Sök
Panasonic Lumix DMC-G1

Panasonic Lumix DMC-G1

Nytänkande systemkamera

2009-01-26

Lumix DMC-G1 är Panasonics första kamera baserad på den nya standarden Micro Four Thirds vilket innebär att även om den rent tekniskt mest liknar en kompaktkamera så finns möjligheten att byta ut objektivet. Testarna menar att bilderna blir bra men att det finns lite att jobba på.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 7/10 "Liten och nätt"
Colorfoto 58/100 "Kontrast-AF arbeitet so schnell"
Kamera & bild 6,8/10 "Visar vägen för framtidens systemkameror"
Cnet 3,5/5 "An alternative to a dSLR"

Vad tycker testarna?

Testarna berömmer Panasonic Lumix DMC-G1 för sin rappa autofokus och många funktioner men menar att kameran inte är den mest användarvänliga. Detta beror på omständliga menyer och att den elektriska sökaren inte anses fungera särskilt bra. Det blir beröm för Live View och den snabba autofokuseringen. Bildkvaliteten uppges genomgående vara bra men inte hundraprocentig. Samtliga testare menar till exempel att brushanteringen är bra upp till iso 800 men intryck kring färger och detaljåtergivning varierar något. Att filmläge saknas är något som ogillas rakt igenom.

M3

"Liten och nätt"

Lumix DMC-G1 är enligt M3 liten och smidig att arbeta med men det gäller inte den elektroniska sökaren som uppges vara alldeles för brusig och långsam för att vara behaglig att arbeta med. En optisk variant hade varit mycket bättre där. Även lcd-displayen anses lida av långsam bilduppdatering men får plus för att den är vridbar samt för att Live View fungerar lika smidigt som hos en kompaktkamera. Autofokusen är långt snabbare än hos en vanlig kompaktkamera vilket gör att arbetsförfarandet fungerar riktigt bra men en nackdel uppges vara att fasdetektering som andra systemkameror använder inte är möjlig. Den minimala kamerakroppen gör att direktknappar saknas och tillverkarens försök till att lösa detta med skjutbara reglage och rattar fungerar men tar en stund att vänja sig vid. Väl där så behöver användaren inte ta sig in bland menyerna lika ofta. Kamerans exponering uppges vara säker men den fumlar lite när det kommer till vitbalansen. Detta problem går dock att komma runt genom att fota i raw-läge, skriver testaren. Bilderna får beröm för att vara detaljerade och skarpa upp till iso 800. Däröver blir det en hel del brus.

Källa: M3 (SE) nr 10 2008

Colorfoto

"Kontrast-AF arbeitet so schnell"

Panasonic Lumix DMC-G1 har enligt Colorfoto ett klassiskt SLR-utseende med sitt grepp och utbuktningen av kamerakroppen. Rattarna för de olika bildlägena samt den utfällbara blixten är också element som återfinns hos vanliga systemkameror. Testaren skriver att huvudmenyn är enkel och överskådlig men att undermenyer är något röriga. Det krävs ibland också en hel del scrollande för att hitta en viss inställning. Att det därför går att skapa genvägar samt spara upp till tre egna konfigurationer är bra. Den elektroniska sökaren uppges vara välupplöst och täcker hela bildfältet och fungerar bra utomhus. I dunklare ljusförhållanden så flimrar bilden ganska mycket på grund av den höga uppdateringsfrekvensen. Positivt är dock att alla justeringer som görs av bildparametrar blir synliga direkt i sökaren. Skärmens Live View-funktion uppges vara ett bra komplement då den elektroniska sökaren inte alltid fungerar och möjligheten att vinkla skärmen är praktiskt. Autofokusen jobbar med bra hastighet och är i klass med SLR-kameror som också har Live View. Vad gäller bildkvaliteten så uppger testaren att brus inte blir ett problem förrän iso 800 passerats. Att filmläge saknas helt är oväntat och testaren har svårt att förstå varför just den funktionen slopats.

Källa: Colorfoto (DE) nr 12 2008

Kamera & bild

"Visar vägen för framtidens systemkameror"

Kamera & Bild är inte heller helt förtjusta i lösningen med elektronisk sökare då varken skärpa eller färger är de bästa. Men testaren erkänner också att det har sina fördelar i att kameran blir mindre och billigare. Produkten är liten med ett objektiv som är något tunnare än hos andra systemkameror men dess vridbara skärm bygger ut på djupet och även den rejäla programratten gör att kameran upplevs större än vad den verkligen är. I slutändan känns produkten mer som en SLR även om den rent tekniskt är närmare besläktad med kompaktkamerorna. Autofokuseringen är dock långt ifrån den hos kompaktkameror och testaren uppger att den fungerar lika bra, ibland till och med bättre, än den hos en traditionell SLR. Funktionerna är många och det finns gott om reglage och knappar att pilla på, något som anses vara ett medvetet drag för att ge kameran ett mer professionellt intryck och som ogillas av testaren. Menyerna är snygga men inte direkt pedagogiska och den svenska översättningen brister ibland. Det som talar emot att detta blir den nya familjekameran är att den aldrig blir direkt enkel att använda ens när den ställs in för att själv välja motivläge, något som den faktiskt lyckas riktigt bra med. Bilderna har god detaljåtergivning men något högre brus än hos konkurrenternas likvärdiga produkter. Produkten har dessutom en viss "färg-flammighet", skriver testaren. Även om detta inte är en direkt fullträff så tror testaren att det kommer att bli något stort inom en snar framtid.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 12 2008

Cnet

"An alternative to a dSLR"

Cnet menar att utförandet hos DMC-G1 bäddar för ett bekvämt grepp och att de knappar och reglage som finns på kamerakroppen är enkelt åtkomliga. Det som däremot kritiseras är valet av elektronisk sökare. Den är visserligen välupplöst, ljusstark och täcker motivfältet helt men det är ändå en elektronisk variant där en optisk alltid är att föredra menar testaren. Det finns gott om funktioner och testaren gillar att kameran har såväl manuella som halvautomatiska alternativ. Testaren uppskattar den vridbara lcd-skärmen och snabbvalsmenyn gör det enkelt att snabbt komma åt ofta använda funktioner. Kameran anses ha mycket att erbjuda och den enda egentliga luckan på funktionslistan uppges vara ett filmläge. Prestationen är riktigt bra, kameran är rapp i starten, mellan tagningar och även med seriebildstagningar. Autofokusering sker med imponerande hastighet för kameraklassen och bildkvaliteten håller jämna steg med andra produkter som kostar lika mycket. Färgerna är inte hundraprocentiga men ändå väl inom referensramarna och detsamma uppges gälla för brusnivåerna som är bra upp till iso 800.

Källa: www.cnet.com (US)

Cirkapris: 7500 kronor

Produktfakta:

Panasonic Lumix DMC-G1
Typ: Spegellös systemkamera
Upplösning: 12,1 megapixel
Zoom (Optisk/Digital): Beroende på objektiv/Ingen
ISO: 100-3200
LCD: Vinklingsbar 3,0 tum/430000 pixlar
Live View: Ja
Råformat: Ja
Video: Nej
Minne: sd/sdhc/mmc
Batterikapacitet: 330 bilder
Övrigt: Bland annat Pictbridge, usb, video ut, hdmi
Mått: 124x45,2x83,6 mm
Vikt: 385 gram utan objektiv och batteri

Tillverkare: Panasonic