Sök
Test - Olympus PEN E-P3

Test - Olympus PEN E-P3

Ny generation i elegant förpackning

2011-10-07

Olympus PEN E-P3 är en av Olympus nya spegellösa systemkameror. Trots likheten med sina föregångare och med samma 12 megapixels sensor som E-P2 finns det många förbättringar. Johan Hagman testar.

betyg_pen3

Utformning
Olympus PEN E-P3 är ett av de senaste tillskotten inom den växande kategorin spegellösa systemkameror. Olympus är en av tillverkarna som håller kvar vid en äldre design vilket skapar en härlig retrokänsla. Under den vackra ytan sitter en sensor på 12,3 effektiva megapixlar vilket resulterar i hög färg-och detaljåtergivning.

E-P3 har en ny effektiv och dubbelkärning bildprocessor, TruePic VI. Enkelt beskrivet kan man säga att den ena kärnan tar hand om och behandlar bilden medan den andra kärnan sköter kamerans funktioner. Den nya processorn har gjort att autofokusen är en av de snabbaste på marknaden för kameror med utbytbar optik och har dessutom hela 35 autofokuspunkter.

Olika optikpaket
PEN E-P3 är den största i PEN-familjen och går att köpa med diverse kit-kombinationer. Den testade modellen var parad med objektivet Olympus M.Zuiko Digital 14-42 mm 3,5-5,6. Förutom valt objektiv, medföljer självklart laddningsbart batteri och laddare samt usb-kabel för bildöverföring till datorn och även en av-kabel för bild- och filmvisning på tv. Det följer också med en del som kan fästas på kameran för att förbättra greppet för högerhanden. Som de flesta nya kameror på marknaden har även PEN E-P3 en hdmi-mini utgång, någon kabel finns inte i lådan. 

e-p3-bak

Bildkvalitet och programval
Både i JPEG- och RAW-läget erbjuder E-P3 mycket god bildkvalitet med detaljrika, färgrika och välexponerade bilder. Mätsystemet fungerar bra och med möjligheten att visa histogrammet i displayen kan man undvika bilder som "sticker iväg" i exponeringen. PEN har ett ISO-omfång mellan 200-12800. Bruset är acceptabelt upp till ISO 3200 men efter det blir det bara värre och värre och det högsta läget, 12800, bör undvikas helt.

Tyvärr gör ISO-missen att kameran halkar efter ett snäpp i kampen med flera andra kamerafabrikat där sensorerna klarar bruset bättre. Men Olympus parerar upp detta något med kamerahusets bildstabilisering. Autofokusen är kontrastdetekterande och väldigt snabb, åtminstone när motivet inte rör sig allt för mycket. En annan förbättring mot tidigare PEN-modeller är belysningen vid autofokus. Begränsad räckvidd men en klar förbättring mot tidigare. Detta gör kameran mer användbar i situationer med svagt ljus. Det står att E-P3 ska klara 3 bilder/sek men med kontinuerlig autofokus sjunker bildfrekvensen ordentligt.

Bildval
Förutom de vanliga förinställningarna har PEN ytterligare stilar under programrattsvalet ART. Det medför tio olika och spännande bildstilar som verkligen tar fram kreativiteten i dig som fotograf. Där finns bland annat lägena Färgstark, Hålkamera och Dramatiska färger, som ger en väldigt speciell och definitivt dramatisk känsla i bilderna.

OlympusPEN-EP3-Testbild
Exempel på ART-lägen. Till vänster Färgstark, till höger Dramatiska färger.

olympus-pen-E-P3-black-flashPEN E-P3 har även ett panoramaläge, den kan ta 3D-bilder och multiexponera. Kamerans närgräns beror såklart på val av optik. Det testade objektivet hade en närgräns på 25 cm och är förövrigt ett bra objektiv, lätt och kompakt. Förutom den inbyggda blixten kan man styra en extern blixt trådlöst, en välkommen nyhet.

