Sök
JVC GZ-MG130

JVC GZ-MG130

Lättskött men inte högpresterande

2007-09-14

En hårddiskbaserad sd-videokamera med 30 gigabyte hårddisk. Enligt testarna är denna kamera en fröjd att använda, men de skriver samtidigt att bildkvaliteten inte imponerar lika stort.
Testkälla Betyg Kommentar
Videoaktiv digital 53/100 "Etwas verhaltene Farben"
Digitalfoto 18/25 "Bra men inte suverän"
Camcorder info - "Nothing to write home about"

Vad tycker testarna?

Det är positivt med den hårddiskbaserade lösningen eftersom man slipper allt vad lagringsmedia heter skriver testarna. Den goda ergonomin och det enkla användargränssnittet hjälper också till med att höja användarvänligheten. Kvaliteten på inspelningarna anses däremot inte vara överväldigande. Bilden uppges bara bli bra när ljusförhållandena så tillåter, annars har kameran problem med urvattnade färger, detaljer och brus. Testarna menar att detta är en produkten för de icke-kräsna.

Videoaktiv digital

"Etwas verhaltene Farben"

Videoaktiv digital testar åtta olika kameror där den aktuella modellen hamnar på delad sjätteplats. Bäst i test blir Panasonic SDR-H20. Skärmen på MG130 anses bedöms fungerar fint under direkt solljus. De analoga anslutningarna anses dock vara väldigt snålt tilltagna vilket gör att signalen inte blir den bästa den vägen. Men tas omvägen via datorn så är allt frid och fröjd. Dessutom så uppges den medföljande mjukvaran vara bra. Prestationsmässigt når MG130 inga direkta höjder. Testaren menar att kameran producerar väldigt mörka bilder i scener med lågt ljus. Artefakter uppkommer och finns kvar även när det övergår till rumsbelysning. Under övriga omständigheter är skärpan acceptabel och kameran uppvisar någorlunda ordentliga färger. Testaren uppmärksammar vidare att bildstabilisatorn inte hänger med riktigt vid zoomningar. Ljudupptagningar blir med låg volym men dras inte med brus från maskineriet.

Källa: Videoaktiv digital (DE) nr 4 2007

Digitalfoto

"Bra men inte suverän"

Även om JVC GZ-MG130 inte får till det med alla färger så upplever Digitalfoto att kameran har en bred färgpalett och att upptagningarna har en kontrast som ger dynamik i bilden. Men detaljerna anses inte bli lika bra som med en dv-baserad inspelare. Dessutom noteras att det blir en del brus när ljusnivån sjunker. Produkten anses ha en smidig och användarvänlig design och ett menysystem som är enkelt att hantera. Funktionerna som är implementerade är användbara men kameran bjuder inte på något oväntat. För den som vill göra det enkelt för sig och inte är alltför kräsen med bildkvaliteten så är ändå ett helt okej val.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 6 2007

Camcorder info

"Nothing to write home about"

Även om JVC är ledande inom hårddiskbaserad kameror så anser Camcorder info att produkten inte lyckas hålla den klass som förväntas. Videokvaliteten blir aldrig mer än okej. Färgerna är dock över medel när ljusförhållandena är goda. Den dåliga prestationen med inte lika bra ljus gör dock att kameran i praktiskt, daglig användande inte lyckas leverera. De flesta upptagningar blir mörka och brusiga. Bildstabilisatorn fungerar dessutom inte vidare bra. Positivt är dock den goda ergonomin, de lättanvända menyerna och de manuella inställningsmöjligheterna. Även Camcorder info menar att GZ-MG130 kan vara ett alternativ för den som vill ha något bekvämt och enkelskött, men den som är mer kräsen vad det gäller bildkvalitet bör titta vidare.

Källa: www.camcorderinfo.com (US)

Cirkapris: 4700 kronor

Produktfakta: JVC GZ-MG130 är en hårddiskbaserad sd-videokamera med 30 gigabyte lagringsutrymme som också kan använda sig av minneskorten sd och sdhc för stillbilder. Kamerans ccd har en bruttoupplösning 800k pixlar och storleken 1/6 tum. Optisk zoom på 34x samt bildstabilisator finns. Video filmas i 16:9 som mpeg2 med max 8,5 Mbps. Lcd-skärmen som sitter i är i bredbildsformat och på 2,7 tum samt har upplösningen 112k pixlar. Anslutningar omfattar a/v samt usb. Vikt 365 gram med batteri och mått 66x71x110 mm.

Tillverkare: JVC