är mer central än högkvalitativ film. Stillbilderna har stabil kvalitet och när kameran hittar fokus blir bilderna skarpa och färgerna fina. Kvaliteten för videokameran totalt sett är berömvärd även om vissa nackdelar finns.

Källa: Till Cnet (US)

Digital video

"Versatile little multipurpose shooter"

Sanyo Xacti VPC-C6 lcd-skärmDigital video säger att videokameran är stilren, snygg, liten och lätt att använda. Mpeg4 anses dock inte av testaren ha lika hög bildkvalitet som andra format. Kameran ligger bra i handen och kontroller och reglage når man lätt. Menysystemet är lättnavigerat och anslutningarna som finns är användbara. Funktioner och programval som finns erbjuder många möjligheter. Exponeringen är generellt korrekt. Kameran har sina begränsningar vad gäller upplösning och kvalitet. Filmen blir dock riktigt skarp i goda ljusförhållanden. Vitbalansen och exponeringen är acceptabla och färgerna känns naturliga. Ljudet är klart godkänt. Stillbilderna känns inte helt skarpa. Kameran är ett tydligt exempel på att mpeg4-formatet är under utveckling.

Källa: Digital video (GB) september 2006

Steve's digicams

"Bang for your buck"

Sanyo Xacti VPC-C6 i stativEnligt Steve's digicams imponerar videokameran framför allt genom att den är så liten och får plats i fickan. Den är dessutom ergonomiskt uppbyggd och är snygg. Den är lätt att använda med bara en hand. Tillgången till bildstabilisator beröms. Lcd-skärmen har hög kvalitet med fina färger och fungerar även bra utomhus och det är utmärkt att skärmen går att vrida. Menysystemet är lätt att förstå och att använda. Kameran känns välbyggd och stabil. Videokameran startar upp fort och prestandan är relativt hög. Vid högsta upplösning är kvaliteten på film riktigt god. Zoomen arbetar snabbt och tyst. Exponeringen känns korrekt och färgerna är klara och mättade. Vitbalansen fungerar utmärkt. Blixten har begränsad räckvidd vilket märks inomhus. Ljudkvaliteten beröms och mikrofonen plockar inte upp så mycket vind eller liknande. Batteritiden får beröm. Totalt sett tycker testaren att kameran har en hel del att erbjuda, även om kameran varken är en dedikerad videokamera eller digitalkamera. Det finns kameror med andra format på marknaden som ger bättre kvalitet, men samtidigt är denna kamera liten och smidig.

Källa: Till Steve's digicams (US)

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Sanyo Xacti VPC-C6 är en videokamera med sex megapixels och secure digitalkort att spara ner video och stillbilder på. Filmer sparas i formatet mpeg4. Upplösningen på film är 640x480 bildpunkter och det tas 30 bilder per sekund. Lcd-skärmen är två tum stor och har en upplösning på 210.000 pixlar. Kameran har 5x optisk zoom. Närgränsen är en centimeter. Det går att ställa in vitbalansen, detsamma gäller iso-inställningen. Bildstabilisator finns och blixten är inbyggd. Maximal upplösning vid stillbilder är 2816x2112 pixlar. Kameran har måtten 68x108x23 mm och väger 145 gram utan batterier.

Tillverkare: Sanyo