Sök
Sony NEX - första intrycket

Sony NEX - första intrycket

Sony NEX - första intrycket

2010-05-11

I morse bjöd Sony Imaging på pressvisning på Sony Center i Stockholm. Vi var såklart där och klämde på de nya spegellösa systemkamerorna NEX-3 och NEX-5.

Rykteskvarnen har gått varm under våren och det hetaste ryktet har varit att Sony kommer med spegellösa systemkameror. Olympus och Panasonic har ju rönt framgång med sitt 4/3-system och Samsung lanserade under våren ett eget system baserat på spegellös teknik. Ryktena infriades denna förmiddag och med NEX-3 och NEX-5 satsar även Sony på spegellösa systemkameror.

Utmärkande för kameratypen är att de går att bygga mindre och smidigare än traditionella systemkameror utan att göra avkall på bildkvaliteten. Traditionella systemkameror har däremot oftast snabbare fokusering, seriebildtagning och framförallt optisk sökare, det sistnämnda något som är en teknisk omöjlighet hos de spegellösa kamerorna. För vanliga konsumeter som vill byta upp sig från en kompaktkamera innebär denna typ av kamera ofta en logisk uppgradering. Sony verkar dessutom ha lyckats råda bot på den långsamma seriebildtagningen och båda NEX-kamerorna klarar upp till sju bilder per sekund.

Sony NEX-hand

Ett generationsskifte
Detta är Sonys första systemkameror med videoläge. Båda filmar i HD, men lillasyskonet NEX-3 får nöja sig med "HD-ready" medan NEX-5 filmar i full HD. Något som gör dessa modeller lite lustiga är att storleken på kamerhuset är väldigt liten vilket får objektivet att se förhållandevis stort ut. Det är faktiskt så att de större objektiven inte riktigt får plats på kroppen, utan sticker ut lite. Sony lovar även bakåtkompabilitet med tidigare objektiv till alpha-serien, samt Carl Zeiss och Konica/Minolta. För att detta ska fungera så måste man dock koppla på en mellanringsadapter, vilket tyvärr medför att autofokus inte fungerar. Det är alltså manuell fokus som då gäller.

Sony NEX-3Tidigare har Sony placerat bildstabiliseringen i kamerahuset vilket har gett fördelen att samtliga objektiv har kunnat dra nytta av den. Canon och Nikon har i stället sin bildstabilisering i objektiven och argumenterar att detta gör att stabiliseringen bättre kan anpassas till det specifika objektivet. I NEX-kamerorna har Sony bytt läger och likt de större konkurrenterna placerat bildstabiliseringen i objektiven. Syftet är såklart att spara utrymme i de slimmade kamerahusen, men teknikskiftet medför även att äldre objektiv blir helt utan bildstabilisering när de används på NEX-kameror.

Ett annat teknikskifte är att Sony äntligen verkar se fördelarna med SD-korten och har kompromissat så att både SD och Memory stick fungerar i kameran.

Funktioner i korthet
De båda kamerorna har mycket gemensamt, till exempel upplösningen på 14,2 megapixel (APS-C sensor), den vinklingsbara tretumsskärmen samt funktioner för HDR-foto och panoramabilder. Den största skillnaden på kamerorna är att handgreppet på NEX-3 är lite större och att den endast filmar i 1280x720, medan storasyskonet NEX-5 klarar full-hd.

Pris, tillgänglighet och tillbehör
Till systemet kommer till en början tre objektiv: Ett 16mm/2,8 "pannkaksobjektiv", en normalzoom på 18-55mm och en superzoom med omfånget 18-200 mm. De två zoomarna har bildstabilisering. Redan från start kommmer adaptern för äldre Alpha- och KonicaMinolta-objektiv, vidvinkeladaptern och fisheyeadaptern finnas tillgängliga, liksom en extern stereomikrofon. Sony NEX-5Kamerorna kommer till sommaren och priset börjar på 6000 kronor för den billigaste modellen NEX-3 med det fasta 16mm-objektivet. NEX-5 med samma objektiv hamnar på cirka 7000 kronor. Vill man i stället ha 18-55mm-objektivet kostar det paketet ca 600 kronor mer än grundpaketet, och senare under sommaren kommer ett 18-200mm att finnas tillgängligt. En liten löstagbar blixt med ledtal 7 medföljer båda kamerorna.

Flipp eller flopp?
Det här är intressanta kameror som jag hoppas kan röra om lite på marknaden. Roliga detaljer som den vinklingsbara skärmen och fisheye-adaptern gör att det kan bli mycket trevliga kameror om de håller vad de lovar. Vi kommer såklart att testa dem så snart de finns i Sverige.