Sök
Canon XL H1

Canon XL H1

Hdv utan äkta progressiv

2006-03-16

En hdv-kamera som filmar i 1080i men som snarare är något för en riktig studio än för hemmabruk då den är dyr och stor. Bildkvaliteten är också därefter, enligt testarna rent av utmärkt.
Testkälla Betyg Kommentar
Videoaktiv digital - “Quasi-progressives Aufnahmeverfahren”
Video 86/100 “Einen faszinierenden Kino-Look”
Cnet 7,7/10 “Unique love-it-or-hate-it design”

Vad tycker testarna?

Det är ingen tvekan bland testarna att Canon XL H1 erbjuder en väldigt bra bildkvalitet, oavsett vilket av de många formaten man väljer bland. Den höga upplösningen erbjuder en bild som man tidigare inte sett i en konsumentkamera, men det är i egentlig mening inte en ren kamera för konsumenter. Den är alldeles för dyr för privat bruk men kan däremot fungera utmärkt som ett lågprisalternativ till proffs då kameror som erbjuder likvärdiga egenskaper kostar runt tio gånger mer. Den har anslutningar för att fungera i studiomiljö, där oftast flertalet kameror är sammankopplade. Det finns två invändningar mot produkten som återkommer, det ena är korsningen mellan en riktig proffskamera och en handhållen konsumentkamera. Det andra är att kameran, även om den är högupplöst, inte fångar hdv i verklig mening då den inte kan göra progressiva upptagningar. Istället är det en egen variant där bilden görs progressiv genom den inbyggda bildbehandlingen. Resultatet må vara väldigt likt progressivt, men en av testarna menar att det går att notera en skillnad.

Videoaktiv digital

“Quasi-progressives Aufnahmeverfahren”

Videoaktiv digital konstaterar snabbt att detta är en riktigt snygg kamera i klassiskt utförande. Det innebär att den bärs på axeln likt typiska proffskameror och kan därmed upplevas som lite obekväm i sitt hanterande för den som inte är van. Insidan är inget annat än unik med de tre sensorerna som tillsammans ger den högsta upplösningen hittills hos en hdv-kamera. Bilden blir superb redan med grundinställningarna men i en videokamera som denna är kompletta manuella inställningar ett krav och det uppfylls utmärkt med undantag av skärpekontrollen som inte är något vidare. Oavsett om man filmar i 16:9 hdv eller vanlig dv i 4:3 så är bilden alltid av toppkvalitet. Detsamma gäller för olika ljusförhållanden som kameran kan tänkas utsättas för. Testaren skriver att bilden definitivt hittills är oöverträffad och att den är långt bättre än vad dagens hdtv-apparater klarar att återge. Den enda invändningen man egentligen har är att det inte är äkta progressiv upptagning utan en variant där inbyggd mjukvara dubblar linjerna.

Källa: VideoAktiv Digital (DE), nr 1 2006

Video

“Einen faszinierenden Kino-Look”

Video skriver att Canon XL H1 är en kamera med utomordentligt bra bildkvalitet under alla olika omständigheter och att så är att förvänta för en produkt med den prislappen. Det är en kamera för det lilla produktionsbolaget, filmskolor och liknade som kan spara en slant på sina kommande inköp och inte något som riktar sig till privatpersoner. Det som anses göra kameran extra intressant är inte bara att den kan filma i hdv utan även lika mycket de anslutningar som finns för hdi och sdi då de kan skicka okomprimerade signaler rakt igenom kameran till en skärm. Något som kommer mycket väl tillhanda för studioarbete. Kamerans höga upplösning och digitala upptagning gör också att tiden mellan filmande och färdig produktion förkortas avsevärt.

Källa: Video (DE), nr 12 2005

Cnet

“Unique love-it-or-hate-it design”

En udda mix mellan en vanlig handhållen kamera och en professionell axelkamera, det är vad utformningen hos Canon XL H1 är, enligt Cnet. Designen går hem hos vissa, medan den ratas av andra beroende på vad man är ute efter. Placeringen av knappar runt om kroppen är en blandad historia, det mesta finns men inte allt är lättåtkomligt. Funktionsmässigt finns också allt man kan önska, men det mest intressanta är kanske de olika formaten som kameran filmar i och där är det en nackdel att äkta progressiv upptagning inte stöds. Den variant som finns fungerar nästan lika bra som äkta, men den vertikala upplösningen blir något lidande och är en svaghet i en kamera som profileras som hd-kapabel. Men undantaget små problem med latituden så är bildegenskaperna i topp. Kameran har dock vissa detaljer som testaren hänger upp sig på, en är att Canon envisas med att behålla samma sökare som från en tidigare modell, något som inte gör kameran rättvisa. En kamera med den här upplösningen förtjänar en sökare med högre upplösning än 0,25 megapixlar. Kontrollerna som sköter linsen är en annan punkt, de är klumpiga och oprecisa och dessutom så har den medföljande linsen en alldeles för snäv vidvinkel. Att byta ut linsen går, men det finns inte många hd-anpassade linser att välja mellan och det blir dessutom en ganska dyr historia.

Källa: Till Cnet (US)

Cirkapris: 94000 kronor

Produktfakta: Canon XL H1 är en högupplöst digital hdv-videokamera med tre ccd-sensorer som arbetar med vardera 1,67 megapixlar. Den optiska zoomen är på 20x och optisk stabilisator finns inbyggd för att understödja långa zoomomfång. Hdv-inspelningar görs i 1080/50i i mpeg-2 med 25 bilder per sekund. XL H1 kan dessutom spela in progressivt i 25 bilder per sekund och även i standard-dv upplösning både i 16:9 och 4:3. Lagringsmedia är vanliga mini-dv-band. Stillbildsfunktionen tar foton i upplösningen 2 megapixlar, foton lagras på band eller på minneskort. Kortläsaren hanterar sd och mmc, korten fungerar även som lagringsplats för egna förinställningar. Produkten har både analoga och digitala in- och utgångar. Videokamerans mått är 225x220x496 mm och väger 2,4 kg.