Sök
Canon MV960

Canon MV960

Kompakt och billig

2006-09-08

Söker man en relativt kompetent kamera till en billig penning så är Canon MV960 en möjlighet som man absolut bör överväga. Den är kompakt, enkel att använda och uppvisar goda resultat.
Testkälla Betyg Kommentar
Digital video 90/100 "Produces some really compelling footage"
M3 5/10 "Plastigheten gör att vi rynkar lite på näsan"
Videoaktiv digital 58/100 "Höchste Fotoauflösung im Test"
Pc world 4/5 "Easy to use"
Cnet 6,8/10 "Video quality perfectly acceptable"

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga om att kameran är kompakt och mycket enkel att använda. En testare tycker dock att videokameran känns alldeles för plastig. Stillbilderna imponerar inte eftersom de saknar skärpa och har en relativt hög brusnivå, men de rörliga bilderna är desto bättre. Färgåtergivningen är bra och skärpan likaså. Dessutom har man inget brus som irriterar. Någon testare menar att ljudkvaliteten är fullt godkänd medan en annan anser att alldeles för mycket vindbrus fångas upp av mikrofonen. Testarna anser dock att kameran erbjuder många bra funktioner och bra kvalitet för en förhållandevis billig penning.

Digital video

"Produces some really compelling footage"

Canon MV960 stängdDigital video ger kameran benämningen "best buy". Testaren anser att designen är kompakt och riktigt snygg. Den ligger bra i handen och det är enkelt att komma åt de flesta kontrollerna med hjälp av enbart högerhanden. Filmkvaliteten håller en betydligt högre kvalitet än vad man väntar sig, detaljrikedomen är hög samtidigt som färgerna är riktigt bra. Dessutom lyser brus och andra digitala störningsmoment med sin frånvaro. Den automatiska exponeringen ger en färgton som är lite för mycket åt det röda hållet, men det är något som kan justeras med hjälp av de manuella kontrollerna. Ljudkvaliteten är godkänd, men varken mer eller mindre. Testaren är mycket nöjd med kameran och menar att den presterar betydligt bättre än vad man förväntar sig med tanke på den aktuella prisklassen.

Källa: Digital video (GB) jun 2006

M3

"Plastigheten gör att vi rynkar lite på näsan"

M3 testar förutom Canon MV960 även JVC GR-D360, Panasonic NV-GS37, Samsung VP-D361W samt Sony DCR-HC35. Testvinnare är Sony medan Canon hamnar på en delad fjärdeplats tillsammans med Samsung. Testaren är besviken över att kameran känns plastig. Manövreringen sker via bland annat ett styrkors som även det känns plastigt. Dessutom är menyerna ganska plottriga och svåra att hitta i. Kameran har dock en hel del bra funktioner att bjuda på så som inbyggd lampa för mörkerfilmning och äkta bredbildsinspelning. Stillbildsfotot är ingen riktig höjdare men filmkvaliteten är bättre. Skärpan är bra och autofokus fungerar relativt snabbt. Dock uppstår en del färgfel vid övergångar mellan ljusa och mörka områden samtidigt som en del vindbrus tydligt hörs på ljudinspelningen.

Källa: M3 (SE) jun 2006

Videoaktiv digital

"Höchste Fotoauflösung im Test"

Canon MV960 lifestyleVideoaktiv digital testar förutom Canon MV960 även Panasonic NV-GS37, JVC GR-D370, Sony DCR-HC35, Canon MV950 samt Samsung VP-D364W. Testvinnare är Canon MV960 tillsammans med Panasonic. Förekomsten av såväl analoga som digitala ingångar gör kameran flexibel. Kameran är mycket kompakt, vilket gör den hanterbar. Upplösningen vid stillbildsfoto är den högsta bland alla konkurrenter i testet, vilket är bra. Kameran är utrustad med en lampa som fungerar tillfredsställande i mörka miljöer. Dess räckvidd är cirka två meter. Filmkvaliteten är god med bra färger samtidigt som nivån av brus är mycket låg.

Källa: Videoaktiv digital (DE) nr 5 2006

Pc world

"Easy to use"

Pc world tycker att den största fördelen med kameran är att den använder sig av äkta 16:9-format. Detta gör den åtråvärd för de användare som har widescreen-tv hemma. Den optiska zoomen är imponerande, men vill man använda sig av maximal zoom bör man använda sig av stativ för att undvika kamerarörelser. Kameran är enkel att använda, vid inspelning behöver man till exempel endast stoppa i bandet och trycka på inspelningsknappen. Inspelningskvaliteten är generellt sett bra, även om den inte är lika imponerande som hos en del dyrare konkurrenter. På kamerans framsida har man tillgång till en lampa som kan belysa objekt, men den är ganska poänglös. Dels är den för svag och dels ger den ifrån sig ett ganska underligt blått ljus som inte alltid är så smickrande. Dock tycker testaren att kameran är bra och menar att det är svårt att hitta en billigare modell med lika bra prestanda.

Källa: Till PC World (GB)

Cnet

"Video quality perfectly acceptable"

Cnet menar att kameran är föredömligt enkel att använda eftersom den har en kompakt men samtidigt genomtänkt design. Testaren uppskattar att den optiska zoomen är väl tilltagen samtidigt som man har flera olika zoomhastigheter att välja bland. Stillbilderna har en relativt låg upplösning och imponerar knappast. Färgsättningen är okej, men skärpan är dålig och nivån av brus är för hög. Videokvaliteten är mycket bättre, bilderna är skarpa och färgstarka. Filmar man inomhus uppstår dock en del brus. Autofokus upplevs som ganska segt ibland. Den elektroniska bildstabilisatorn fungerar relativt bra vid genomsnittliga zoomnivåer men kan inte hantera maximal zoom. Videokameran anses passa bra för de flesta användare, den erbjuder många funktioner till ett bra pris.

Källa: Till Cnet (GB)

Cirkapris: 5500 kronor

Produktfakta: Canon MV960 är en mini dv-kamera med 0,8 megapixels upplösning i stillbildsläge och 0,5 megapixel för film. Den optiska zoomen är 25x och den digitala zoomen är 1000x. Digital bildstabilisering finns. Minsta belysning är 2 lux. Fokusering, vitbalans och exponering sker antingen manuellt eller via automatik. Kameran använder sig av äkta 16:9-format. Sökaren är i färg. Bildskärmens storlek är 2,7 tum. Minneskort är sd/mmc. Högtalare finns samt anslutningsmöjligheter för rca a/v ut/in, dv ut/in, mic in samt usb 2.0. Trådlös fjärrkontroll finns. Kamerans dimensioner är 49x92x115 mm och vikten är 445 gram.

Tillverkare: Canon