Sök
Panasonic NV-GS500

Panasonic NV-GS500

Lätthanterlig och smidig

2006-05-18

För den som söker en lättanvänd och lätthanterlig videokamera med erkänt god bildkvalitet så kan Panasonic NV-GS500 vara ett alternativ.
Testkälla Betyg Kommentar
Digital video 84/100 "Lots of detail"
Cnet - "Video is bright, colorful, accurate, and detailed"
Video - "Sehr einfache Bedienung"

Vad tycker testarna?

Testarna anser att kameran har en bra design eftersom den är kompakt och ligger bra i handen. Den har ett relativt få antal externa kontroller vilket gör den lättanvänd. Två testare påpekar att kameran har ett stort antal manuella inställningsmöjligheter vilket är bra, medan en testare menar att jämfört med föregångaren NV-GS400 har ett antal inställningar tagits bort. Bildkvaliteten är generellt sett riktigt bra, även om en del brus förekommer när ljusförhållandena försämras. Stillbilderna har en kvalitet som är bra jämfört med andra videokameror.

Digital video

"Lots of detail"

Digital video påpekar att tillverkaren har lyckats bra med att kombinera en stor mängd roliga och nyttiga funktioner tillsammans med utmärkt bildkvalitet. Det är bland annat åtskilliga manuella inställningsmöjligheter och utmärkt programvara som gör kameran riktigt prisvärd. Kameran ligger bra i handen och har lagom många knappar för att vara hanterbar. Bilderna innehåller en del brus, men å andra sidan är detaljnivån utmärkt. Dessutom är ljudnivån något utöver det vanliga då såväl tal som musik håller superb kvalitet. Testaren anser vidare att kamerans sökare är i minsta laget och därför opraktisk att använda. Dessutom hade man gärna sett en analog ingång på anslutningssidan.

Källa: Digital video (GB), apr 2006

Cnet

"Video is bright, colorful, accurate, and detailed"

Cnet menar att denna modell snarare är förenklad mot NV-GS400 än förbättrad. Video- och fotomaterial är i stort sett identiskt, men kontroller och funktioner har antingen flyttats eller tagits bort helt. Detta tillvägagångssätt bör tilltala de användare som vill ha en enkel kamera, men å andra sidan kommer mer ambitiösa användare att bli besvikna. Testaren saknar en utgång för hörlurar. De automatiska funktionerna kan upplevas som en aning långsamma och batteriets livslängd är relativt mediokert med tanke på att det räcker i knappt en timme. Ljudkvaliteten är godkänd men bara när omgivningen är relativt tyst. Videoklippen håller en genomgående riktigt bra kvalitet. När ljusförhållandena är dåliga sjunker kvaliteten något och en del brus förkommer. Stillbilderna får godkänt men inte mer.

Källa: Till Cnet (US)

Video

"Sehr einfache Bedienung"

Video uppskattar att kameran tillhandahåller manuella fokuseringsmöjligheter som fungerar mycket bra. Hanteringen går lekande lätt tack vare en mini-joystick på baksidan. Den optiska bildstabilisatorn fungerar utmärkt inte enbart för att den gör bilden stadig, utan också för att den behärskar en funktion som gör att filmningen avslutas så snart kameran vrids i 180 grader. Glömmer man trycka på stoppknappen fortsätter kameran alltså inte att filma när den hänger och dinglar från handen. Vidare tycker testaren att stillbilderna håller en bra upplösning som gör att resultatet är mer än godkänt. Den enda nackdelen med kameran är egentligen att man saknar en utgång för hörlurar. Testaren anser annars att bildkvaliteten gör att kameran hamnar bland det riktiga toppskiktet bland filmkameror.

Källa: Video (DE), nr 3 2006

Cirkapris: 13500 kronor

Produktfakta: Panasonic NV-GS500 är en minidv-kamera med 3x690000 pixlars upplösning för film. I stillbildsläge är upplösningen 2288x1728 pixlar. Den optiska zoomen är 12x och den digitala zoomen är 500x. Optisk bildstabilisering finns. Minsta belysningen är 2 lux. Fokusering, exponering och inställning av vitbalans sker antingen manuellt eller via automatik. Kameran filmar i 16:9-format. Bildskärmen är 3,5 tum stor. Blixt finns. Kamerans minne kan utökas med sd/mmc-minneskort. Högtalare finns. Kamerans dimensioner är 91x73x153 mm och vikten är 570 g.