Sök
Olympus E-P1

Olympus E-P1

Systemkamera i fickformat

2009-10-22

Olympus E-P1 är en kamera som är lätt och kompakt men som ändå har samma bildkvalitet som en systemkamera. En mycket spännande nyhet menar enligt testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto för alla 86/100 ”Lätt och kompakt”
Kamera & Bild 38/50 ”Systemkvalitet i fickformat”
Digitalfoto 21/25 ”Det här är helt klart ett prisvärt alternativ i sin klass”

Vad tycker testarna?

Testarna är väldigt överens om att Olympus E-P1 är en mycket spännande nyhet på digitalkameramarknaden då den anses kombinera kompaktkamerans smidighet med systemkamerans bildkvalitet. Plus delas ut till att kameran är välbyggd, att den tar mycket bra bilder och att den ryms i fickan. Minus delas ut till att kameran saknar både sökare och blixt, dessutom anses den ha en långsam autofokus.

Digitalfoto för alla

”Lätt och kompakt”

Foto upload

Svenska tidningen Digitalfoto för alla menar att Olympus E-P1 är som en blandning av en kompaktkamera och en systemkamera vilket leder till att den är lätt att ta med och att den tar bilder med mycket hög kvalitet. På plussidan nämner testaren den stora sensorn som ger fina detaljer och låg brusnivå, dessutom anses designen vara vågad och nytänkande. Kameran saknar både sökare och blixt, något som bedöms vara ett minus. Vidare sägs autofokusen vara långsam och skärpan aningen för svag. På det stora hela får kameran omdömet att vara rolig att använda och den kallas för årets hittills mest intressanta kameranyhet.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 13 2009

Kamera & Bild

”Systemkvalitet i fickformat”

Foto upload

Svenska tidningen Kamera & Bild anser att Olympus E-P1 kanske inte är en kamera för alla men menar att den definitivt är en tänkbar kamera för de entusiaster som säger ”det blir inga bilder om inte kameran är med”. Testaren tycker att kameran är rejält byggd och har en gedigen känsla. Vidare sägs reglage vara placerade på bra sätt även om de bedöms vara lite pilliga. Bildkvaliteten bedöms vara ganska bra och helt i klass med övriga Olympusmodeller. Minus delas ut till skärmen som sägs vara för lågupplöst. I sin slutsats menar Kamera & Bild att den här kameran inte lämpar sig för all fotografering men att det så kallade pannkakspaketet ändå känns otroligt prisvärt.

Källa: Kamera & Bild (SE) nr 8 2009

Digitalfoto

”Det här är helt klart ett prisvärt alternativ i sin klass”

Foto upload

Svenska tidningen Digitalfoto är av åsikten att Olympus E-P1 är en kamera som erbjuder en mängd fina finesser och funktioner som man vanligtvis hittar på spegelreflexkameror. Testaren tycker att kameran är mycket välbyggd och ger ett nästan oförstörbart intryck. Bildkvaliteten bedöms vara riktigt bra och något som sticker ut lite extra sägs vara den fina brusprestandan. Minus delas dock ut till att kameran har en långsam autofokus. Dessutom anses det vara dåligt att kameran saknar både elektronisk sökare och blixt. Digitalfoto menar slutligen att Olympus E-P1 är en mycket spännande kamera som skapar en helt ny klass i den digitala kameravärlden.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 9 2009

Cirkapris: 6500 kronor

Produktfakta:

Olympus E-P1
Typ: Systemkamera
Upplösning: 12,3 megapixel
Zoom (Optisk/Digital): Beror på objektiv
ISO: 100-6400
LCD: 3 tum 230000 punkter
Råformat: Ja
Video: HD 1280 x 720 (16:9) / SD 640 x 480 (4:3)
Minne: SD, SDHC
Batterikapacitet: 300 bilder
Anslutningar: HDMI-minianslutning, USB samt kombinerad Video- och USB-utgång
Övrigt: Bildstabilisator i kamerahuset, AF-Live View
Mått: 120,5x70x35 mm
Vikt: 335 gram exklusive batteri och objektiv
Prisexemplet inkluderar objektivet Olympus M.Zuiko 14-42 f/3,5-5,6