Sök
Panasonic Lumix DMC-GH1

Panasonic Lumix DMC-GH1

Lumix DMC-GH1 har blivit med hd-video

2009-10-29

Lumix DMC-GH1 är uppföljaren till DMC-G1 och precis som innan bygger den på Micro Four Thirds-standarden. Alla goda egenskaper har bibehållits och många har förfinats. Den stora överraskningen är det nya hd-filmläget som är i klass med en dedikerad videokamera.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto 20/25 "Håller genomgående hög klass"
Colorfoto 60,5/100 "Für maximale Videoauflösung"
Videoaktiv digital 18/25 "Überraschende gut"
Video 78/100 "Mit Spiegelreflex-Fotoqualität"

Vad tycker testarna?

Testarna är alla mycket positiva till videofunktionerna hos Panasonic Lumix DMC-GH1 och menar att filmat material håller mycket hög kvalitet. Men det anses inte vara en renodlad full-hd videokamera då den endast hanterar 1080i och inte 1080p. Dessutom blir bilden bäst med 720p med avseende på rörelse, varför det läget är det som rekommenderas. Vidare är formatet inte det bästa för filmande, speciellt då motoriserad zoom saknas och det gäller att hålla i kameran med ena handen och zooma med den andra. Ett något otympligt förfarande enligt testarna. Som stillbildskamera bjuder den på massvis med funktioner och inställningar, kvalitet i klass med en spegelreflexkamera och bilder som imponerar med sin höga kvalitet.

Digitalfoto

"Håller genomgående hög klass"

DMC-GH1 är enligt Digitalfoto en kamera av mycket hög klass. Den uppges bjuda på ett mycket bekvämt handhavande med ett gränssnitt som är genomtänkt in i minsta detalj. Kameran saknar spegel som en vanlig systemkamera har och därmed är försedd med elektronisk sökare istället för optisk dito, men detta är inget som stör då sökaren håller mycket hög klass. Även om den kan flimra på grund av uppdateringshastigheten menar testaren att den är fullt användbar även utomhus och dessutom får till en hög detaljrikedom. Den stora nyheten är att det går att filma i full hd och med 25 bilder i sekunden blir filmer godkända med bra flyt. Med 720p så används 50 bilder i sekunden och resultatet blir ännu bättre. Att det finns möjlighet att ansluta en extern mikrofon bäddar också för bra ljudupptagningar. Tillverkaren uppges ha sett till att objektivet är optimerat för såväl film som stillbilder. Vad gäller stillbilder håller dessa hög kvalitet med bra kontrast och fin färgåtergivning. Kameran har också ett ljusmätningssystem som är mycket pålitligt vilket gör bilderna välexponerade. Brus är helt frånvarande upp till iso 400, finns med iso 800 men är mycket svårt att detektera utan blir synligt först vid iso 1600.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 8 2009

Colorfoto

"Für maximale Videoauflösung"

Colorfoto berömmer utförandet hos produkten och menar att den klassiska SLR-utformningen bäddar för en bekväm hantering. Även här anser testaren att den elektroniska sökaren är användbar under alla omständigheter. Skulle det flimra eller vara andra störningar går det tack vare live-view lika bra att använda skärmen som motivsökare, skriver testaren. Autofokusen arbetar mycket snabbt och ansiktsigenkänningen uppges ha vidareutvecklats från föregångaren G1 och kan nu känna igen upp till sex personer. Kameran presterar bilder med mycket fina texturer och dynamiska färger. Brus förekommer enligt testaren i lite högre nivåer än konkurrenterna vid iso 100 men vid högre iso-värden som 800 och 1600 så är bruset märkbart lägre än hos andra. Filmfunktionen ger ett klart mervärde då den fungerar mycket bra. Att autfokuseringen fungerar under filmande gör att principen är mycket snarlik den hos vanliga videokameror och resultatet uppges dessutom hålla mycket god bildkvalitet. Även ljudet anses vara mycket bra med tanke på att det fångas upp av den inbyggda mikrofonen. MDC-GH1 jämförs med fyra liknande kameror och placeras högst upp på listan. Övriga kameror var Olympus E-620, Olympus E-30, Olympus E-3 och Panasonic DMC-G1.

Källa: Colorfoto (DE) nr 7 2009

Videoaktiv digital

"Überraschende gut"

Enligt Videoaktiv digital är detta en mycket bra apparat för den som vill kunna filma med sin stillbildskamera. Att objektiv även från andra tillverkare hanteras uppskattas, likaså att det går att fokusera lika fritt vid filmande som vid stillbildstagningar. Det som ytterligare gör att kameran står ut från andra SLR-kameror med filmfunktion är den höga upplösningen och den utmärkta sökaren. Filmat material uppvisar hög kvalitet med fina färger och välgraderad kontrast, vilket får fram ordentligt med detaljer. Filmas det i 1080i-upplösning kan lite eftersläpningar uppkomma vid panoreringar men med 720p så flyter allt på hur fint som helst, skriver testaren. Olika ljusförhållanden hanteras också mycket bra tack vare att den automatiska ljusigenkänningen arbetar mycket bra. Det är också mycket enkelt att återge inspelade videos via hdmi-utgången och kameran har inga problem att fungera som spelare kopplad till en 42 tums hdtv. Dock uppvisar avchd-formatet en bättre generell bildkvalitet än motion-jpeg på grund av bättre komprimering, något som bör beaktas. Testaren skriver avslutningsvis att även om videofärdigheterna är exceptionella är de bara ett komplement till stillbilderna. Som renodlad videokamera är den nämligen inte det bekvämaste alternativet då zoomen måste skötas manuellt genom att vrida på objektivringen vilket gör det svårt att hantera kameran under filmande och ett stativ är definitivt att föredra.

Källa: Videoaktiv digital (DE) augusti/september 2009

Video

"Mit Spiegelreflex-Fotoqualität"

Även om detta inte är en spegelreflexkamera menar Video att möjligheterna med Panasonic Lumix DMC-GH1 är lika många. Detta tack vare att objektivet är utbytbart och att det finns lika många fotofunktioner samt automatiska och manuella inställningsmöjligheter. Stillbilderna blir dessutom kontrastrika och med korrekta färger och håller generellt hög klass. Men Lumix GH1 filmar även i full hd med mycket goda bildresultat. Handhavandet under filmandet är dock inte optimalt på grund av produktens utförande och det tar enligt Video en bra stunds användande för att bli bekväm med GH1 som videokamera. Det som främst gör den något otymplig att filma med uppges vara avsaknaden av motoriserad zoom. Det gäller att hålla kameran med en hand och sköta zoomen med den andra.

Källa: Video (DE) nr 9 2009

Cirkapris: 15500 kronor

Produktfakta:

Panasonic Lumix DMC-GH1
Typ: Spegellös systemkamera
Upplösning: 12,1 megapixel
Zoom (Optisk/Digital): Beroende på objektiv/4x
ISO: 100-3200
LCD: 3 tum, 460000 pixlar, vinklingsbar
Live View: Ja
Råformat: Ja
Video: 1080i/25Hz, 720p/50Hz och 576p/50Hz som avchd lite eller motion-jpeg
Minne: sd/sdhc
Batterikapacitet: 300 bilder, 120 minuter video
Övrigt: Bland annat Pictbridge, usb, a/v ut, hdmi, inbyggda högtalare, mikrofoningång
Mått: 124x45,2x89,6 mm
Vikt: 385 gram utan objektiv och batteri

Tillverkare: Panasonic