Sök
Panasonic NV-GS11

Panasonic NV-GS11

Liten och smart.

2004-07-26

En liten DV-kamera med toppskärpa utomhus och separat batteriladdare.
Testkälla Betyg Kommentar
PC För Alla 8/10 "Relativt dålig bild i svagt ljus"
VideoAktiv Digital 58/100 "Sehr gute Weitwinkelwirkung"
Digital Video "Den här kameran är en hit"
Video 58/100 "Top Schärfe bei Tageslicht"

Vad tycker testarna?

Samtliga är imponerade av bildkvaliteten i dagsljus och lovordar den breda vidvinkeln. Men de flesta anser också att bildkvaliteten under sämre ljusförhållanden är ganska medioker. Två av testarna klagar över bildstabilisatorn medan en annan anser att den är bra. En är positiv till separat batteriladdare och till ljudkvaliteten. Några hade också gärna sett en DV-ingång för att underlätta redigering.

PC För Alla

"Relativt dålig bild i svagt ljus"

PC för alla inkluderar Panasonic NV-GS11 i ett omfattande test med totalt sex DV-kameror. Panasonic är minst och snyggast i testet och har dessutom många fördelar. Testaren uppskattar att den klarar hela tjugofyra gångers zoom, vilket är långt mer än någon av konkurrenterna. Panasonic NV-GS11 har också testets bästa vidvinkel och testets bästa ljud. Vidvinkeln är en klar fördel i trånga miljöer. Ljudet beskrivs som klart och tydligt och utan brus. Skaffar man extrabatteri så kan man använda den separata batteriladdaren, vilket är en fördel över testets andra kameror som kräver att man avbryter sitt filmande för att ladda batteriet. Starka färger tenderar att flyta ut lite, även om bilden utomhus blir bra och tydlig. Inomhus är kvaliteten sämre. I svag belysning tappar bilden nästan all färg och blir grynig, men aktiverar man den inbyggda lampan blir resultatet aningen bättre. Slutbetyget blir väl godkänt och Panasonic NV-GS11 tilldelas utmärkelsen "Rekommenderas av PC för alla". Segrare i testet blir Sony DCR-HC14E med 9 av 10 i betyg. Panasonic NV-GS11 kommer tvåa med 8 poäng och som trea placerar sig JVC GR-D23 med 7 poäng.

Källa: PC För Alla nr 6 2004
VideoAktiv Digital nr 3 2004
DigitalVideo nr 3 2004
Video nr 4 2004

VideoAktiv Digital

"Sehr gute Weitwinkelwirkung"

VideoAktiv Digital uppskattar den breda vidvinkeln hos Panasonic NV-GS11 och skriver också att skärpan i dagsljus är av toppkvalitet. Sämre är det med bildkvaliteten från material filmat under sämre ljusförhållanden, här klarar kameran inte av att behålla samma kvalitet som från utomhusmaterial utan faller tillbaka på en medioker bildkvalitet. Det är också lite tråkigt att det inte finns någon DV-ingång till kameran, detta hittas istället på systerkameran NV-GS15, men bortsett från det är testaren nöjd med anslutningarna. Att bildstabilisatorn ställer till lite problem drar ner betyget ett litet snäpp och slutresultatet blir en tredjeplats i testet, efter segraren JVC GR-D53E och andraplatstagaren Panasonic NV-GS15. Dessa båda får 61 respektive 60 poäng. Panasonic NV-GS11 får 58 poäng av 100 och utmärkelsen "VideoAktiv Digital Kauftipp".

Digital Video

"Den här kameran är en hit"

Hos DigitalVideo är man mest imponerad över att NV-GS11 har hela 24x zoom. Den lilla kameran känns ändå robust, med låg vikt, bra format och knapparna sitter lättåtkomliga. Trots storleken är detta en äkta DV-kamera, skriver testaren. Den är snabb i starten och det går enkelt att byta batteri. Tack vare ”Quickstart-funktionen" går det att vid behov starta upp kameran ännu fortare. Bildkvaliteten anses vara bra. Bildskärmens bild är fin och den svartvita bilden i sökaren är tämligen skarp. Bildstabilisatorn fungerar väl, vilket är viktigt med tanke på den stora zoomen. Sökarmuffen får dock kritik. Ögat hålls inte borta från sökaren och den skyddar inte mot solljus från sidan. En orsak till att inte köpa kameran skulle kunna vara att den saknar DV- och AV-in men testarens omdömen om Panasonic NV-GS11 är överlag uppskattande.

Video

"Top Schärfe bei Tageslicht"

Video är positiv till att Panasonic NV-GS11 som trots sin ringa storlek ligger ergonomiskt i handen och att man utan större problem kan nå de relevanta knapparna. Med mycket ljus blir bildkvaliteten utmärkt, men under sämre ljusförhållanden lider bilden dessvärre. Bildstabilisatorn lämnas bäst därhän. Av testets fyra kameror är Panasonic NV-GS11 den som har skarpast bild i dagsljus och också den som tar hem förstaplatsen med 58 poäng av 100. Därefter följer JVC GR-D23E, Canon MV700 och Sony DCR-TRV255E med 56, 55 respektive 54 poäng.

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Panasonic NV-GS11 är en DV-kamera i det billigare marknadssegmentet. Den filmar 16:9 och har digital bildstabilisering. Den har 24x optisk zoom och 500x digital. Det finns en svartvit sökare och en färgskärm på 2,5 tum. Kontakter finns för RCA A/V ut, S-video ut, DV ut, Mic in, USB och hörlursutgång. Manuell fokus finns, men inte möjlighet till manuell exponering. Panasonic NV-GS11 kan också användas som webbkamera. Måtten är 66x87x123 mm och vikten 440 g.

Modell: Panasonic NV-GS11