Sök
Pentax K100D

Pentax K100D

Prisvärd

2006-11-06

En mycket prisvärd systemkamera med tanke på mångfalden av funktioner, speciellt bildstabilisering. Levererar dessutom bilder med hög kvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Kamera & bild 39/50 "Väldigt mycket kamera för pengarna"
Foto "För normal hobbyfotografering"
Digitalfoto 17/25 "Pålitlig i de flesta situationer"
Dc resource "Quite a bargain"
Imaging resource "Enjoyable to use"

Vad tycker testarna?

Pentax K100D är en prisvärd kamera. Dess inbyggda bildstabilisering är dess främsta fördel, och den fungerar utmärkt. Bildkvaliteten är mycket bra överlag, med fin skärpa, varma färger, bra kontrast och minimalt med brus. Något som sänker helhetsintrycket är att de automatiska vitbalansinställningarna inte fungerar helt som de ska, speciellt inte inomhus. Hastigheten är helt ok, förutom tiden mellan tagna bilder. Kameran har ett bra grepp och reglagen är väl placerade. En testare påpekar att många funktioner göms i menysystemet, och hade gärna sett att fler nyckelfunktioner hade haft separata knappar.

Kamera & bild

"Väldigt mycket kamera för pengarna"

pentax-k100d-vinkelTidningen Kamera & bild skriver att Pentax K100D inte har några direkta brister alls, tvärtom är det en prisvärd och intressant kamera. Den är fylld med finesser och är byggd för att vara enkel att hantera. Bildstabilisering gör kameran mångsidig och kompetent för de flesta fototillfällen. Knapparna är logiskt placerade och de viktigaste funktionerna är lättåtkomliga. Kameran är gediget byggd och har ett bra grepp. Skärmen är i minsta laget, och gör inte bilderna helt rättvisa. Bildkvaliteten är ok, med hyfsad brusnivå i bilderna. Något som kan tala emot K100D är att Pentax är ett litet märke och tillhandahåller inga proffstillbehör för den mer avancerade fotografen.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 9 2006

Foto

"För normal hobbyfotografering"

Foto tror att bildstabilisering i kombination med bra bilder och ett lågt pris är vad som kommer locka köpare till Pentax K100D. Detta är en liten kamera som dock väger en hel del, den ligger bra i handen så länge du inte har stora händer. På den negativa sidan nämns bland annat en långsam autofokus som är något osäker och blixtinställningar som tenderar att vara ologiska. På plussidan hittar vi bra bildkvalitet överlag, en skarp display, många finesser som även tillfredsställer den mer avancerade fotografen och bra batterikapacitet. Bilderna är mycket bra vid låg iso, och brusnivån hålls på en accepterad nivå upp till iso 800. Vid iso 1600 är bruset synbart men inte störande. Den automatiska vitbalansinställningen fungerar problemfritt utomhus men inte inomhus.

Källa: Foto (SE) nr 10 2006

Digitalfoto

"Pålitlig i de flesta situationer"

pentax-k100d-backDigitalfoto tycker att Pentax K100D känns exklusivare och dyrare än den egentligen är tack vare sin gedigna byggkvalitet. Hastigheten är godkänd förutom vad gäller tiden mellan bilder i enbildsläget, detta på grund av att bufferminnet blir fullt fort. Kameran har ett mycket enkelt menysystem. Även knappar och reglage anses enkla, men testaren hade gärna sett att funktioner som vitbalansinställning, iso-värde, blixtläge med flera fått separata knappar för att undvika onödigt rattande och letande i menyerna. Bilderna har ypperligt bra skärpa tagna i helautomatiskt läge, och kvaliteten i bilderna överlag är mycket bra.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 11 2006

Dc resource

"Quite a bargain"

Amerikanska Dc resource anser att de främsta fördelarna hos Pentax K100D är dess utmärkta bildkvalitet, den inbyggda bildstabiliseringen och det låga inköpspriset. Bildstabiliseringen gillas skarpt, liksom det faktum att funktionen fungerar ihop med alla objektiv vilket annars inte alltid är fallet. Kameran passar både nybörjare och dig som är lite mer avancerad. Den är seg i starten, men i övrigt är hastigheten ok. Bufferminnet fylls dock fort, och av den anledningen rekommenderar inte testaren K100D till dig som fotar sporthändelser eller dylikt. Bildkvaliteten är utmärkt i de flesta fall. Bilderna är välexponerade och har rika, varma färger och bra kontrast. En bra och prisvärd kamera som passar de allra flesta.

Källa: www.dcresource.com (US)

Imaging resource

"Enjoyable to use"

pentax-k100d-topImaging resource tycker att K100D är skoj att använda. Bildkvaliteten är mycket bra, med undantaget att de automatiska vitbalansinställningarna inte riktigt tillfredsställer testaren. Detta problem avhjälps dock med en bra blixt. Den inbyggda blixten är helt ok, men du rekommenderas ändå att använda extern blixt för optimalt bildresultat. Bildstabiliseringen fungerar mycket bra, och är till stor hjälp vid dåliga ljusförhållanden. Byggkvaliteten är hög, och K100D ligger bra i handen och känns gedigen. Kameran är mycket prisvärd, men testaren tror ändå att tillverkaren bör sänka priset ytterligare något för att kameran ska vara konkurrenskraftig på marknaden.

Källa: www.imaging-resource.com (US)

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: Pentax K100D är ett digitalkamerahus, med 6 megapixlars upplösning. Bilder sparas i jpeg- eller rawformat på secure digital minneskort. Optisk sökare och 2,5 tums bildskärm för bildvisning. Inbyggd blixt samt möjlighet att ansluta en extern sådan. Bildstabilisering finns. Närgräns, zoom etc beror på val av optik. Sekvenstagning med 2,8 bilder per sekund, upp till 8 bilder. Drivs med fyra stycken AA-batterier. Mått 129x92x70 mm, vikt 560 gram utan batterier.

Tillverkare: Pentax