Sök
Test - Canon EOS 60D

Test - Canon EOS 60D

Båda för proffs och inbitna amatörer

2011-01-03

Canon 60D är en riktigt kompetent och snabb systemkamera med många nya spännande finesser.

Canon60D-betyg

Första intryck
Vi har testat kamerahuset med kitobjektivet EF-S 18-135/3,5-5,6 IS och på det finns det absolut ingenting att anmärka på. En härlig brännvidd med bra zoom och vidvinkel och en bildstabilisator som jag blev lite förälskad i. Ser man dock på hur själva kameran fungerade och kändes, så blev jag positivt överraskad över hur mycket inställningar det fanns i menyerna, utan att den för den delen blev svårbegripligt. Då jämför jag ändå med kameror i proffsklassen över denna. Privat fotar jag med en EOS 5D MKII och känner därför att jag van vid Canons kameror sedan tidigare och jag var snabbt ut i fält för att testköra den.

Funktion
Det första som slår mig är hur snabb den är. Är du inte lätt på avtryckarfingret smäller den lätt iväg över fem bilder per sekund (5,3 för att vara exakt), vilket bör passa sport- eller fågelfotografer perfekt som behöver en snabb kamera. En ny bekantskap för mig var den utvikningsbara displayen på 3.0 tum som är berikad med live view. Den är bland annat väldigt användningsbar när du ska fota i konstiga vinklar, men jag fann den också väldigt bra när man skall fota självporträtt. Displayen i sig var också väldigt skarp vilket är en stor fördel för att se om skärpan sitter där den ska. En annan nyhet i denna kamera är det digitala vattenpasset som du kan få upp i displayen. Perfekt när du skall hitta en rak horisont eller monterar kameran på ett stativ.

Canon60D-disp

Den inbyggda blixten är sällan en höjdare på några kameror och inte heller på denna, men den gör sitt jobb som den är tänkt för. Problemet är helt enkelt att blixten sitter för nära kamerahuset och objektiv, då externa ljuskällor bör komma en bit ifrån huset. Därför är det alltid bättre att överväga en extern blixt om man är seriös i sitt blixtfotande. Hur står den sig i sämre ljus? Jo, med ett ISO från 100 upp till 6400 och som går att trissa ända upp till 12 800 klarar den dåliga ljusförhållanden utan blixt ganska bra trots allt. Sensorn är identisk den som sitter i den dyrare 7D och här kanske den skulle kunnat vara mindre högupplöst på en såpass liten sensor som APS-C ändå är, då det oundvikligen medför vissa brusnivåer. Men dessvärre ser marknaden och konkurrensen ut som den gör och det gör att tillverkarna har ett megapixel-race med varandra. Visst, detaljåtergivningen ökar, men det är mer påtagligt och störande med brus i bilderna än vad motsvarande aningen sämre detaljrikedom är.

Kameran i sig är inte direkt en liten kamera (755g) och med den vikten så den ligger den stadigt i handen. Jag retar mig dock på att jag, som har rätt stora händer, inte riktigt får plats med mitt lillfinger underst på kameran. Men den är ändå större än sina mindre syskon. Här ser och känner man tydligt hur mycket mindre den blivit från den tidigare modellen 50D, som var större och mer ergonomisk. EOS 60D är en kamera som gränsar till proffssegmentet, så byggkvaliteten är mycket bra. Något nytt för mig i Canons systemkamerasortiment, är att den lagrar filerna på ett externt SD/SDHC/SDXC-kort, istället för det vanligare Compact flash. Fördelen är att många nya datorer har minneskortläsare för dessa mindre kort, således slipper man krångliga kablar vid överföring.

Sammanfattningsvis är det här en väldigt bra, snabb och kompetent kamera. Autofukusen är även den väldigt rapp och hittar rätt i de flesta situationer, och med sina 18 miljoner pixlar levererar den riktigt bra bilder och klara färger.

Det kanske inte är en nybörjarkamera med tanke på att bara kamerahuset i skrivande stund kostar runt 10 000 kronor och i detta paket med objektivet cirka 12 500 kronor. Men det är helt klart en kamera att kliva upp till från sin första enkla systemkamera. Då får man också en kamera att leva och utvecklas med ett långt tag framöver. Jag skulle helt klart kunna tänka mig att ha en 60D som komplement vid exempelvis bröllopsfotograferingar, då den levererar pålitliga och skarpa bilder. Sen får du ju också en väldigt bra filmkamera som filmar i HD (1080p) på köpet.

Så gjorde vi
Kameran har fått bekänna färg i både dess autolägen och manuella läge. Jag har haft med den ut i sträng kyla och testat den i dåligt belysning och låtit både ISO och den inbyggda blixten få jobba hårt.

Bilder fotade med EOS 60D, EF-S 18-135/3,5-5,6 IS

Canon60D-1

Canon60D-2

Canon60D-3

 

Besök gärna skribentens hemsida, för fler kameratips och foton.
Du hittar den här.