Sök
Samsung GX-20

Samsung GX-20

Intuitiv och högupplöst systemkamera

2008-09-30

Samsung GX-20 är en kamera som bjuder på många funktioner, ett ergonomiskt grepp och intuitiva menyer. Bildkvaliteten är dessutom mycket hög. Kameran har samma bas som Pentax K20D och likheterna mellan de två är enligt testarna fler än skillnaderna.
Testkälla Betyg Kommentar
Colorfoto 82/100 "Ist keine Kopie"
FOTO - "Mängder med inställningsmöjligheter"
Kamera & Bild 7,8/10 "Bra bildkvalitet"
Digital Photographer 8/10 "A good deal for any photographer"

Vad tycker testarna?

Testarna påpekar alla likheterna med Pentax K20D, som är en systermodell, och menar att skillnaderna mellan de två kamerorna är minimal. Samsung uppges vara mer användarvänlig tack vare ett mer ergonomiskt grepp och mer intuitiva menyer. Pentax har å andra sidan några fler finesser. Båda kamerorna uppges producera mycket bra bilder och när de jämförs så menar en testare att slutresultatet är något till Pentax fördel medan de andra skriver att Samsung har övertaget.

Colorfoto

"Ist keine Kopie"

Samsung GX20 1Tyska Colorfoto menar att Samsung GX-20 har ett ergonomiskt grepp samt att alla knappar är bekvämt placerade. Sökarbilden är angenämt stor och täcker en ordentlig del av bildfältet. Funktionsmässigt så saknar testaren inget, snarare tvärtom då det finns gott om nyttiga funktioner. Autofokusen får beröm för sina många mätfält och för att den arbetar mycket snabbt. Bilderna håller mycket bra kvalitet och ett köp är inte fel menar Colorfoto. Testaren tittar också på Pentax K20D som är en systermodell till Samsung GX-20 och menar att de två är nästintill identiska. Det är små detaljer som skiljer som att menyerna är olika uppbyggda. Bildmässigt är de jämnstarka även om testaren tycker att GX-20 har ett litet försprång när det gäller vitbalans och färgåtergivning.

Källa: Colorfoto (DE) nr 6 2008

FOTO

"Mängder med inställningsmöjligheter"

Samsung GX20 2FOTO tittar på både Samsung GX-20 och Pentax K20D, två avancerade kameror som är väldigt lika och som riktar sig till proffsen. Båda anses vara välbyggda och nästintill identiska i utförandet men Samsungs kamera upplevs erbjuda ett mer ergonomiskt grepp. Knapparna sitter på samma ställen och skiljer bara i utseendet. De är välplacerade men styrplattan är något oprecis och att det är lätt att slinta. Menyerna skiljer sig mellan kamerorna, inte bara i utseende utan också i upplägg där Samsungs är mer intuitiva. Skärmen som sitter baktill har mycket hög kontrast vilket gör det svårt att bedöma om den tagna bildens skärpa och exponering är korrekt. Det bästa sättet för att bedöma exponeringen är därför att använda histogramfunktionen. Att skärmen fungerar som sökare är trevligt, men lösningen hos de båda kamerorna är den sämsta testaren sett. Funktionsmässigt är båda kamerorna fullproppade och inte ens den kräsnaste användare kommer att sakna något, menar FOTO. Pentax har dock några nyttiga bildfunktioner som saknas hos Samsungmodellen. Båda anses ha ett bra seriebildläge, men Pentax K20D har ett extra höghastighetsläge som är mycket bra och som saknas hos GX-20. Bilderna från båda kamerorna blir mycket bra. Skärpan är mycket hög och färgmättnaden likaså. I raw-läge är kamerorna likvärdiga, men Pentax upplevs ge bättre resultat med jpeg. Detta tillsammans med fler finesser gör att testaren menar att just Pentax K20D är det bättre köpet.

Källa: FOTO (SE) nr 6 2008

Kamera & Bild

"Bra bildkvalitet"

Även Kamera & Bild gör en jämförelse med Pentax K20D och skriver att båda kamerorna levererar en mycket hög bildkvalitet. De skiljer i brusreducering vid höga iso-värden där Samsung ger brus i alla lägen men besparar detaljer medan Pentax varken behåller brus eller detaljer. Testaren noterar också att Samsung saknar optimering av det dynamiska omfånget för att förbättra högdageråtergivning men det anses inte vara ett problem då skuggpartier kan ljusas upp i efterhand. Förutom just detta så menar testaren att skillnaderna mellan de två kamerorna är minimala. De är båda mycket bra och det är bäst att låta prissättningen avgöra vilken man köper.

Källa: Kamera & Bild (SE) nr 7 2008

Digital Photographer

"A good deal for any photographer"

Bildstabilisatorn som sitter i GX-20 är enligt Digital Photographer riktigt bra och stabiliserar vilken lins som än sätts i. Kameran får beröm för att vitbalansen kan väljas fritt på en Kelvinskala och att blixten har flera olika lägen. Skärmen är högupplöst och att kameran har live view underlättar när det ska fotas i konstiga vinklar. Utförandet bjuder på god ergonomi och detta tillsammans med stora knappar och väl utarbetade menyer har resulterat i hög användarvänlighet. Testaren gillar att kameran har många inställningar och lägen för fotografering som alla är lätta att lära sig använda. Att det går att växla mellan att fota i jpeg och raw med en enkel knapptryckning uppskattas också stort. Många av funktionerna som kameran har finns normalt bara i långt dyrare modeller, menar testaren. Bildkvaliteten anses inte vara något annat än enastående. Färger är naturtroget reproducerade och brushanteringen är imponerande för en kamera i denna klass. Vid låga ison blir bilderna väldigt rena och vid höga ison är de fortfarande användbara. Enligt Digital Photographer så är Samsung GX-20 en utmärkt kamera för alla fotografer, oavsett användarnivå.

Källa: Digital Photographer (GB) nr 71

Cirkapris: 8000 kronor

Produktfakta: Samsung GX-20 är en digital systemkamera med upplösningen 14,6 megapixlar. Skärmen är på 2,7 tum med 230000 pixlar och kan användas som sökare. Optisk sökare finns också. Bilder lagras som jpeg eller raw på sd- eller sdhc-kort i maximalt 4672×3104 pixlar. Vid seriebildstagning tas bilder med en hastighet på tre bilder per sekund och ger max 16 raw eller 38 jpeg. Iso kan ställas mellan 100 och 6400. Slutartider kan varieras mellan 30 och 1/4000 sekund. Kamerans dimensioner är 142×101×71,5 mm och vikten är 727 gram. Det angivna priset inkluderar objektivet 18-55/3,5-5,6.

Tillverkare: Samsung