Sök
JVC GZ-MG30

JVC GZ-MG30

Lätthanterlig med medikert bildmaterial

2005-12-01

Kameran är en digital mediakamera med 30 Gb hårddisk. Den är innovativ och lätthanterlig men bildmaterialet når inte ända fram.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 6/10 “En trevlig kamera med lång inspelningstid”
VideoAktiv Digital 52/100 “Extra lange Aufzeichnungsdauer”
Cnet 6,2/10 “Mediocre recordings”
Video 56/100 “Gute Weitwinkelwirkung”
PC Magazine 2,5/5 “Video footage looked very good”

Vad tycker testarna?

Testarna anser att kameran är liten och lätt samtidigt som den är mycket enkel att hantera. Kameran har inte många knappar utan sköts huvudsakligen via sina menyer. Testarna anser vidare att kameran har flera riktigt bra funktioner. Bildmaterialet är dock inte så bra som önskat, någon testare anser att skärpan är dålig och färgerna urvattnade. Dessutom menar samtliga testare att det förekommer bildstörningar samtidigt som bildmaterialet blir sämre under dåliga ljusförhållanden.

M3

“En trevlig kamera med lång inspelningstid”

M3 noterar att kameran har ganska få knappar vilket gör att de flesta inställningar sköts via menyerna. Den inbyggda hårddisken räcker till ca tio timmars inspelning vid högsta kvalitet eller 37,5 timmars inspelning vid sämsta kvalitet. De manuella inställningarna är inte särskilt många, men å andra sidan har man tillgång till de inställningar man behöver så som vitbalans, val av slutartid samt manuell fokusering. Filmen håller en genomgående god kvalitet och det är framför allt skärpan som imponerar. Är ljuset dåligt försämras dock bilden drastiskt. Möjligheten att lagra filmen på hårddisk uppskattas eftersom det är mycket enkelt att överföra filmen till datorn. Kameran är enkel att hantera och framstår som ett bra val, enligt testaren.

Källa: M3 nr 9 2005

VideoAktiv Digital

“Extra lange Aufzeichnungsdauer”

VideoAktiv Digital tycker att idén med inspelning på hårddisk är lysande, men den räcker tyvärr inte hela vägen. Bildkvaliteten övertygar inte, det uppstår en hel del bildstörningar och filmupptagningar under mörka förhållanden är inte särskilt bra. Bildstörningarna försvinner först i dagsljus och då är även färgerna bra. Zoomen gör ett bra arbete men filmningen blir skakig om man inte använder sig av ett stativ. Ljudupptagningarna är riktigt bra och ger ett klart och tydligt resultat. Menyn har ett bra användargränssnitt vilket gör den översiktlig och enkel att arbeta med. Testaren tycker att den bästa lösningen vore en kombinerad dvd- och hårddiskkamera vilket ger såväl bra bildkvalitet som god hanterbarhet.

Källa: VideoAktiv Digital nr 6 2005

Cnet

“Mediocre recordings”

Cnet påpekar att den inbyggda hårddisken rymmer sju timmar av inspelning vid den högsta bildkvaliteten vilket är imponerande. De inbyggda funktionerna är mycket bra, men batteriets livslängd är ett klart minus som drar ned omdömet. Kameran är liten och lätt vilket är bra, den är enkel att manövrera med en hand. Hanteringen är extremt enkel men det tar ett tag att förstå hur menyerna är organiserade. Det är mycket enkelt att flytta material från kameran till sin PC med hjälp av usb-kabeln. Zoomen fungerar bra, men i tysta miljöer så tar mikrofonen lätt upp zoomljud vilket är synd. Annars fungerar mikrofonen bra och levererar klara och tydliga inspelningar. Bildkvaliteten är ganska medioker med en del bildstörningar, stillbilderna är dock otydliga och riktigt dåliga.

Källa: Till Cnet

Video

“Gute Weitwinkelwirkung”

Video testar förutom JVC GZ-MG30 även Panasonic SDR-S 100EG. Testvinnare är Panasonic SDR-S 100EG. Testaren tycker att inspelning på hårddisk är ett utmärkt alternativ för den som anser att inspelning på dvd är både krångligt och förlegat. Kameran ligger bra i handen även om zoomreglaget är väl litet. Testaren uppskattar möjligheten att lagra inspelat material efter datum, något som ökar översiktligheten betydligt. Bildkvaliteten är betydligt sämre än vid dvd-inspelning. Exempelvis är scener som spelats in under svåra ljusförhållanden mörka och uppvisar en hel del bildstörningar. Det är först vid inspelning i dagsljus som bildstörningarna försvinner. Kameran är dock bra vid vidvinkelfilmning.

Källa: Video nr 11 2005

PC Magazine

“Video footage looked very good”

PC Magazine tycker att kameran är liten och lätt och att det är mycket innovativt att spela in på en hårddisk. Dock är bildmaterialet för dåligt för att kameran skall vara värd pengarna. Kontrasten kunde vara betydligt bättre samtidigt som färgerna har ett urtvättat utseende. Dessutom uppstår en hel del bildstörningar när ljuset är dåligt. Kameran saknar sökare vilket är en nackdel i mycket ljusa miljöer då lcd-displayen blir mycket svår att använda. Kamerans kontroller är mycket välplacerade och kameran är över huvudtaget mycket enkel att använda. Testaren gillar att kameran slutar att spela in om man tappar den i marken, en funktion som gör att hårddisken undviker att skadas. Bildkvaliteten bör bli bättre och priset lägre innan man överväger att köpa kameran.

Källa: Till PC Magazine

Cirkapris: 8000 kronor

Produktfakta: JVC GZ-MG30 är en digital videokamera som är utrustad med en 2,5 tums lcd-skärm. Filmens upplösning är 0,8 megapixlar medan upplösningen hos stillbilderna är 640x480 pixlar. Kameran har tredimensionell brusreducering samt stöd för PictBridge och DPOF. Den inbyggda hårddisken är 30 Gb stor. Data lagras som MPEG-2 video och ljud som MOD-filer med Dolby Digital Audio. Vidare är kameran utrustad med 25x optisk zoom samt 800x digital zoom. Kameran har plats för SD-minneskort samt kan filma i 16:9-format. Kameran väger 380 g och fjärrkontroll medföljer. Kamerans dimensioner är 67x70x109 mm.

Modell: JVC GZ-MG30