Sök
Test - Olympus PEN E-PL3

Test - Olympus PEN E-PL3

Näst intill tvillingar

2011-11-11

Smartsons testar mellanmodellen Olympus PEN E-PL3 som är lillebror till PEN E-P3 som vi skrev om tidigare i höst. Kameran är är byggd kring samma sensor men mindre i storlek.

Olympus PEN E-PL3_betyg

Vår testare Johan Hagman anser att PEN E-PL3 näst intill är identisk med PEN E-P3 och endast skiljer sig på ett fåtal punkter.

Olympus PEN E-PL3_1

Liten och lätt
Olympus PEN E-PL3 är i princip som att hålla i den "äldre brodern" E-P3. Den har samma sensor och samma snabba autofokus. E-PL3 har en något snabbare seriebildsfunktion på 5,5 bilder/sek jämfört med E-P3s 3 bilder/sek. Som om E-P3 inte var liten nog så är lillebrodern ännu lite mindre, vilket kan är både positivt och negativt. Den blir lite behändigare och är en av de minsta och lättaste systemkamerorna på marknaden. Den är närmare en kompaktkamera i storlek vilket är smidigt, då reglageutformningen på baksidan skiljer sig från storebrodern så får man ett mer naturligt enhandsgrepp och en liten gummiplatta att lägga tummen på. Precis som med E-P3 så tar den en stund innan man hittar ett bra grepp och en övergång från SLR till den här kameran kan kännas knepig.

Olympus PEN E-PL3_2

Skärmen skiljer dem åt
En av de stora skillnaderna jämfört med E-P3 är skärmen. Den har samma tum men något sämre upplösning, den saknar dessutom touchfunktion. 16:9-formatet känns inte riktigt rätt för en kamera som fotar 4:3. Resultatet blir att bilden inte täcker hela skärmen. Den är vinklingsbar och går som mest att vinkla ner till 90 graders vinkel, dock hade vi förväntat oss en mer anpassningsbar skärm likt exempelvis Canon G12 och Panasonic Lumix DMC-FZ100.
Men skärmen fungerar bra i det stora hela och gör det mycket enklare att fota i knepiga vinklar då man slipper krypa på knä för att se vad man fotar vilket är ett plus.

  

Ingen inbyggd blixt
Tyvärr saknar den testade modellen inbyggd blixt vilket finns på PEN E-P3. Istället följer det med en extern blixt, som förövrigt fungerar bra. Det negativa med att behöva använda en extern blixt är att tillbehörsporten då blir upptagen och man kan inte använda något annat tillbehör och samtidigt ha blixten inkopplad. E-PL3 har bara en inställningsratt men för att komma åt inställningar tvingas man släppa vänsterhanden för att nå ratten. Precis som med E-P3 saknas en separat knapp för iso-inställningar. PEN E-PL3 har även den ett brett register av motivinställningar, art-filter och sceninställningar. Den har dock inte lika många art-filter att välja mellan vilket känns lite tråkigt.

Olympus PEN E-PL3_4

Slutsats
Trots skillnaderna mellan storebror E-P3 och lillebror E-PL3 så hamnar E-PL3 på samma betygspoäng, kameran är identisk och skillnaderna påverkar i stort sett bara handhavandet. Den vinklingsbara skärmen förenklar fotograferandet i många lägen men vi önskar trots detta  ändå en bättre vinklingsfunktion. Att det saknas inbyggd blixt är såklart ett minus då en externa inte kan kombineras med andra tillbehör. Den är något snabbare i serietagningen vilket är positivt men den saknar några art-filter vilket är lite trist. I övrigt så är kamerorna exakta tvillingar och för att få en mer detaljerad recension av hela kameran kan du kolla in vårt test av Olympus E-P3 här.

Så gjorde vi
Produkten har bedömts utifrån bildkvalitet, funktioner, kvalitet, ergonomi, och prisvärde. Maxbetyg är 25.

Om produkten
Olympus PEN E-PL3
Objektivfattning: Micro 4/3
Skärm: 3 tum oled
Effektivt antal pixlar: 12,3 MP
ISO: 200-12800
Slutartid: 1/4000 - 60 s
Hastighet: 3 bilder/sekund
Mått: 110x64x37 mm
Vikt: 313 g (inklusive batteri och minneskort)
Cirkapris: 6500 kronor ( med objektivet Olympus M.Zuiko Digital 14-42 mm 3,5-5,6 )

Läs mer på: www.olympus.se