Sök
Pentax K100D Super

Pentax K100D Super

Bra bildkvalitet till lågt pris

2007-11-20

Lättanvänd systemkamera med goda bildegenskaper till konkurrenskraftigt pris får bra betyg.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto för alla 8,2/10 “Liten, lätt och enkel att använda”
FOTO 6,9/10 “Mycket god bildkvalitet.”
What digital camera 86 % “Delivers great results”

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att bildegenskaperna för Pentax K100D Super är mycket goda med tanke på den förhållandevis låga upplösningen. Bilderna har bra färgåtergivning och skärpa och utskrifter blir bra upp till A4-format. Den har en användarvänlig och smidig design men något krångliga menyer. Den inbyggda dammborttagningen och bildstabiliseringsfunktionen fick positiva omdömen. Den långsamma autofokusen och kvalitén på objektivet drar ner betyget men sammantaget är det en mycket prisvärd kamera för hobbyfotografen.

Digitalfoto för alla

“Liten, lätt och enkel att använda”

Enligt Digitalfoto för alla är den digitala systemkameran Pentax K100D Super lika lättanvänd och smidig som en kompaktkamera. Manualen och menytext finns på svenska. Bilderna har en så god kvalitet med bra skärpa och mättade färger att de inte behöver korrigeras i efterhand. K100D har inbyggd dammborttagning och en bildstabiliseringsfunktion. Utskrifterna blir bra upp till A4-format. Det är en prisvärd kamera med bra funktionalitet men autofokusen är långsam och objektivet har brister. För den mer avancerade användaren kan den bli begränsande.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 15 2007

FOTO

“Mycket god bildkvalitet.”

Pentax K100D Super är med i FOTOs jämförande test av fem stycken systemkameror under 8000 kronor. Nikon D40x blev utsedd till vinnare och K100D Super fick en delad fjärdeplats med Olympus E-510. Övriga deltagare i testet var Sony Alpha 100 och Canon EOS 400D. K100D Super har en god bildkvalitet med bra skärpa i relation till upplösningen. Kameran är stabilt byggd och är greppvänlig. En stor nackdel är att den är utrustad med AA-batterier som inte håller speciellt länge. Sammanfattningsvis är det en prisvärd kamera som är ordentligt byggd och ger bra bilder.

Källa: FOTO (SE) nr 11 2007

What digital camera

“Delivers great results”

What digital camera anser att även om K100D Super har en relativt låg upplösning blir bilderna skarpa och klara. Menysystemet är inte bra och innehåller förkortningar som är svåra att förstå. Bildstabiliseringsmekanismen fungerar mycket bra. Den automatiska vitbalansen fungerar bra i dagsljus men får problem i andra ljusförhållanden. Att kameran är utrustad med AA-batterier anses vara en fördel eftersom de batterierna är lätta att få tag i. Det låga priset och den goda bildkvalitén gör det till ett bra köp för en amatörfotograf med begränsad budget.

Källa: www.whatdigitalcamera.com (US)

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Pentax K100D Super är en systemkamera med en upplösning på 6,1 megapixlar. Lcd-skärmen är 2,5 tum stor och har en upplösning på 210000 pixlar. Filformaten är jpeg eller raw. Sd/sdhc-minneskort stöds. Skakreducering, dammborttagning och inbyggd blixt finns. Måtten är 129,5x92,5x70 mm och vikten är 645 gram med fyra stycken aa-batterier.

Tillverkare: Pentax