Videoinspelning
Jämfört med tidigare PEN-modeller har E-P3 en ordentligt uppgraderad filmfunktion med stöd för avchd i full hd-upplösning. E-P3 har inte den bästa filminspelningen i sin klass men går jämt med de flesta kamerorna. Det går att starta inspelning via en dedikerad filmknapp. Den största missen är dock begränsningen av ljudinställningarna hos de toppmonterade stereomikrofonerna som också saknar ett filter mot vindbrus och volymkontroll. Extern mikrofon rekommenderas och sådan kan anslutas via adapter.

Förutom att starta inspelningen i alla programlägen via knappen på baksidan finns även ett renodlat filmläge på programvalsratten. Det erbjuder ytterligare lite mer manuella möjligheter för din filminspelning. Du kan även filma i de olika Art-lägen men då blir filmfunktionen klart sämre sett till framerate och ljudinspelning. När du väl startat filminspelning kan man inte ändra några parametrar för exponeringen, såsom bländare, exponeringskompensation och slutartid. Vid en startad inspelning kan man trycka ner fokusknappen till hälften för att göra en ny fokusering. Trycks knappen ner helt stoppas inspelningen och man tar istället en stillbild.

Videokvaliten är överlag bra och exponering, färgåtergivning och vitbalans ser riktigt bra ut. Förändringar i ljusförhållanden under filmning hanteras mjukt och bra. Autofokusen under inspelning är snabb och det bästa är att den är rätt så tyst, vilket man sälla ser hos en SLR.

ep3_close

Ergonomi och handhavande
Tidigare delar i plast har bytts ut mot ett hus i lättmetall vilket skapat en skön känsla och en snygg kamera. Den känns ganska naturlig att greppa och knapparna har placerats så att man lätt kan hantera dem med högerhanden medan vänsterhanden kan skruva på objektivet. Då man som jag är van att fota med en stor SLR-kamera kan övergången kännas lite märklig och det tar en stund innan man hittar ett bra sätt att greppa kameran men efter det går det som en dans.

ep3-rattE-P3 har en tre tum stor skärm med touchfunktion, allt från val i menyerna, bläddra bland bilder och fokusering kan skötas med fingrarna. Skärmen är en klar förbättring mot tidigare modeller, den är skarp och ljus med ytbehandling som motverkar reflexer och fingeravtryck. Till och med i direkt solljus är det oftast lätt att se vad du gör på skärmen. Menyer är en aning komplicerade att förstå men har ett snyggt gränssnitt.

Filminspelningknappen på ryggen är helt ny och är en användbar knapp, men iso-knapp saknas. Den bakre navigationsratten är en aning pillig och det är lätt att trycka på fel inställning. En positiv nyhet är den övre "ratten" som enkelt nås med tummen, för inställning av bländare och slutare vid manuell fotografering. Ovan på kameran under ett litet skydd sitter blixtskon för extern blixt och även en tillbehörsport. Exempel på tillbehör är modul för blåtandsöverföring samt elektronisk sökare. 

Slutsats
Det märks att Olympus vill vara med och konkurrera med andra micro-system och de lyckas bra i den allt hårdare konkurrensen. Olympus PEN E-P3 är en mycket kompetent microsystemkamera. Den levererar bra bilder med hög kvalitet och färgrikedom. Trots liten storlek fungerar den bra rent ergonomiskt och med åtskilliga bildstilar inbjuder den verkligen till kreativ fotografering. Olympus har tagit tag i flera de punkter där tidigare PEN-modeller har fått kritik. Ny skärm och snabbare fokusering lyfter kameran ett par snäpp, men det finns fortfarande förbättringspotential i PEN-serien.

ep3front

Så gjorde vi
Produkten har bedömts utifrån kvalitet, funktion, design, kapacitet och prisvärde. Maxbetyg är 25.

Produktfakta
Olympus PEN E-P3
Objektivfattning: Micro 4/3
Skärm: 3 tum oled
Effektivt antal pixlar: 12,3 MP
ISO: 200-12800
Slutartid: 1/4000 - 60 s
Hastighet: 3 bilder/sekund
Mått: 122x69x34 mm
Vikt: 369 gram