Sök
Test - Panasonic GF2

Test - Panasonic GF2

En väldigt liten systemkamera

2011-04-01

Enligt Panasonic är Lumix DMC-GF2 världens minsta systemkamera. Smartsons testare Pierre Pocs har utvärderat den.

PanasonicGF2-betyg

Första intrycket
Panasonic GF2 lanseras som världens minsta systemkamera. När modellen packas upp för första gången så går tankarna snabbt till en avancerad kompaktkamera. När objektivet med en brännvidd på 14 mm och en bländare på 2,5 monteras så förstår jag att detta inte är vilken dussinkamera som helst. Designspråket är retro och finns i färgerna svart, silver, röd och vit. Trots att den är världens minsta och lättaste systemkamera känns den ändå väldigt mycket kamera i handen. Kamerahuset är avskalat med få knappar och vred.

Funktioner via skärmen
GF2 har en stor 3 tums pekskärm med en upplösning på 460 000 punkter.  Skärmen är helt okej för att både se motivet och senare beskåda det man fotat. Hit har också Panasonic flyttat in många funktioner, i stället för en massa knappar på kameran. Gränssnittet är väldigt självförklarande och enkelt, men pekskärmen kan inte jämföras med en smartphone av nyare snitt. Navigeringen via skärmen är alltså rätt seg och användaren tvingas ta i med fingrarna. Tar du i för mycket hamnar du i ett förstoringsläge i stället.

Bildexempel tagna med Panasonic GF2

PanasonicGF-1PanasonicGF-2PanasonicGF-4

Kameran har en lättåtkomlig knapp på ovansidan som de döpt till iA vilket är en typ av "intelligent" autoläge som fungerande väldigt bra. Den ställer om sig till macroläge när kameran närmare sig ett objekt, eller till läget landskap när miljön erbjuder det. Men med ett tryck på skärmen byter man enkelt till de manuella lägen som hör systemkameran till. Slutare, bländare och manuellt läge. Du  väljer att fokusera genom att trycka på det man vill fokusera på, men det går även att ta kort utan att alls använda skärmen. Båda sätten fungerar helt okej och kameran ställer in fokus väldigt snabbt. 

GF2_1

En tydlig trend
För att få en sådan här liten systemkamera har de gjort den spegellös och det verkar vara en trend på mindre kameror i dag. Att den filmar i full-hd är väl inte någon större nyhet på en systemkamera i dag, men att starta inspelningen går väldigt smidigt då den har en egen knapp för detta.

Den intelligenta auto-funktionen har både bildstabilisering och ansiktsigenkänning vilket ger riktigt hög kvalitet på filmerna. Ljudet är även riktigt trevligt. Kameran har funktioner för att ta bort störande ljud som brusande vind.

Då blixten sitter väldigt nära objektivet har de gett den en pop-up funktion så att den kommer upp en bit från bildvinkeln, vilket ger behagliga blixtbilder i sämre ljusförhållanden. Bilder med blixt blev över förväntan bra.

GF2_3

Sammanfattningsvis - ett bra köp?
Det här en väldigt bra kamera för de som vill ha det smidiga formatet av en kompaktkamera, men funktionerna hos en riktig systemkamera. Jag fick lätt ner den i min innerficka. Med 12,1 miljoner pixlar i upplösning levererar den väldigt trevliga bilder med naturtrogna färger och hög skärpa och med det ljusstarka 14 mm objektiv som kom med denna kamera gick det att leka loss i både dåligt ljus, men även för att skapa snygg bakgrundsoskärpa på porträtt.  Jag provade att filma några snuttar med kameran och kvaliteten blev riktigt bra även där.
Den här kameran är kompatibel med 3d-objektiv, men det har inte testats. Likaså finns det ett 14-42 mm  f/3,5-5,6 objektiv till den här kameran.

Det jag irriterade mig på med kameran kan delvis bero på att den är spegellös. Den upplevs långsam från att man trycker ned avtryckaren tills att bilden tas, vilket är en nackdel om du fotograferar sport. Och så hamnar även pekskärmen på minussidan även om det grafiska gränssnittet är helt okej, men känslan saknades tyvärr. Det är säkert en vanesak, men jag vill bli kär direkt. Med ett pris runt 6000 kronor inklusive 14 mm objektivet får man en riktigt trevlig systemkamera som är perfekt för resan då den är så lätt och smidig.

Läs även Smartsons test av GH2 här
Läs mer om produkten på www.panasonic.se
Besök testarens hemsida här.