Sök
Test - Panasonic GH2

Test - Panasonic GH2

Genomarbetad systemkamera från Panasonic

2011-03-25

Trots ett förhållandevis litet format så imponerar Panasonics nya microsystem med hela 16 megapixels sensor, full-HD filmning och en vinklingsbar skärm på 3 tum.

PanasonicGH2-betyg

Så gjorde vi
Panasonic  GH2 har testats både med standardobjektivet 14-140/4,0 - 5,8 men även med Panasonic Lumix G Fisheye 8/3,5. Stor vikt har lagts på att testa kameran tillsammans med Fisheye-objektivet. Många bilder har tagits kvällstid för att se hur både kamera och optik klarar svårare ljusförhållanden men även se hur brusnivåer och skakningsoskärpa.


Utformning
Panasonics senaste tillskott i kamerafamiljen är en uppdatering av GH1. Den har högre upplösning, bredare filmfunktion, stöd för 3D-fotografering, bredare iso-omfång och en ny 3 tums touchskärm. Tack vare att GH2 tillhör klassen Micro 4/3 system, har kameran kunnat göras lätt och kompakt utan att för den delen skära ner allt för mycket på ergonomin.  Micro 4/3 objektiven är delvis utformade på samma sätt som sina bröder I 4/3 familjen, så med hjälp av en adapter går det att använda vanliga 4/3-objektiv på microsystemet och även objektiv från Leica. Dock är det bara vissa objektiv som ger autofokus.

PanasonicGH2-1

Panasonic Lumix DMC GH2 kan köpas i kit med originalobjektivet 14-140/ 4,0 - 5,8 ASPH, men det går även att bara köpa kamerahuset. Till GH2 får man med ett laddningsbart batteri, laddare, usb-kabel för bildöverföring till datorn, AV-kabel för möjlighet att visa bilder och filmklipp på tv:n. Till 14-140 objketivet följder det även med en enklare förvaringsväska, så också till Fisheye-objketivet. Kameran har en inbyggd miniHDMI kontakt, men HDMI-kabel medföljer inte.

Bildkvalitet och programval
Tack vare GH2:s Live MOS sensor på hela 16 effektiva pixlar levererar den bilder med hög kvalitet och lågt brus. Jämfört med föregångaren GH1 så har GH2 fler antal pixlar och hela 4 gånger större iso-omfång. Upp till iso 1600 är brusnivån relativt låg och bildkvaliteten bra. AF-systemet är ytterliggare  en del som har förbättras, GH2 är snabbstartad och är klar för fotografering näst intill direkt. Fokuseringen är mycket snabb och den klarar av att ta 5 bilder/sek i full upplösning vilket är bättre om man jämför  mot andra kameror i den här klassen. Förutom vanliga programautomatiklägen så har Lumix GH2 har en stor mängd olika motivprogram att välja, allt från de traditionella valen som macro och porträtt till solnedgång och arkitektur. Om man utrustar Panasonic GH2 med deras nyutvecklade 3D-objektiv så har man även möjlighet att fota bilder i 3D-format som sedan enkelt går att visa på en 3D-tv via HDMI. Har du en Panasonic Viera tv så kan du använda fjärrkontrollen för att styra uppspelningen.

PanasonicGH2-2

Kamerans filmfunktion är också bättre än föregångaren GH1, den har många formatmöjligheter men man får bäst resultat i full HD 1920x1080 med 60 bilder per sekund. GH2 fokuserar kontinuerligt och väldigt bra vid filmning och nästan helt ljudlöst. Den är dock inte lika säker och snabbfokuserande som vid stillbildstagning. Den finns ett antal förprogrammerade filmlägen, som exempelvis Cinema-mode som ska ge mer biofilmlika inspelningar, den har även ett manuellt läge. Den spelar in ljudet i stereo via två mikrofoner på den inbyggda blixtens ovansida, vill du få skarpare ljud finns det en 2,5 mm ingång för extern mikrofon. Stabiliseringen sitter i optiken och aktiveras på objektivet, den har tre val som styrs från kamerahuset och dessa är "Kontinuerlig", "Aktiveras med avtryckaren" och "För vertikal panorering".

GH2 har testats tillsammans med Lumix G Fisheye som är ett otroligt kompakt vidvinkelobjektiv som inbjuder till spännande motiv och nya fotografiska upptäckter, som macrobilder då närgränsen är endast en decimeter och dels som porträtt. Det osar hög kvalitet och autofokus är väldigt exakt och ljudlös. Objektivet har även ett inre fokussystem som ger möjlighet att ta närbilder på långa avstånd. Det är ett underhållande objektiv att fotografera med och resultaten blir bilder med bra skärpa.

GH2-fisheye
Testbild Panasonic GH2 + Fisheye

Ergonomi och handhavande
Panasonic GH2 är en micro 4/3kamera och det märks då den är mindre en vanliga systemkameror. Kameran ligger bra i handen, knappar och rattar känns lättåtkomliga, den ratten man ändrar exempelvis slutartid med, är den enda som känns lite felplacerad. Kameran ger en väldigt robust känsla. När man ska till och ställa in fokus manuellt så får man upp en förstorad del av bilden i sökaren som gör det enklare att ställa fokuseringen, en mycket bra funktion. Sökaren är elektronisk, vilket innebär att den tänds upp och visar samma bild som skärmen gör. Den är skarp och ljusstark, även i svagt ljus då signalen förstärks. En sensor känner av när man sätter ögat mot sökaren, då slocknar skärmen medans sökaren tänds. Den har även utrustats med en 3 tums vinklingsbar skärm och för att göra det extra imponerande så har den touchfunktioner. Du kan bläddra bland och förstora upp bilder, ställa in inställningar och även ställa fokuseringspunkt. För övrigt så är skärmen skarp och ger en tydlig och bra bild där du lätt ser vilka inställningar du har för ögonblicket. Menyerna är en aning röriga och det finns ett antal inställningsflikar att välja på, med en mängd olika valmöjligheter, pekskärmen underlättar dock vissa inställningar. 

Lumix G Fisheye har en diagonal betraktningsvinkel på 180 grader och väger ynka 165 gram, mycket mindre än andra objektiv inom samma klass.  Den har en liten fokusring som är räfflad och ger bra exakthet om man skulle vilja ställa in fokus manuellt.

Cirkapriser
Kamera (hus) 8500 kronor
Objektiv (fisheye) 8000 kronor

Testad av Johan Hagman

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: