Sök
JVC GZ-MG330

JVC GZ-MG330

Med fördubblade möjligheter

2009-01-29

En minimal videokamera där testarna uppskattar de dubbla lagringsmöjligheterna. Filmar enbart i standardupplösning och får ett genomgående godkänt omdöme för sin videokvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto för alla 75/100 "Liten, praktisk och billig modell"
Ljud & bild - "Godkänd bildkvalitet"
Cnet 3/5 "Quite a lot of compression artifacts"
Trusted reviews 8/10 "Decent image quality in most conditions"

Vad tycker testarna?

Testarna uppskattar de dubbla lagringsmöjligheterna hos JVC GZ-MG330 och att det går enkelt att föra över såväl film som stillbilder till datorn. En testare tror dock att det faktum att videofiler lagras som mpeg2 kan ställa till det med vissa mjukvaror för filmredigering. Autofokusen uppges göra ett bra jobb och videokvaliteten får genomgående godkänt omdöme där vissa testare dock är mer nöjda än andra. Stillbilderna är däremot inte vidare användbara på grund av den låga upplösningen som gör att detaljrikedomen blir väldigt låg. Reglaget som används för att göra justeringar i menyerna funkar enligt vissa mycket bra men är oprecist enligt andra. Konsekvent är dock att testarna upplever att vissa funktioner kräver alltför många knapptryckningar för att nås.

Digitalfoto för alla

"Liten, praktisk och billig modell"

JVC GZ-MG330 1Digitalfoto för alla gillar att man kan göra smärre redigeringar direkt i kameran för att sedan smidigt bränna ut dem antigen direkt via dvd-brännaren som finns som tillbehör eller efter överföring till datorn. Det uppges vara kul att fota med den kraftiga zoomen men den låga upplösningen gör att stillbilderna inte blir vidare användbara även om färger och exponering är hyfsade. Videokvaliteten är däremot bra för prisklassen och testaren uppger att färger blir bra under alla ljusförhållanden samt att både autofokus och vitbalans arbetar säkert. Brushanteringen är också bra. I direkt motljus så märks dock en kraftig kromatisk abberation. Ljudupptagningarna blir burkiga och med mycket svag bas vilket drar ned på intrycket. Att lcd-displayen används som sökare gör att filmer lätt blir skakiga och valet att spara filer i formatet mpeg2 innebär att inte alla videomjukvaror kommer att fungera. De dubbla lagringsmöjligheterna är däremot mycket bra och överföringen till datorn är alltid mycket enklare med digitala lagringsmedier än med traditionella band, avslutar testaren.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 14 2008

Ljud & bild

"Godkänd bildkvalitet"

JVC GZ-MG330 2Detta är en kamera som trots att den ligger bra i handen inte får mer än godkänt för sin användarvänlighet. Detta beror enligt Ljud & bild på att den peksensor som används för menyval är lite oprecis vilket gör det alldeles för enkelt att hamna fel när man bläddrar bland menyerna. Den optiska brännvidden uppges vara imponerande och bildkvaliteten på videoinspelningar får godkänt utan att imponera. Stillbildsfunktionen uppges dessutom vara alltför begränsad med den låga upplösningen på enbart 640x480 pixlar.

Källa: Ljud & bild (SE) nr 12 2008

Cnet

"Quite a lot of compression artifacts"

Det Cnet saknar mest på JVC GZ-MG330 uppges vara en optisk sökare. Detta då det alltför ofta är svårt att se något på lcd-displayen när kameran används utomhus en solig dag. Zoomen må vara kraftig men den har svårt att få till mjuka och konsistenta zoomningar. Autofokusen gör ett bra jobb utomhus och fungerar också bra med motiv på väldigt korta avstånd. Men i miljöer med låga ljusnivåer så har den tydliga problem med att låsa på objekt. Digital bildstabilisator är bättre än ingen, men med en så här kraftig zoom så hade testaren föredragit en optisk variant framför den digitala som sitter i modellen. Videoupptagningar uppges ha en god färgåtergivning där såväl subtila toner som starkt färgade objekt återges precist. Men bilden dras med komprimeringsartefakter, något som enligt testaren blir tydligt på bakgrunder när kameran följer ett motiv i rörelse. Stillbilderna funkar i e-post och på webben men inte mycket mer.

Källa: www.cnet.com (US)

Trusted reviews

"Decent image quality in most conditions"

JVC GZ-MG330 3Att detta är en kamera som enbart kan filma i standardupplösning gör enligt Trusted reviews att hårddisken på 30 gigabyte räcker en bra bit. Skulle den inte göra det så är det praktiskt med sd-kortplatsen. Det är en enkel kamera att använda och med autoläget aktiverat så är det bara att peka och skjuta. Samtidigt så erbjuds ett hyfsat antal manuella inställningsmöjligheter som tråkigt nog alltför ofta kräver en neddykning i menyerna för att aktiveras eller justeras. Att göra justeringar via den pekkänsliga remsan på sidan om skärmen är flashigt och lite av en gimmick men ändå bekvämt och enkelt. Att manuella inställningsmöjligheter finns gör dock inte att detta är en kamera för entusiaster då det saknas tillbehörssko samt anslutningsmöjligheter för både mikrofon och hörlurar. I välupplysta utomhusmiljöer så anses kameran göra ett berömvärt jobb. Färgerna blir då vackert mättade men ändå naturtrogna och den digitala bildstabilisatorn fungerar förvånansvärt bra. Även inomhus så gör kameran bättre ifrån sig än förväntat och testaren menar att den lyckas behålla imponerande mycket färginformation samt att brus, även om det förekommer, inte är överdrivet påtagligt.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Cirkapris: 3600 kronor

Produktfakta:

Produkt: JVC GZ-MG330
Typ: Standard Definition
Upplösning Video/Stillbild: 720x576/640x480 pixlar
Zoom Optisk/Digital: 35x/800x
LCD: 2,7 tum widescreen, 112000 pixlar
Minne: 30 GB Hårddisk + MicroSD-kortplats
Anslutningar: AV-utgång, USB 2.0Övrigt: Pictbridge, 6 motivprogram, digital bildstabilisator
Mått: 54x68x113 mm
Vikt: 315 gram

Tillverkare: JVC