Sök
Canon MV900

Canon MV900

Prisvärt val för hobbyfilmare

2006-09-12

Såväl manuella som automatiska inställningsmöjligheter och en generellt sett bra bildkvalitet är faktorer som talar för Canon MV900.
Testkälla Betyg Kommentar
Videoaktiv digital 54/100 "Praktische Handhabung"
Video 60/100 "Bestes Bedienungskonzept"
Digitalfoto för alla 7,8/10 "Bra kontrast"
Akam "Må kategoriseres som svaert billig"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är eniga om att kameran är föredömligt liten och kompakt, vilket gör den riktigt lättanvänd. Menyerna är tydliga och väldisponerade med såväl automatiska som manuella inställningsmöjligheter vilket gör att kameran passar såväl nybörjare som mer vana användare. Testarna påpekar dock att kräsna köpare kommer att sakna fjärrkontroll samt utgång för s-video. Bildkvaliteten är generellt sett bra, bruset hålls på en låg nivå och nivåerna av svart och vitt är bra. Dessutom är färgåtergivningen bra, även om en testare menar att röda fält har en tendens att dra åt det rosa hållet.

Videoaktiv digital

"Praktische Handhabung"

Videoaktiv digital testar förutom Canon MV900 även Panasonic NV-GS27, Sony DCR-HC24, Sony DCR-HC23, JVC GR-D345 samt JVC GR-D325. Testsegrare är Panasonic NV-GS27 medan Canon MV900 hamnar på en tredje plats och får benämningen "Kauftipp", köptips. Testaren menar att kameran är kompakt och slank på ett sätt som få om ens några konkurrenter lyckas med. Jämfört med tidigare kameror i MV-serien har menysystemet genomgått en tydlig förbättring. Detta gör att man exemeplvis enkelt och snabbt kommer åt viktiga och väl använda funktioner såsom fokusering och bländarinställning. Mer erfarna filmare saknar exempelvis fjärrkontroll och utgång för s-video. Dessutom är inte ljudkvaliteten lika bra som den borde vara, ljud från kameran fångas upp och basen är inte lika stark som den borde vara. Inomhus saknar bilderna en del kontrast, men annars är färgåtergivningen god och bruset hålls till ett minimum.

Källa: Videoaktiv digital (DE) nr 3 2006

Video

"Bestes Bedienungskonzept"

Video jämför Canon MV900 med Panasonic NV-GS27 samt Sony DCR-HC23. Testvinnare är Panasonic NV-GS27 medan Canon MV900 hamnar på en delad andra plats tillsammans med Sony DCR-HC23. Testaren menar att kameran är uppseendeväckande kompakt och därmed mycket smidig att hantera. Man har flera manuella inställningsmöjligheter att välja bland, vilket är bra. Det är synd att inställningarna för slutartiderna gömts undan i menyerna. Dessutom saknar testaren en fjärrkontroll samt utgång för s-video. Ljudupptagningarna är en svaghet hos kameran, basen är inte stark nog och kamerans egna motorljud hörs för mycket. Bilderna håller dock en god kvalitet, exempelvis är resultatet i situationer med dålig belysning riktigt tillfredsställande. Bruset hålls till ett minimum och färgerna är bra. Inomhus är dock inte kontrasten riktigt bra.

Källa: Video (DE) nr 7 2006

Digitalfoto för alla

"Bra kontrast"

Digitalfoto för alla testar förutom Canon MV900 även JVC GR-D340, Panasonic NV-GS27 samt Sony DCR-HC23. Testvinnare är Sony DCR-HC23 medan Canon MV900 hamnar på en andra plats. Skärmen är rejält tilltagen och testaren påpekar att i praktiken är skillnaden stor mellan 2,7 och 2,5 tum. Bilderna uppvisar en genomgående god kvalitet eftersom kontrasten är hög och skärpan bra. Färgerna är bra, även om de drar något åt det varma hållet. Bildformatet är inte äkta 16:9 utan bilderna beskärs bara, men de passar ändå bra i nyare tv-apparater. Är ljusförhållandena inte fullgoda agerar autofokus relativt långsamt och en del brus uppstår. Testaren menar dock att kameran är prisvärd eftersom den erbjuder en hel del för en relativt låg summa.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 9 2006

Akam

"Må kategoriseres som svaert billig"

Norska testkällan Akam menar att kameran är riktigt billig med tanke på vad man får för pengarna. Den presterar lika bra bildkvalitet som den dyrare modellen Canon MV960, den senare tjänar dock på att vara mer funktionell. Användarvänligheten är riktigt bra, bland annat tack vare den väl tilltagna och ljusstarka lcd-skärmen. Menyerna är tydliga och välstrukturerade vilket också bidrar till att videokameran är enkel att hantera även för nybörjare. Kameran startas upp på ca 3,5 sekunder, vilket är ett riktigt bra resultat. Batteriet räcker för ca 87 minuters filmning vilket knappast är någonting att skryta över. Bilderna håller bra nivåer av såväl vitt som svart men färgåtergivningen är inte hundraprocentig. Till exempel har röda fält en tendens att dra åt det rosa hållet.

Källa: Till Akam (NO)

Cirkapris: 4100 kronor

Produktfakta: Canon MV900 är en mini dv-kamera som har 0,8 megapixels upplösning för stillbilder och 0,5 megapixel för film. Den optiska zoomen är 25x och den digitala zoomen är 800x. Digital bildstabilisering finns. Minsta belysning är 2 lux. Fokusering, vitbalans och exponering justeras manuellt eller via automatik. Kameran har äkta 16:9-läge. Sökaren är i färg. Bildskärmen är 2,7 tum stor och i widescreen 16:9-format. Högtalare finns. Anslutningsmöjligheterna är rca a/v ut, dv ut samt mic in. Dimensionerna är 49x92x115 mm och vikten är 435 gram.

Tillverkare: Canon