Sök
Canon HV20

Canon HV20

Äkta HD-inspelning

2007-07-24

En digital videokamera som stöder HD-inspelning och lagrar film på MiniDV. Testarna anser att Canon HV20 har suverän bildkvalitet och bra funktioner.
Testkälla Betyg Kommentar
Pocket lint 8/10 "A great camera"
Cnet 7,7/10 "For HD-happy amateurs"
T3 3/5 "Reliable"
Mac User 4/5 "Recording quality is superb"
M3 8/10 "Utan några egentliga brister"

Vad tycker testarna?

Majoriteten av testarna är väldigt förtjusta i Canon HV20. Fyra av fem ger den fina betyg medan den femte anser att den drunknar lite i konkurrensen. Det som konstant får beröm är den utmärkta bildkvaliteten. Även zoomen, bildstabilisatorn och inställningsmöjligheterna får många fina omdömen. Kritik får i sin tur storleken och valet att ha MiniDV som lagring samt avsaknaden av medföljande kablar och bra programvara. Priset är också relativt högt. Överlag anses ändå Canon HV20 är en riktigt bra videokamera. De som bara måste ha en HD-kamera bör titta närmare på denna produkt.

Pocket lint

"A great camera"

Enligt brittiska Pocket lint är HV20 en utmärkt kamera, som dock inte är helt fläckfri. Beröm får framförallt bildkvaliteten som med sin HD-upplösning är otroligt fin. Därtill anses HV20 vara lätt att hantera, och för den som önskar finns det många inställningar att leka med. Kritik får storleken och testaren påpekar att HV20 är klart större än sin föregångare HV10. Även priset får sin en spark, och detta speciellt i relation till vad som medföljer vid köp. Knappt några kablar och inga sd-kort eller MiniDV-band medföljer. Den medföljande mjukvaran är inte heller något att hänga i julgranen. Den som absolut måste ha en HD-kamera bör titta närmare på HV20, men övriga gör nog bäst i att avvakta ett tag tills priserna sjunker.

Källa: www.pocket-lint.co.uk (GB)

Cnet

"For HD-happy amateurs"

Cnet tror att HV20 kommer att bli en storsäljare i sin nisch. Beröm får framförallt bildkvaliteten. Färgerna är klara, bilden skarp och några störningar var svåra att hitta. Det enda problemet är filmande i mörker, och då hjälper inte ens den inbyggda lampan och nattinställningar speciellt bra. Stillbilderna tycker man är bra för att vara tagna med en videokamera, men de duger inte för några större utskrifter. Hdmi-utgång och många inställningsmöjligheter anses som något positivt. Negativt är dock att ljusbalansen inte kan ändras medan man filmar, vilket skapar problem när man rör sig mellan olika scener. Överlag anses HV20 vara ett mycket bra val för entusiastiska HD-nybörjare, men man ska dock tänka på att den inte passar speciellt väl för filmande i dåligt ljus.

Källa: reviews.cnet.com (US)

T3

"Reliable"

HV20 imponerar inte speciellt på brittiska T3. I ett test med fem HD-kameror placerar den sig som fyra. Testvinnare blir istället Panasonic HDC-SD1. HV20 anses stabil, men samtidigt något föråldrad. Beröm får den stabiliserade zoomen som fungerar alldeles utmärkt. Man uppskattar även bildkvaliteten och den medföljande lampan för nattfilmande. Foton med HV20 blir skarpa men något små i storleken. Kritik får framförallt att man valt att använda MiniDV-band som innebär en begränsning på 60 minuters film, samt en otrevlig arbetsprocess och en än otrevligare tid att överföra materialet till datorn. Överlag anses Canon klämma ut det mesta som går av en föråldrad teknik, men trots detta håller den inte i jämförelse med klassens bästa.

Källa: T3 (GB) nr 139

Mac User

"Recording quality is superb"

HV20 får mycket beröm av brittiska Mac User. Bildkvaliteten är strålande och möjligheten att spela in i såväl widescreen som standard 4:3 är trevligt. Därtill uppskattar man den 10x optiska zoomen och de många inställningsmöjligheterna. Stödet för hdmi, firewire, usb 2.0 och MiniSD gör också möjligheterna att föra över filmer och bilder närmast oändliga. Det påpekas även speciellt att Mac-användare inte har några problem att koppla in en HV20. Det enda negativa som nämns är att kameran är något i största slaget. Överlag anses dock HV20 vara en utmärkt HD-kamera.

Källa: www.pcpro.co.uk (GB)

M3

"Utan några egentliga brister"

Man är mycket förtjusta i HV20 hos svenska M3. Beröm får framförallt bildkvaliteten som anses vara bland det bästa man sett. Speciellt plus får det progressiva läget som erbjuder strålande bilder. Därtill tycker man att HV20 är väldigt lättskött. Den inbyggda mikrofonen är godkänd, men för den seriösa filmaren är en separat mikrofon att rekommendera. Cine-läget är inte helt perfekt, men anses ändå vara en bra funktion. Kritik får den något långsamma uppstarten. Överlag anses dock HV20 vara en väldigt bra kamera. Den som söker HD bör titta närmare på HV20 då den blandar bra funktioner med strålande bildkvalitet.

Källa: M3 (SE) nr 6 2007

Cirkapris: 10500 kronor

Produktfakta: Canon HV20 är en HD-kamera som använder MiniDV-band för att lagra filmer i formatet HDV. Den effektiva upplösningen är 1920x1080 interlaced med 50 bilder per sekund. Progressivt 1080p med 25 bilder per sekund finns som inställning. Videokamerans ccd är på 2,96 megapixlar och har storleken 1/2,7 tum. Skärmen är 2,7 tum stor och i widescreenformat med upplösningen 211 tusen pixlar. Optisk sökare finns också. Enheten har 10x optisk zoom och bildstabilisator. Stillbilder tas i upplösning 2,76 megapixels och HV20 har inbyggd videobelysning, blixt och mikrofoningång. Bland utgångarna finns hdmi, firewire och usb 2.0. Stöd finns även för miniSD minneskort samt a/v-ingång för analogt material. Måtten är 88x80x138 mm och vikten 535 gram.

Tillverkare: Canon