Sök
JVC GR-D30E

JVC GR-D30E

Videokamera som inte alltid håller måttet

2003-11-03

JVC GR-D30E får inte genomgående bra kritik. Det finns både för- och nackdelar med denna videokamera.
Testkälla Betyg Kommentar
VideoAktiv Digital 4/5 "Liegt gut in der Hand"
Ljud & Bild 4/5 "Enkel och billig DV-kamera"
Dator Magazin 7,9/10 "Känns en aning klumpig"

Vad tycker testarna?

GR-D30E verkar vara en rätt medelmåttig videokamera som har några bra funktioner, en välfungerande bildstabilisator och en zoom på 16 gånger. Lite mer än den zoom på 10 gånger som är brukligt. Menyn får också beröm. Den är enkel att arbeta med. Den största bristen är ljudet. Störande brus och buller förekommer. Bildkvaliteten är generellt bra, men GR-D30E är inte en kamera att filma med vid sämre ljusförhållanden. Då uppstår problem. Kameran saknar även en USB-utgång och sammantaget känns därför inte den här modellen särskilt prisvärd.

VideoAktiv Digital

"Liegt gut in der Hand"

Tyska VideoAktiv Digital granskar modellerna GR-D30E och GR-D50E från samma tillverkare. Egentligen är det samma modell och de är identiskt lika. Enda skillnaden är att GR-D50E har en USB-anslutning, vilket saknas på GR-D30E. Storlek, optik och vidvinkel är likadana på dessa både kameror. En brist är att man saknar uttag för hörlurar och mikrofon. En fördel är att både vitbalans och bländare kan ställas in manuellt. Menyn är logisk och detta är en bekväm kamera som ligger bra i handen. Bilden har tydliga ljusa och skuggiga partier och färgerna ser levande och naturliga ut. Men vid sämre ljusförhållanden blir bilden sämre och särkskilt skärpan blir lidande. Bildstabilisatorn och zoomen fungerar fint medan autofokus inte alltid reagerar som den ska. Fastän man inte upptäcker något störande brus, så fattas en hel del spänstighet i ljudet. Det låter lite klanglöst, tyvärr.

Källa: VideoAktiv Digital nr 4, 2003
Ljud & Bild nr 6, 2003
Dator Magazin nr 11, 2003

Ljud & Bild

"Enkel och billig DV-kamera"

Ljud & Bild tycker att GR-D30E är en enkel kamera att sköta. Startar gör den genom att man drar ut sökaren eller fäller ut bildskärmen. Tyvärr har GR-D30E en svartvit sökare som är både billig och dålig. Vill man justera den låga ljuskänsligheten får man en hel del brus på köpet och exponeringstiden blir längre. Ljudet är inte bra. Även om man kopplar till en extern mikrofon är det bullrigt och störande ljud hörs i bakgrunden. Bildkvaliteten ligger något under genomsnittet på likvärdiga kameror som man testat. Men zoomomfånget på 16 gånger är större än brukligt och de väsentligaste funktionerna finns på modellen. Dessutom har GR-D30E ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Dator Magazin

"Känns en aning klumpig"

Dator Magazin anser att GR-D30E är en videokamera som varken är billig eller bäst, däremot känns den klumpig eftersom den är stor. Det saknas en hel del funktioner på den här kameran som USB-utgång och fäste för mikrofon eller extra lampa. Den inbyggda mikrofonen är bland de sämre man testat. Här får man ganska mycket brus och störningar i ljudet. Även om modellen har en bra bildstabilisator och zoom, blir bildkvaliteten klart försämrad vid dåligt ljus. Funktionen Digital Nightscope påverkar filmen så att rörliga motiv släpar. Totalt sett blir det inte bra och man behöver använda stativ för att filma i mörker. Den enda funktionen man berömmer är menyn som är enkel att begripa och jobba med. GR-D30E känns helt enkelt inte som ett prisvärt alternativ.

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: JVC GR-D30E är en digital högbandsvideokamera med en 1/6 tums CCD och med 800000 pixlar. Kameran har 16 ggr optisk zoom och en digital zoom på max 700 ggr. LCD-skärmen är 2,5 tum. På skärmens baksida sitter batteriet, avtryckare och huvudbrytare. Under en lucka på kamerans framkant sitter anslutning för AV in/ut och edit-funktionen. Under skärmen sitter anslutningen för DV-in/ut. Det finns funktioner som bland annat Digital Colour NightScope, automatisk och manuell fokusering och vitbalans. Stillbildsläget Snapshot sparar bilden i en upplösning av 640x480 pixlar. Det finns flera olika digitala effektprogram att välja bland: Shutter 1/50, 1/120, Sports, Snow, Spotlight, Twilight, Sepia, Monotone, Classic Film m.fl. GR-D30E mäter 69x94x143 mm och väger 525 gram.

Modell: JVC GR-D30E