Sök
Hitachi DZ-GX20

Hitachi DZ-GX20

För den avancerade nybörjaren

2005-09-29

Testarna anser att Hitachi DZ-GX20 kan vara något svårhanterlig för nybörjare, men menar att den är mycket prisvärd och erbjuder en hel del kul redigeringsmöjligheter.
Testkälla Betyg Kommentar
What Digital Camcorder 85/100 “Great imaging ability”
VideoAktiv Digital 59/100 “Gute Farbwiedergabe”
DigitalVideo “Väldigt prisvärd”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att kameran har en design som inte är perfekt ur ergonomisk synpunkt, men den är ändå välbalanserad och har en elektronisk bildstabilisator som fungerar bra. Kameran har en hel del kul och nyttiga redigeringsfunktioner, men man bör ha i åtanke att det endast är när man filmar med DVD-RAM skivor som dessa kan utnyttjas till fullo. Utomhus blir bildmaterialet riktigt bra med hög detaljrikedom och bra skärpa, inomhus blir resultatet inte lika bra. Dock kan det förbättras genom manuella inställningar.

What Digital Camcorder

“Great imaging ability”

dzgx20e-7
What Digital Camcorder menar att kameran är förhållandevis hög vilket gör att hanteringen inte blir så smidig som man skulle kunna önska. Den är också ganska tung, men lyckligtvis är den välbalanserad så vikten utgör inte något störande moment under filmningen. Det finns en hel del kul bildredigerande funktioner, men dessa kan enbart användas när man filmar med DVD-RAM. De automatiska funktionerna ställer snabbt in sig på förändringar i miljön och ger mycket bra detaljrikedom. Utomhus får man riktigt bra resultat i såväl färg som övriga faktorer, men inomhus blir bilderna både tråkiga och oskarpa. Alla inställningsmöjligheter kan vara svåra att ta till sig för nybörjare, men å andra sidan är priset tilltalande.

Källa: What Digital Camcorder nr 65 2005
VideoAktiv Digital nr 5 2005
DigitalVideo nr 6 2005

VideoAktiv Digital

“Gute Farbwiedergabe”

dzgx20e-6
VideoAktiv Digital testar förutom Hitachi DZ-GX20 även Sony DCR-DVD403E, Hitachi DZ-MV780E samt Sony DCR-DVD7E. Testvinnare är Sony DCR-DVD403E medan Hitachi DZ-GX20 hamnar på andra plats. Testaren anser att Hitachi tar stillbilder av helt okej kvalitet men är besviken över att redigeringsmöjligheterna är mycket begränsade när man spelar in på DVD-R format. Är miljön inte tillräckligt ljusstark så blir bilderna otydliga och tråkiga, men i dagsljus blir resultatet ett helt annat. Bilderna blir skarpa och färgstarka och dessutom bidrar den elektroniska bildstabilisatorn till att resultatet blir mycket bra.

DigitalVideo

“Väldigt prisvärd”

dzgx20e-8

DigitalVideo påpekar att trots att kameran blivit mindre än tidigare generationers DVD-kameror så gör höjden att den är ganska svårhanterlig för den med små händer. De manuella knapparnas placering är inte optimal vilket gör att det ibland är svårt att göra inställningar samtidigt som man filmar. Fler DVD-spelare kan spela DVD-R skivor men då går man å andra sidan miste om alla de redigeringsmöjligheter som man får om man istället använder sig av DVD-RAM skivor. När man filmar så svarar autofokus snabbt på eventuella förändringar i miljön och utomhusbilder är både detaljerade och färgstarka. Inomhus blir resultatet inte lika bra, men går man över till manuell filmning så får man ändå ett helt godtagbart resultat.

Cirkapris: 9000 kronor

Produktfakta: Hitachi DZ-GX20 är en DVD-kamera med 1,3 megapixels upplösning. Den är utrustad med en 2,5-tums TFT/LCD-display och kan spela in i formatet 16:9. Den är utrustad med kortplats för SD-minneskort. Rörliga bilder sparas som MPEG2 medan stillbilder sparas som JPEG. Kameran är utrustad med elektronisk bildstabilisator och har sex olika exponeringslägen. Den har 10x optisk zoom. Kameran har tre kvalitetslägen, Extra Fine Quality, Fine Quality samt Standard Quality Mode. Den maximala upplösningen vid stillbilder är 1600x1200 pixlar. Anslutningsmöjligheter är AV-ut, USB samt ingång för mikrofon. Kamerans dimensioner är 51x90x137 mm och vikten är 480 g.

Modell: Hitachi DZ-GX20