Sök
Test - Sony SLT a33

Test - Sony SLT a33

Spegel, spegel i kameran där

2010-12-13

Ännu en mycket bra kamera i systemkameradjungeln. Som en Sony A300 fast snabbare, lättare och kompaktare. En sensor på 14,2 megapixels och Full-HD videoinspelning. Vi tittar in under skalet på Sony SLT A33.

SonySLT-a33-betyg  

Utformning
Sonys SLT A33 är en alldeles färsk nyhet i kameradjungeln. SLT A33 är uppbyggd kring en transparent spegel, vilket Sony är de första med att placera i en digitalkamera. En av de stora fördelarna med denna typ av kamerautformning är att man får en mer exakt och snabb autofokus både vid stillbildstagning och vid filmning, i detta fall med en 15-punkters autofokus. Tack vare denna spegeltyp har Sony kunnat minska vikten och därav storleken på SLT A33 jämfört med föregångaren A300. Tyvärr har batteritiden försämrats mot föregångaren och filmar du mycket eller använder seriebildstagningen så sjunker batteriprocenten ganska snabbt.
Sony SLT A33 säljs som fristående kamerahus, eller med originalobjektivet DT 18-55/3,5–5,6 SAM. Och i paketet ingår även batteriladdare, USB-kabel för bildöverföring till dator. Man får tyvärr inte med någon HDMI-kabel för digital anslutning till tv.

a331

Bildkvalitet och programval
Man blir positivt överraskad över hur pass bra bildkvalitet kameran levererar. Upplösningen ligger på hela 14,2 megapixlar vilket resulterar i bra exponeringar med bra vitbalans. Jämfört med föregångaren så har SLT A33 fått ett bredare ISO-omfång vilket gör att den klarar svåra ljusförhållanden med helt okej bildresultat. Ända upp till ISO 1600 så ser bilder riktigt bra ut. Över ISO 3200 avtar bildkvalitetem men bilderna fungerar fortfarande vid mindre uppförstoringar.  Hastigheten är något som imponerar stort, den startar på strax under en sekund och det kombinerat med den snabba fokuseringen gör att man inte missar ögonblicksbilderna. En annan häftigt funktion är Sweep panorama, där du genom att trycka ner avtryckaren och svepa kameran från höger till vänster tar ett antal bilder som länkas samman till en panoramabild, den kan tas som en vanlig bild men även 3D och kan då beskådas på en 3D kompatibel tv. SLT A33 har inbyggd stabilisering i kamerahuset vilket är bra, då den fungerar med alla objektiv. Serietagningen är otroligt snabb och man blir förvånad över hur många bilder den verkligen hinner med att fånga. Vid panoramafotografering så rekommenderas ett tomt minneskort, och gärna ett med snabb hastighet. Man blir lite begränsad då man tar många panoramabilder efter varandra, det blir långsammare reaktion och kameran hinner inte fånga hela bilden. Filmfunktionen är riktigt bra då SLT-systemet levererar en snabb och kontinuerlig fokus, dessutom har man hjälp av den inbyggda stabiliseringen.

Ljudet spelas in i stereo av två mikrofoner som sitter på varsin sida om sökaren. En miss är dock att autofokus-ljudet hörs ganska tydligt i de inbyggda mikrofonerna. Sony har tacksamt nog placerat ett 3,5mm uttag på sidan för en extern mikrofon för dig som vill ha felfritt ljud.

a332

Ergonomi och handhavande
SLT A33 är mycket kompakt och smidigt för att vara en systemkamera. Greppet är gummiklätt och man får ett bra tag i kameran. Det som är en miss ergonomiskt är placeringen av slutartids- och bländartidsratten som är lite besvärlig att komma åt på ett naturligt sätt utan att behöva byta grepp, detta tillsammans med den klena batteritiden från ett batteri gör att ett batterigrepp nästan känns som ett måste. Om man inte vill investera i ett batterigrepp så råder jag till att alltid ha minst ett extra batteri med i kameraväskan.  Den inbyggda blixten och on-off vredet känns lite plastiga men i övrigt så får man en behaglig känsla av utformandet och designen. Kameran är kompatibel med både SD kort och MemoryStick Duo, den har dock bara en kortplats. SLT A33 har en stor, ljusstark 3-tumskärm, där man hela tiden ser klart och tydligt vilka inställningar man använder och via Fn knappen ställer man snabbt in de viktigaste inställningarna vilket är bra då menyerna är en aning ogenomtänkta. Den info som man ser på skärmen ser man även i den optiska sökaren. Sensorn under sökaren känner av när man sätter ögat emot den och tänder då sökaren som dessutom visar 100 % av synfältet. Det finns även ett förstoringsläge som gör det enklare att ställa in manuell fokus. SLT A33 är smidig att ha med sig, men väljer man en systemkamera är det naturligt att införskaffa fler objektiv och man får då, trots den minskade kamerastorleken, en stor väska att bära på.

a333

Slutsats
Om du letar efter en systemkamera som klarar både stillbilds- och videofunktion så är Sony SLT A33 något av det bättre alternativet i skrivande stund. Du får många möjligheter och en mycket bra bildkvalitet i ett och samma skal. Du får en kamera med låg vikt och kompakt design, utan att för den delen tappa några funktioner. Den har snabb autofokus så du missar aldrig skärpan när en bra fotomöjlighet dyker upp. Runt 6500-7500 får man ge idag för SLT A33 och jag tycker det är en rätt så rimlig summa med tanke på vad man får för det, mycket kamera för pengarna! 

Så gjorde vi
Sony SLT A33 har testats utifrån ett aktivt fotograferande med stor vikt på hur kameran klarar utomhusförhållanden då den med sin snabbhet och filmfunktion inbjuder till att användas vid fartfyllda aktiviteter, t.ex. i skidbacken eller på semestern. I testet har stor vikt lagts på att grundligt testa snabbheten i exponeringen och hur väl kameran håller fokus; både vid seriebildstagningar och med Sweep panorama. 


Exempel på Sweep panorama

SweepPanorama
Högerklicka på bilden för att se den i större storlek.
Välj spara, eller visa bild.

 

Av Johan Hagman