Sök
Pentax K200D

Pentax K200D

Kompatibel kamera till lågt pris

2008-08-21

Det är en bra baskamera som innehåller goda funktioner och fina finesser som tilltalar både nybörjaren och den avancerade fotoentusiasten.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & ljud hemma 5/6 “Gedigen kvalitet”
Kamera & bild 7,8/10 “En klok och rejäl kamera”
Digitalfoto 20/25 “Sköter sig mycket fint i de flesta lägen”
FOTO - “Mycket prisvärd”
Trusted reviews 8/10 “Noise control is impressive”

Vad tycker testarna?

Testarna är imponerade av Pentax nya instegskamera och de menar att den har gott om funktioner som är logiska och användarvänliga. Utvändigt är den robust, greppvänlig och vädertätad och invändigt finns där logiska menysystem menar alla utom en testare som gärna vill se en liten förbättring på det området. Bilderna blir skarpa och klarar höga ISO-nivåer samt återger verklighetstrogna färger. Alla testare hittar något minus på kameran men inget som förstör helhetsintrycket och därav de höga omdömena. Det är en prisvärd kamera som klarar av de viktigaste funktionerna menar testarna.

Bild & ljud hemma

“Gedigen kvalitet”

Pentax K200D 1Bild & ljud hemma har gjort ett jämförande test med fyra spegelreflexkameror. Pentax K200D kom på delad andra plats med Nikon D60 och Sony Alpha 200. Bäst i test blev Canon EOS 450D. Testaren anser att Pentax har tillverkat en kamera som man kan ta med sig överallt eftersom den tål alla väder och ger bra kvalitet på bilderna. Det är en välutrustad kamera som även är välgjord rent praktiskt med ett stadigt handgrepp och knappar och reglage som sitter väl tillgängliga. I jämförelse med föregångaren har bildkvaliteten hos K200D blivit klart förbättrad. Färgbalansen är verklighetstrogen och upplösningen är hög. Det finns små irritationsmoment trots det goda omdömet och testaren påpekar att sökaren är bland de mörkaste i testet samt att viss optisk förvrängning kan förekomma på brännvidder och avtagande skärpa i hörnen på vidvinkelfoto.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 5 2008

Kamera & bild

“En klok och rejäl kamera”

Pentax K200D 2Detta är en förnuftig kamera som passar både för semester- som hobbyfotografen menar Kamera & bild. Det finns flera unika och nyttiga funktioner och det stora pluset hos K200D är att den är försedd med vädertätning. Pentax riktar sig mer till fotoentusiasten med sin utformning och prestanda, tror testaren. Den är rejält byggd och har lättillgängliga knappar med viktiga funktioner. Råformatet ger bäst bildkvalitet och användaren kan via råknappen enkelt ställa in bildläget. En skärmsökare saknas men det ställer inte till med några större problem. Bildkvaliteten kunde vart bättre överlag skriver testaren som drar en parallell till Nikon D60 som har samma sensor men ger finare bilder. Trots att K200D är bantad på några funktioner så kan den ändå det viktigaste och slutsatsen blir att det är en prisvärd kamera som kan klara sig långt

Källa: Kamera & bild (SE) nr 6 2008

Digitalfoto

“Sköter sig mycket fint i de flesta lägen”

Pentax K200D 3K200D känns stabil i handen och är därför väldigt greppvänlig enligt Digitalfoto. Kameran är fylld med en mängd funktioner i ett kamerahus som klarar stora påfrestningar från damm och vätska. En trevlig funktion är att slutartid och bländare ställs in automatiskt till korrekt exponering efter vald känslighet. Den övre lcd-skärmen som visar de viktigaste inställningarna får också fint omdöme. Genvägarna till vissa inställningar anses onödiga och tidskrävande och testaren menar att tillverkaren istället kunde ha lagt in fler flikar i det ordinarie menysystemet. Bildkvaliteten är bra med imponerande fina färger vid standardinställning men ibland kan dessa bli något för starka. Likaså kan vissa bilder bli underexponerade, men håller man bra kontroll över detta så lär man sig snart kamerans små egenheter skriver testaren.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 6 2008

FOTO

“Mycket prisvärd”

Pentax K200D 4Svenska FOTO konstaterar att även fotoentusiasten kan ha glädje av K200D. Kameran erbjuder funktioner som trådutlösare, spegeluppfällning och nedbländningsknapp. Knappar, rattar och reglage liknar dem som finns på tidigare modeller och menysystemen är ganska logiskt uppbyggda. På grund av den nu valda batteriförsörjningen blir kameran ganska tung och testaren hade gärna sett en annan lösning än AA-batterier. Överlag är det väldigt bra bildkvalitet med ett skarpt och brusfritt resultat. Mindre bra är att fokuspunkterna i sökaren är svåra att se och även den begränsade seriebildstagningen drar ner intrycket hos FOTO. Kameran får stämpeln ”mycket prisvärd”.

Källa: FOTO (SE) nr 6 2008

Trusted reviews

“Noise control is impressive”

Brittiska Trusted reviews tycker att kameran har tillräckligt med funktioner för att hålla såväl nybörjaren som den avancerade fotografen lycklig. Den anses vara användarvänlig och enkel men den inger också ett intryck av professionell byggkvalitet. Bilderna är av god kvalitet med bra exponering och tillfredställande resultat även om de ibland tenderar att bli något underexponerade. Trusted reviews ger fina betyg till kamerans prestation även om en stor besvikelse är att den är något slö i uppladdningen för nästa bild.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Denna digitala systemkamera har upplösningen 10,2 megapixel och en lcd-skärm som är 2,7 tum stor med upplösningen 230000 pixlar. Filformat är jpg och råformat, medan minneskort som hanteras är sd och sdhc. Slutartider varieras mellan 30 och 1/4000 sekund och kameran har en känslighet på iso 100–1600. Måtten är 133,5x95x74 mm och den väger 725 gram. Bland övriga funktioner finns bildstabilisator och 11 punkters autofokus. Pris avser kamerahus utan objektiv.

Tillverkare: Pentax