Sök
Canon DC40

Canon DC40

Familjevänlig dvd-kamera

2006-10-03

Canon DC40 är en liten dvd-videokamera med snygg design och bra video- och bildegenskaper. Testarna tycker att joystick-knappen är svår att hantera.
Testkälla Betyg Kommentar
Digital video (GB) 88/100 "Boasts som impressive features"
Letsgodigital - "Fast and easy"
Pc magazine 4/5 "There's certainly a lot to like about the DC40"
Pc world 4/5 "A little bigger and quite a lot better, than the DC20"
Cnet 7,7/10 "Attractive design, and good video quality"

Vad tycker testarna?

Testarna är överlag nöjda med Canon DC40. Den återger bland annat dubbelt så bra bild som föregångaren DC20. Det är fortfarande en mycket liten kamera och de flesta tycker att den passar alldeles utmärkt i handen. Vad gäller gränssnittet råder det delade meningar, några tycker till exempel att knapparna är välplacerade och enkla att använda medan andra tycker tvärtom. Joysticken irriterar sig samtliga på. I övrigt är det en mycket prisvärd dvd-videokamera i sin klass.

Digital video (GB)

"Boasts som impressive features"

Digital video tycker att Canon DC40 har en kurvig design som ser aningen gammalmodig ut. Storleken är mycket behändig, det är en c dc40 1lättviktare som passar perfekt i handen. Den ger stadiga och skakfria bilder även vid zoomning och sämre väderförhållanden. Tyvärr så hanterar kameran endast dvd-r och –rw vilket kan ses som ett minus. Zoom-funktionen upplevs till en början som något oduglig och svårhanterlig men efter ett tag upptäcker man att den är, för denna prisklass, bra och smidig att använda. Knapparna och kamerans övriga gränssnitt är snygga och mycket användarvänlig. Bildåtergivningen är mycket precis men vissa variationer dyker ibland upp i de gröna, vita och lila färgerna. Ljudkvaliteten bedöms endast som ok då den saknar varma och skarpa ljudåterspeglingar.

Källa: Digital video (GB) oktober 2006

Letsgodigital

"Fast and easy"

Letsgodigital tycker att Canon DC40 är en enkel, underhållande och bekväm videokamera. Den är slimmad till formatet och har en bildsensor som återger strålande widescreen videos. Kvaliteten på stillbilder är även den mycket bra. Bildsensorn i kombination med ett rgb-färgfilter bidrar till den högupplösta standarden. Vidare erbjuder den många smarta funktioner, exempelvis "digit dv" som justerar färgerna i bilden för såväl video som stillbilder. Kameran spelar direkt in material på en skiva, som man sedan enkelt kan spela upp på en dvd-spelare. Dock hanterar den endast formaten dvd-r, –rw vilket inte är ett stort problem eftersom de flesta dvd-spelarna stödjer dessa format. Användarvänligheten är hög, det går snabbt och enkelt att lära sig kamerans funktioner.

Källa: www.letsgodigital.org (GB)

Pc magazine

"There's certainly a lot to like about the DC40"

Pc magazine är mycket imponerade av Canons DC40. De menar att c dc40 3det är den första kameran som levererar tillräckligt fina stillbilder att det är värt att ge bort dem till sina kompisar. Trots detta fanns det en del egenskaper som lämnade mer att önska. Den har en liten och snygg skärm och en len och mjuk zoom-funktion. Något som är störande är den minimala och svårhanterliga joystick-kontrollen som man skall navigera med. Knapparna är däremot välplacerade och enkla att använda, menyerna är lättnavigerade. Jämförelsevis med Sonys DCR-DVD505, som har en användarvänlig touch-screen, ligger den efter. Night och Super Night lägena som skall användas vid mycket svagt ljus är även de en besvikelse. Bildkvaliteten är god med fina och klara bilder. I övrigt sköts överföringen till redigeringsprogrammet Adobe Premiere utan några som helst problem.

Källa: www.pcmag.com (US)

Pc world

"A little bigger and quite a lot better, than the DC20"

Pc world tycker att Canon DC40 är lite större och klart mycket bättre än föregångaren DC20. Kameran är strålande på många sätt och vis. Det som är mest utmärkande är att den stödjer videoredigering samt att inspelningar kan spelas upp på de flesta dvd-spelarna ute på marknaden. Bild- och videoeffekter väljer man enkelt i menyerna. För mer avancerad redigering rekommenderas den medföljande mjukvaran Roxio MyDVD software. DC20s videokvalitet imponerar inte på många, DC40 förtjänar däremot mer beröm. Den är något tyngre än den tidigare modellen. Att bildskärmen är större med dubbelt så många pixlar gör även bilder mer kompakta och klara.

Källa: www.pcw.co.uk (GB)

Cnet

"Attractive design, and good video quality"

c dc40 4Cnet tycker att Canon DC40s stora och användbara utbud av egenskaper gör den till en av marknadens just nu hetaste dvd-videokamera. Den har främst bra bildegenskaper, stilig design och god videokvalitet. Men precis som sina konkurrenter hanterar den dvd-skivor trögt och långsamt. Skalet går i två toner, metallic champagne och brunt som ger ett elegant och stillfullt utseende. Gränssnittet är bra, de flesta knapparna ligger på rätt plats, som till exempel höger pekfinger som vilar perfekt på zoomknappen i närheten av avtryckarknappen. Joyticken är en besvikelse eftersom den hindrar från snabbare manövrer. Kameran har en liten bildskärm som ibland gör det svårt att tyda mindre ikoner, den gör sig dock bra vid starkt solsken. Videokvaliteten är tillfredställande och ger realistiska bilder, även stillbilder återges med hög kvalitet.

Källa: www.cnet.com (US)

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: DC40 är en dvd-videokamera från Canon som spelar in i 16:9 widescreen och är utrustad med en 2,7 tums widescreen skärm i formatet 16:9. Stillbilder får upplösningen 2304x1736 pixlar och film 0,3 megapixlar. Den har 10x optisk zoom och minsta belysning som krävs är 0,6 lux. Fokuseringen sker antingen manuellt och automatiskt. Det finns också en mängd motivinställningar och manuell vitbalansering. Måtten är 60x87x126 mm och vikt är 480 gram.

Tillverkare: Canon