Sök
Sony Alpha 300

Sony Alpha 300

System för nybörjaren

2008-10-14

Med live-view och supersnabb autofokus så är Sony Alpha 300 lika enkel att använda som en kompaktkamera. Dessutom underlättar god ergonomi och enkla menyer användandet. Bildkvaliteten håller generellt goda mått.
Testkälla Betyg Kommentar
Colorfoto 82/100 "Schärfeproblem bei wenig Kontrast"
Kamera & bild 7,6/10 "Snabb autofokus"
Digitalfoto för alla 89/100 "Förnämlig bildkvalitet"
Pc world 88/100 "A fun-to-use, uncomplicated form"

Vad tycker testarna?

Sony Alpha 300 anses unisont vara en greppvänlig och lättanvänd kamera. Att live-view nyttjar samma autofokus som sökaren gör att funktionen blir lika värdefull som hos en kompaktkamera. Det underlättar för nybörjare i kameraklassen. Den inbyggda bildstabilisatorn uppskattas på samma sätt. Bildkvaliteten uppges av vissa testare vara mycket hög medan andra menar att Sony kunde ha fått till ett bättre slutresultat på den biten.

Colorfoto

"Schärfeproblem bei wenig Kontrast"

Sony DSLR-A300 1Tyska Colorfoto ger Sony Alpha 300 beröm för sina intuitiva och lättöverskådliga menyer samt den praktiska funktionsknappen som ger direkt åtkomst till viktiga bildparametrar under användandet. Att skärmen går att vrida ut är fiffigt då det underlättar fotografering över huvudhöjd. Dessutom så presenteras ständigt viktig information på lcd-skärmen. Live-view uppges fungera förvånansvärt bra, mycket bättre än hos de flesta konkurrenterna tack vare snabb autofokus. Kameran tar generellt sett bra bilder där färgåtergivningen ligger på en hög nivå. Upplösningen är bra och detaljer likaså, men testaren uppger att Sony med sina kameror har lite problem med att få fram alla detaljer i kontrastfattiga områden. Testaren tittar också på Canon EOS 450D som kniper en poäng mer än Sony Alpha 300. De två kamerorna uppges vara likvärdiga men Canons produkt har fördelen att den tar något bättre bilder vid högre känslighet medan Sonys kamera bjuder på en mycket bra live-view samtidigt som den har bildstabilisatorn inbyggd i kamerakroppen.

Källa: Colorfoto (DE) nr 6 2008

Kamera & bild

"Snabb autofokus"

Sony Alpha 300 är enligt Kamera & bild en ergonomiskt utformad kamera med ett rejält och bekvämt grepp. Knapparna är stora och sitter dessutom på lättåtkomligt fingeravstånd. Att Alpha 300 har en lika snabb autofokus i live-view läget som när sökaren används gör mycket för användarvänligheten och uppges underlätta mycket för nybörjaren. Inbyggd bildstabilisator i kamerakroppen är också ett plus, men bildkvaliteten håller enbart medekvalitet vilket testaren tycker är märkligt då Sony själva tillverkar sin sensor som dessutom sitter i konkurrerande kameror där bildkvaliteten blir bättre.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 8 2008

Digitalfoto för alla

"Förnämlig bildkvalitet"

Sony DSLR-A300 2När Digitalfoto för alla kikar på sex systemkameror i mellanklassen så är det Sony Alpha 300 som utses till slutgiltig segrare. Testaren skriver att det är kamera med bra ergonomi då greppet är bekvämt och knappar åtkomligt placerade. Dessutom är menysystemet enkelt i sin uppbyggnad och på svenska. Att kameran har live-view som använder autofokusens nio punkter ger pluspoäng och det gör också funktionen där autofokusen aktiveras när ögat sätts mot sökaren. Bildkvaliteten uppges vara mycket bra och produkten uppges producera fin skärpa och kontrast samtidigt som exponeringen är mycket stabil. Bruset hålls i schack upp till iso 1600 vilket anses vara bra. Batteritiden uppges också vara långt mycket bättre än hos konkurrenterna. Övriga testdeltagare var Canon EOS 40D, Nikon D80, Olympus E-520, Pentax K20D och Samsung GX-20.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 13 2008

Pc world

"A fun-to-use, uncomplicated form"

Många kameror må ha live-view, men det är inte många som har en som fungerar lika bra som hos Sony Alpha 300. Det skriver Pc world som uppger att Sony har fått till en lösning där skärmen kan användas precis som hos en peka-och-skjut kamera. Att skärmen dessutom går att vrida ut gör det också möjligt att ta bilder av det lite mer ovanliga slaget. Vidare så uppges produkten vara ett välbalanserat bygge med god ergonomi där användandet förenklats av tydliga och intuitiva menyer. Modellen anses överlag ta mycket bra bilder. I autoläget gäller det dock att se till att brusreduceringen är aktiverad då bilder med denna avstängd uppvisar påfallande mycket brus. Dessutom kan artefakter uppträda vid kanter med hög kontrast. För den som vill ta steget upp från kompaktkameraklassen anses Sony Alpha 300 vara ett bra alternativ då den erbjuder avancerade funktioner samtidigt som användandet är enkelt. Men framför allt så är det en rolig kamera att arbeta med, avslutar Pc world.

Källa: www.pcworld.com (US)

Cirkapris: 5300 kronor

Produktfakta: Sony Alpha 300 är en digital systemkamera med upplösning på 10,2 megapixel. Den har en vinklingsbar lcd-skärm på 2,7 tum med 230000 pixlar och live-view. Optisk spegelsökare med 95 procent täckning. Bilder lagras som jpeg eller raw i maximalt 3872x2592 pixlar. Bland funktionerna märks 9-punkts autofokus, sekvensbildtagning med 3 bilder i sekunden som ger max 10 raw eller jpeg tills minnet är fullt. Blixt finns inbyggd. Iso kan ställas mellan 100-3200 och slutartiderna är från 1/4000 till 30 sekunder. Minneskort som stöds är compact flash I/II, memory stick duo/pro duo och microdrive. Anslutningar omfattar usb 2.0 med stöd för pictbridge samt videoutgång. Alpha 300 väger 582 gram och har måtten 130,8x98,5x74,7 mm. Objektivfäste kompatibelt med Sony alpha mount samt a-mount-bajonettobjektiv från Minolta och Konica Minolta. Pris avser kamerahus med kitobjektivet 18-70 mm 3,5-5,6.

Tillverkare: Sony