Sök
Panasonic NV-GS300

Panasonic NV-GS300

Bra bilder men bökigt användande

2006-12-05

NV-GS300 får mycket beröm av testarna för bilderna som bjuder på en ordentlig skärpa och färgmättnad. Men det är sämre ställt med användarvänligheten då inställningar måste göras via menyn.
Testkälla Betyg Kommentar
Videoaktiv digital 68/100 "Exzellenter bild - und tonqualität"
Macworld 7/10 "En kamera att fundera på"
Cnet 6,6/10 "A good eye for video"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att styrkan hos NV-GS300 ligger i att det är en 3ccd-kamera, för det är tack vare detta som den lyckas leverera bilder som är både skarpa och färgstarka. Ljudet håller enligt utsago också hög nivå. Men att kameran inte har några kontroller för de vanligaste inställningarna direkt på kamerakroppen gör att en resa in i menyn är nödvändig så fort något ska justeras. Det är inte den smidigaste lösningen, speciellt inte när det filmas. Joysticken som används är ok efter ett tags användande enligt två testare medan den tredje ratar den helt.

Videoaktiv digital

"Exzellenter bild - und tonqualität"

Videoaktiv digital tittar på fyra olika dv-kameror och utser Panasonic NV-GS300 som testvinnare. Testaren gillar den optiska stabilisatorn och att tillverkaren valt att även använda den som en sensor som slår av filmandet vid rörelser i 180 graders vinkel eller mer. Inställningsalternativen är tillräckliga och joysticken som används för att justera bilden via menyn anses vara ok när man vant sig vid den. Bildkvaliteten anses övertyga under nästan alla omständigheter. Kameran är inte vidare kräsen när det gäller omgivningsljuset och får bara smärre problem när ljuset sinar. Skärpan är alltid god och färgåtergivningen väldigt bra. Men det hade varit ännu bättre med ytterligare lite skärpa för att få med de sista av detaljerna. Ljudet som kameran tar upp har en tydlig stereoverkan och minimalt med brus, skriver Videoaktiv digital. Övriga kameror som testats är Panasonic NV-GS280 samt DCR-HC96 och DCR-HC94 från Sony.

Källa: Videoaktiv digital (DE) nr 3 2006

Macworld

"En kamera att fundera på"

Svenska Macworld skriver att det märks att NV-GS300 har tre sensorer då bildkvaliteten blir väldigt bra i de flesta situationer. Bilder blir både skarpa och färgstarka, skriver testaren. Kameran sköts enklast i autoläget. Det finns manuella inställningar att tillgå, men att gå in i menyerna under själva filmandet är en procedur som är alltför bökig. Det hade varit enklare med dedikerade knappar direkt på kamerakroppen. Det anses vara en något dyr kamera i storleksklassen, men då den presterar ordentligt och om man inte kräver manuella inställningar så är den helt klart ett alternativ, enligt Macworld.

Källa: Macworld (SE) nr 7 2006

Cnet

"A good eye for video"

Cnet skriver att det mest attraktiva med NV-GS300 är 3ccd-sensorn som ger video med bättre färger och skärpa. Kameran klarar sig väldigt bra både inom- och utomhus, endast vid väldigt svaga ljusförhållanden så kan brus uppträda. Men även då är färgerna väldigt bra och skarp. Det som gör att kameran får ett medelmåttigt betyg har att göra med att användarvänligheten upplevs som väldigt låg. Testaren tycker att det är omständligt att behöva använda menyn i skärmen för alla inställningar som ska göras, speciellt då joysticken är något trög. Att sedan inställningsmöjligheterna dessutom är begränsade gör inte saken bättre. Detta är en kamera för den som gillar bra videokvalitet, men som inte orkar bry sig om att kunna justera något, avslutar Cnet.

Källa: www.cnet.com (US)

Cirkapris: 9000 kronor

Produktfakta: Panasonic NV-GS300 är en kompakt dv-kamera med Leica optik som har dimensionerna 76(b)x(h)73x(d)137 mm. Sensorn är 3-ccd med vardera 800.000 pixlars upplösning. Den optiska zoomen är 10x och 700x digital. Kameran tar stillbilder i upp till 2048x1512 pixlar vilka lagras som jpeg på sd-minneskort. Lcd-displayen är i bredbildsutförande i 2,7 tum. Optisk bildstabilisering finns. Anslutningar finns för dv, s-video, av, usb och mikrofon. NV-GS300 väger 450 gram.

Tillverkare: Panasonic