Sök
Sony DSLR-A100

Sony DSLR-A100

Prisvärd digital systemkamera

2006-09-11

Sony DSLR-A100 är en liten och användarvänlig digital systemkamera. Den passar likväl amatören som perfektionisten som professionella fotografer.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto för alla 8,6/10 "Kameran ligger riktigt skönt i handen"
What digital camera 87/100 ”Yes this is a lovely camera”
Cnet 7,7/10 "Plenty of features"
Foto "Mycket prisvärd"
Kamera & bild 40/50 “Imponerande debut för Sony Alpha”

Vad tycker testarna?

Det som imponerar mest på testarna hos Sony DSLR-A100 är det faktum att den är billig i sin prisklass, den erbjuder smarta funktioner och är enkel att använda. Bildkvaliteten håller hög klass men är sämre vid höga iso-värden. Formatet är litet men trots det ligger kameran skönt i handen. Kameran är kompatibel med alla Minolta AF-objektiv vilket ses som ett stort plus. I övrigt har den välplacerade knappar som är enkla att använda.

Digitalfoto för alla

"Kameran ligger riktigt skönt i handen"

Sony Alpha 100 med blixtDigitalfoto för alla tycker att Sonys DSLR-A100 påminner i mångt och mycket om Konica Minoltas tidigare systemkameror. Detta är inte så konstigt eftersom Sony idag tagit över Konica Minoltas kameraproduktion. Med andra ord kan man utnyttja Konica Minoltas tillbehör. Kameran kommer laddad med funktioner som bland annat Super Steady Shot som förstärker och ger skarpare bilder på ett smart sätt. Dynamic Range Optimizer är en annan bra funktion som jämnar ut skillnaderna mellan svaga och mörkare bildnyanser, detta rekommenderas vid starkare solljus. Vidare har den en smart och effektiv dammborttagningsfunktion. Bildkvaliteten är god, den återger vackra men något mjuka bilder och exponeringar. Formatet är litet men kameran upplevs ändå som stadig och den ligger behagligt i handen. I övrigt så är det en billig systemkamera som dock kräver arbete med inställningarna.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 11 2006

What digital camera

”Yes this is a lovely camera”

What digital camera tycker att DSLR-A100 är 2006 års vassaste kamera. Den tar på allvar upp kampen mot de två giganterna inom genren Nikon och Canon. På ytan påminner den mycket om Konica Minolta, men även tekniken är densamma. För att vara en tio megapixelkamera så är den jämförelsevis med just Nikon och Canon en mycket prisvärd kamera. Funktionen Super Steady Shot stabiliserar bilder på effektivt och smakfullt sätt. Designen är typisk för Sony, den är kurvig och matt. Knapparna är få och enkla att använda. I övrigt återger den mycket högupplösta och skarpa bilder.

Källa: What digital camera (GB) augusti 2006

Cnet

"Plenty of features"

Sony Alpha 100 zoomCnet tycker att DSLR-A100 inte tillhör de snabbaste kamerorna på marknaden men trots det gör den väldigt bra ifrån sig i testerna. Det är, i sin klass, en prisvärd kamera. Det som är utmärkande är främst en stor bildskärm, snygg design och bra funktioner. Storleken kan anses som liten för en digital systemkamera men den känns väldigt bekväm i handen. Några av knapparna är jämförelsevis med Konica Minolta 7D något felplacerade och svåra att använda. Kameran erbjuder smarta funktioner såsom en ögonsensor, bildstabilisering och dammskydd för sensorn. Positivt är att kamerans objektfattning gör den kompatibel till Minoltas AF-objektiv.

Källa: Till Cnet (US)

Foto

"Mycket prisvärd"

Foto tycker att A100 har både sina fördelar och nackdelar. Det är en kamera med många godbitar och bra egenskaper. Den kanske mest betydelsefulla egenskapen är objektivfattningen som gör kameran förenlig med alla Minoltas AF-objektiv. Annars erbjuder den högupplösta bilder, bildstabilisering och dammskydd för sensorn. Bildstabiliseringen, Super Steady Shot är en bra funktion men som inte levererar exakt de skarpa bilder som Sony lovar. Dammskyddet är en smart funktion men som är svår att utvärdera. En annan pärla är funktionen Dynamic Range Optimizer som minskar skillnader mellan kontraster. Den har dock en något opålitlig ljusmätare och den ger ett synligt färgbrus vid iso 800 samt 1600. Vidare så erbjuder den en stor och skarp bildskärm, ett bra format samt ett mycket starkt batteri. I övrigt tillhandahåller kameran enkla och användarvänliga menyer.

Källa: Foto (SE) nr 9 2006

Kamera & bild

“Imponerande debut för Sony Alpha”

Sony Alpha 100 bakKamera & bild tycker att Konica Minoltas Dynax 5D tillhör toppen av systemkameror, men Sony DSLR-A100 är desto bättre. Den bygger på Konicas teknik men har även en del nyheter. Den är anpassad för såväl nybörjare som perfektionister och professionella. Den är liten till formatet men ligger trots det mycket naturligt i handen. De få knappar som finns är mycket synliga och enkla att använda. Till skillnad från Dynax 5D har kameran en mjukare design med bland annat rundade kanter. Vidare har den smarta funktioner som till exempel bildstabilisering. Dynamic Range-funktionen fungerar inte tillfredsställande då den istället fångar upp skuggor mycket väl även i mycket starkt solsken. Möjligheten till justeringar av vitbalansen är mycket goda. Bildkvaliteten håller hög klass men är sämre vid höga iso-värden. I övrigt är det en prisvärd, enkel och användarvänlig kamera att använda.

Källa: Kamera och bild (SE) nr 8 2006

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Sony DSLR-A100 är en digital systemkamera med en 10 megapixels upplösning (3872x2592 pixlar) och 2,5 tums lcd-bildskärm. Eftersom det är en systemkamera bestäms zoomen, bländare, närgräns etc av vilket objektiv man väljer. Minnestypen är compactflash I och II, internminne finns ej. Ljuskänsligheten kan ställas in mellan iso 100 och 1600. Kameran har inbyggd blixt och möjlighet till extern blixt. Den stödjer bildformaten jpeg och raw. Den mäter 133x95x71 mm. Vikten är 545 gram utan batteri och 638 gram med batteri.

Tillverkare: Sony