Sök
Ricoh GXR

Ricoh GXR

Innovativt kamerasystem

2010-03-31

Med sina utbytbara moduler representerar Ricoh GXR ett helt nytt tänk i systemkameravärlden. Den kombinerar systemkamerans funktionalitet med kompaktkamerans portabilitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Kamera & Bild 7/10 ”Liten som en kompaktkamera men tålig och kompetent som en proffskamera”
M3 7/10 ”System i byggsats”
DP Review - ”A very interesting option for those who want (semi-) professional image output and handling in a very portable package”
Steve\'s Digicams - ”An innovative camera unit system with outstanding image quality”

Vad tycker testarna?

Med sensor och objektiv i en enda utbytbar modul öppnar Ricoh GXR upp för ett helt nytt kameratänk. Testarna ser både för- och nackdelar med systemet. Fördelar är främst flexibiliteten, och nackdelarna att det blir dyrt att köpa både sensor och objektiv samtidigt. Bildkvaliteten är förstås beroende på objektiv, men de som testat med endera modul är mycket nöjda med utgången. Systemkamerans funktionalitet kombineras med kompaktkamerans fördelar i form av portabilitet.

Kamera & Bild

”Liten som en kompaktkamera men tålig och kompetent som en proffskamera”

Ricoh GXR 1Kamera & Bild beskriver Ricoh GXR som den bästa av kompaktkameror samtidigt som den är en systemkamera i litet format. Testaren anser att det är en fördel att sensor och objektiv är ihopbyggda, det ger många möjligheter. Förutom de självklara fördelarna med den lösningen, så som variationsmöjligheterna, är det också enklare att hålla sensorn ren. Nackdelen är att det kostar att köpa en sensor till varje objektiv. Bildkvaliteten gör testaren något besviken.

Källa: www.kamerabild.se

M3

”System i byggsats”

Att GXR är en riktigt bra kamera råder ingen tvekan om, enligt M3. Däremot är testaren tveksam om idén med modulsystem är så värst bra, och man hade önskat fler och mer varierade moduler. Den mellanstora storleken ger en känsla av en pytteliten systemkamera, och ergonomin är riktigt bra. Knappar och reglage är smart placerade, och kameran kan hanteras även med vantar på. Bildkvaliteten är beroende på vilken modul du väljer. En kamera med nytänk, men lite mer utveckling krävs för att kameran ska locka denna testare.

Källa: m3.idg.se

DP Review

”A very interesting option for those who want (semi-) professional image output and handling in a very portable package”

Ricoh GXR 2Ricoh GXR representerar ett helt nytt kamerasystem, utan egentliga konkurrenter. Systemet med utbytbara moduler har såklart sina fördelar, men DP Review känner sig tveksamma om det är en idé som kommer slå på marknaden. Testaren har använt sig av A12-modulen i sina tester, och kameran producerar bilder med mycket hög bildkvalitet i nästan alla situationer. Bilder tagna med lågt ISO har mycket bra detaljåtergivning och skärpa. Med standardinställningar blir färgerna naturliga med bra både bra skuggdetaljer och ljusa partier.

Källa: www.dpreview.com

Steve\'s Digicams

”An innovative camera unit system with outstanding image quality”

Det här är en innovativ kamerasystem med fantastiskt fin bildkvalitet och den kan användas av alla tack vare sin flexibilitet. Den är i proffsklass med sin höga kvalitet i kombination med att den är kompakt och lätt att bära med sig. Modulerna monteras med enkelhet, och systemet blir helt slutet och håller damm och fukt ute. Även om kamerahuset är litet, så är kameran ergonomiskt välplanerad, med knappar och reglage på rätt ställe.

Källa: www.steves-digicams.com

Cirkapris: 12500 kronor

Produktfakta: Ricoh GXR
Typ: Systemkameramodul
Upplösning: beror på kameramodul
Zoom (Optisk/Digital): Beror på kameramodul
ISO: 100-3200 alt 200-3200
LCD: 3,0 tu, fast
Råformat: Ja
Video: 640x480, 30 b/s, 1280x720, 24 b/s
Minne: SD, SDHC
Batterikapacitet: 320 bilder
Anslutningar: iu
Övrigt: Separat sensor och objektiv
Mått: 114x70x44 mm alt 114x70x77 mm
Vikt: 350 alt 450 gram inkl batterier
Cirkapriset avser: Ricoh GXR A12, med 50mm f/2,5-objektiv