Sök
Samsung GX-1S

Samsung GX-1S

Okomplicerad för nybörjare

2006-06-30

Testarna menar att enkelheten hos Samsung GX-1S gör den till en utmärkt nybörjarkamera.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 7,2/10 ”Should more than satisfy the majority of amateur photographers”
Kamera & bild 6,4/10 ”En lättanvänd baskamera”
What digital camera 85/100 ”A good buy for less-experienced digital enthusiasts”
Foto - ”En trevlig kamera för hobbyfotografen”
Digitalfoto 17/20 ”Det finns bättre kameror för ungefär samma peng”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att kameran har en solid byggnad som gör att den ligger bra i handen. Den har ett minimum av yttre kontroller vilket visserligen gör den enkel att hantera, men som också innebär att i stort sett alla funktioner finns gömda i menysystemet. Någon testare tycker att det är irriterande eftersom menysystemet är relativt långsamt. Bildkvaliteten får generellt sett goda omdömen, skärpan är bra och så är även detaljrikedomen. Det som talar för kameran är att den är mycket enkel att använda vilket gör den lämplig för nybörjare.

Cnet

”Should more than satisfy the majority of amateur photographers”

Samsung GX-S1 sidanCnet tycker att kameran passar bra för nybörjare eftersom den är mycket enkel att använda. Mer vana användare å andra sidan kommer att uppskatta utbudet av manuella inställningsmöjligheter. Dock är många av inställningarna undanstoppade i menysystemet, vilket är irriterande för den som är van vid yttre kontroller. Bildkvaliteten är generellt sett hög, färgåtergivningen är korrekt och skärpan likaså. Nivån av brus är låg vid iso 200-400 och blir märkbar först vid iso 800. En del kromatisk aberration (missfärgning) förekommer i bilder där kontrasten är hög. Testaren tycker att kameran är väl värd att rekommendera, framför allt till nybörjare.

Källa: Till Cnet (US)

Kamera & bild

”En lättanvänd baskamera”

Kamera & bild menar att kameran är en mycket bra baskamera som samlar alla grundläggande funktioner på ett tydligt och lättöverskådligt sätt. Ett exempel är att alla förinställda värden i menyerna är grönfärgade, något som är till utmärkt hjälp för den ovane fotografen. Bildstabilisering saknas, vilket är synd. Bildkvaliteten är fullt godkänd till och med iso 1600. Autofokussystemet fungerar riktigt bra, men tar föga förvånande längre tid på sig i takt med att ljuset försvinner. Man bör observera att eftersom kameran går på vanliga batterier så bör man ta med sig ett extra paket när man åker på semester.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 5 2006

What digital camera

”A good buy for less-experienced digital enthusiasts”

What digital camera påpekar att kameran är nischad mot amatörer som vill ha en del manuella funktioner men samtidigt har krav på enkelhet. Kameran är överraskande kompakt samtidigt som den håller nere de externa kontrollerna till ett minimum. Lcd-skärmen är av bra storlek och tillhandahåller en detaljnivå som är klart godkänd. Kameran blir startklar på cirka en sekund, vilket är snabbt. Manuell fokusering går som en dans och så gör även exponeringen. Bilderna håller en genomgående bra kvalitet med ett minimum av digitala artefakter och brus. Kameran är rakt igenom mycket enkel att använda vilket gör den mycket lämplig för nybörjare.

Källa: What digital camera (GB) jun 2006

Foto

”En trevlig kamera för hobbyfotografen”

Samsung GX-1S topFoto uppskattar att kameran är liten och lätt vilket gör den enkel att handskas med. Samtidigt har den en rejäl lcd-skärm med bra skärpa. Menyerna är bra och mycket tydliga. Fokuseringen är lite krånglig på grund av att markeringen som visar vald fokuseringspunkt inte syns innan själva fokuseringen är gjord. Detta kan ge upphov till viss irritation. Kameran är startklar på mindre än en sekund, vilket är bra. Bildresultatet är bra, skärpan är hög och detaljnivån likaså. Bilderna kan med fördel skrivas ut i A4- eller A3-format. Exponeringsautomatiken fungerar i stort sett problemfritt även om kameran ibland exponerar lite snålt vilket gör att en del bilder blir mörka. Dock kan det vara en fördel då ljusa partier inte blir utfrätta lika lätt som hos konkurrerande kameramodeller.

Källa: Foto (SE) nr 6 2006

Digitalfoto

”Det finns bättre kameror för ungefär samma peng”

Samsung GX-1S bakDigitalfoto menar att den nästan totala avsaknaden av yttre kontrollknappar gör att man är hänvisad till det relativt långsamma menysystemet när man vill göra inställningar. Kontrollerna känns lite plastiga och är i minsta laget vilket gör att man ibland får titta till en extra gång när man vill använda dem. Lcd-skärmen är bra, och så är även den optiska sökaren. Autofokus fungerar inte helt felfritt, det uppvisar en del kromatisk aberration (missfärgning) samt distorsion (brytningsfel). Bildkvaliteten är annars riktigt bra, digitala störningar så som artefakter och brus lyser med sin frånvaro. Detaljnivån är bra, men färgåtergivningen uppvisar vissa brister. Skall kameran bli riktigt konkurrenskraftig måste kameran generellt sett bli bättre eller priset sänkas.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 6 2006

Cirkapris: 7900 kronor

Produktfakta: Samsung GX-1S är en 6 megapixels digitalkamera vars bildupplösning är 3008x2000 pixlar. Sensorn är 23,5x15,7 mm stor. Skärmen är 2,5 tum stor. Vitbalans regleras automatiskt, manuellt eller via 8 olika lägen. Seriebildstagning finns på 2,8 bilder/sekund. Filformaten är jpeg och raw. Minneskortet är av typen secure digital. Anslutningar. Batterierna är 4xAA. Måtten är 125x92,5x67 mm och vikten är inklusive batterier 600 g.