Sök
Sigma SD14

Sigma SD14

Begränsad skarpskjutare

2007-07-05

Med en dedikerad bildsensor för rött, grönt och blått lyckas Sigma SD14 skapa bilder av hög klass. För en systemkamera är den dock ganska sparsamt utrustad.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto 19/25 "Lite för enkel"
Digital Photo D-SLR 2/5 "Doesn't present a good option"
Ephotozine 8/10 "Superb image quality and colour fidelity"
Vnunet 4/5 "Capable of producing stunning, professional results"

Vad tycker testarna?

Av de fyra testarna som tittar på Sigma SD14 så upplever tre att kameran tar väldigt bra bilder, speciellt när det fotas i raw-läge. Den fjärde menar att den låga effektiva upplösningen gör att en stor del av detaljerna går förlorade. Hanteringen får generellt inte höga omdömen och enbart en testare är positiv till utförandet. Övriga menar att tillverkaren gjort en ergonomisk miss. Kameran upplevs som väldigt enkel rent funktionsmässigt vilket tros vara ett avsiktligt val för att öka användarvänligheten. I övrigt anmärker testarna på att det är en något långsam kamera.

Digitalfoto

"Lite för enkel"

När Digitalfoto granskar bilder tagna med Sigma SD14 så blir intrycket att de saknar alla de artefaktfel som inte går att undvika hos kameror med traditionella sensorer. Jpeg-bilder uppges bli riktigt bra, men det är först med raw-formatet som alla detaljer och nyanser dyker upp och visar vad kameran verkligen klarar av. Allt är dock inte bra och testaren uppger att brus uppträder vid iso 400 och uppåt. Bildkvaliteten anses ändå vara i topp och kameran arbetar med godkänd hastighet. Det som drar ner betyget är att SD14 frånsett sin exceptionella sensor och ett utmärkt ljusmätningssystem inte erbjuder särskilt mycket. De funktioner som finns är väldigt grundläggande för kameraklassen. Om tillverkaren bara fyller på med lite fler funktioner och förbättrar ergonomin på kamerahuset så spår testaren att modellen kommer bli svårslagen.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 6 2007

Digital Photo D-SLR

"Doesn't present a good option"

Brittiska Digital Photo D-SLR skriver att Sigma SD14 är en gediget utförd kamera som dock har ett allt annat än praktiskt kamerahus när det kommer till funktionalitet och ergonomi. Testaren tycker också att produkten rent allmänt är dåligt utrustad med funktioner samt att navigeringen i menyerna inte är den mest logiska. Kameran upplevs också som långsam för att vara en systemkamera. Bildkvaliteten blir riktigt bra men testaren anser att 4,6 effektiva megapixlar inte är tillräckligt att arbeta med, och att det är smartare med en systemkamera med tio effektiva megapixlar eftersom skärpan och detaljnivån är mycket högre. Brushanteringen hos SD14 anses inte heller den vara i klass med konkurrerande alternativ.

Källa: Digital Photo D-SLR (UK) nr 91

Ephotozine

"Superb image quality and colour fidelity"

Sigma SD14 är designad för den erfarne fotografen, skriver Ephotozine som anser att kameran är både greppvänlig och har kontrollerna lätt åtkomligt. Det upplevs inte vara en vidare snabb kamera, men testaren påpekar samtidigt att snabbheten inte alltid är det viktigaste. Produkten anses stå ut från mängden med sina tre kombinerade sensorer som tillsammans skapar ett bildresultat av utmärkt kvalitet där färgerna är ordentligt naturtrogna. Testaren menar att det gäller att använda sig av raw-formatet då inställningsmöjligheterna i jpeg-läget är begränsade. Brus uppges också vara ett problem som främst gör sig påmint med jpeg och från iso 400 och uppåt.

Källa: www.ephotozine.com (GB)

Vnunet

"Capable of producing stunning, professional results"

Den som inte vill pyssla med bilder i raw-formatet ska undvika SD14, skriver Vnunet. Används raw-formatet kan man få en bildkvalitet av väldigt hög klass. Men SD14 är långt ifrån perfekt. Det som anmärks på är att produkten tar något lång tid på sig och att den är begränsad vad det gäller avancerade funktioner. Det senare gör visserligen kameran enklare att använda men gör också att den ser fattig ut i jämförelse med konkurrensen. Vnunets slutkommentar blir att SD14 bäst lämpar sig för den entusiastiske som vill ha ett lättskött exemplar utan att tumma på bildens kvalitet.

Källa: www.vnunet.com (GB)

Cirkapris: 15000 kronor

Produktfakta: Sigma SD14 är en digital systemkamera med tre bildsensorer där varje sensor har en upplösning på 4,6 megapixlar. Sigma själva lanserar kameran som en 14 megapixlars kamera. Bilder kan lagras som antigen jpeg eller raw på compact flash eller compact flash 2 minneskort i maximal upplösning 4608x3072 pixlar. Iso upp till 1600 stöds och det är möjligt att ställa vitbalansen manuellt. En 2,5 tums lcd-skärm sitter baktill och sökaren är av spegelreflextyp. Vikt 700 gram och mått 144x107x81 mm.

Tillverkare: Sigma