Sök
Olympus E-520

Olympus E-520

Den utmärkta resekameran

2008-09-10

Denna greppvänliga, lätthanterade och väl presterande kamera gör bra intryck på testarna och får överlag höga betyg. I konkurrensen står den sig väl förutom lite höga brusnivåer.
Testkälla Betyg Kommentar
Trusted reviews 8/10 "A feature packed midrange DSLR"
Colorfoto 56/100 "Ein gut verarbeitetes, kompaktes SLR-Gehäuse"
Kamera & bild 7,6/10 "Välpackad och kompetent"
Digitalfoto - "Greppvänlig och välutrustad"
Bild & ljud hemma 5/6 "Förädlad vinnare"

Vad tycker testarna?

Testarna gillar denna lilla och greppvänliga kamera. Den ger ett bra intryck med lätt hantering, bra byggkvalitet, sinnrika funktioner och även hög bildkvalitet. I jämförelse med föregångaren E-510 har den en del förbättringar men skillnaderna är för små för att det skall vara någon idé att byta upp sig. I konkurrensen med andra märken står den sig dock mycket väl, det enda som inte riktigt håller måttet i alla lägen är brusnivåerna. Men kombinera det resvänliga formatet med genomgående bra bildkvalitet och dessutom ett rimligt pris, så har du här en stabil kamera som dessutom är himla kul att fotografera med, enligt testarna.

Trusted reviews

"A feature packed midrange DSLR"

Testaren från Trusted reviews märker en hel del uppdateringar från föregående modell, E-510. Hanteringen har förbättrats samt att till exempel monitorn blivit större och ett antal funktioner lagts till. Kameran tar på grund av vissa funktioner, som till exempel det nyttiga dammskyddet för sensorn, sin lilla tid att starta upp, men det är det värt. Den är lätt att använda och menyerna är bra, när man vant sig vid dem. Linsen och sensorn samarbetar väl, vilket Olympus är bra på. Resultaten blir mycket fina bilder, men om man jämför med föregångaren är skillnaderna inte jättestora. Det är ingen markant uppgradering och modellen har fortfarande en del brus i bilderna att hantera, men en stabil kamera på det hela taget.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Colorfoto

"Ein gut verarbeitetes, kompaktes SLR-Gehäuse"

Testaren från Colorfoto ser många uppgraderingar i jämförelse med tidigare modeller, den är mer genomarbetad, känns bättre i handen och har sinnrika funktioner. Bildkvaliteten varierar desto mindre, trots högre upplösning påminner den mycket om systermodellen E-420 och gällande generell kvalitet är det många andra märken som gör lika bra eller bättre ifrån sig. Four/Thirds-modellerna har överlag lite problem med brus i bilderna i jämförelse med andra kameror menar testaren. Med just den här modellen klarar man sig undan hyfsat bra ändå med hjälp av bildstabilisering.

Källa: Colorfoto (DE) nr 8 2008

Kamera & bild

"Välpackad och kompetent"

Kamera & bilds testare tycker att det finns en del helt suveräna förbättringar hos E-520 i jämförelse med E-510. Främst är det objektivet och snabbheten hos den automatiska fokuseringen som gör intryck. Den irritation som E-510 väckte med långsam fokusering är som bortblåst med denna modell och visar en målmedvetenhet hos Olympus att ständigt fylla glappen i sitt kamerasystem. Även vitbalanseringen, skärmsökaren, sekvensfotograferingen och hanteringen överlag har genomgått stora förbättringar. En liten motsägelse är dock att formatet och det låga priset kan dra till sig många nybörjaranvändare, samtidigt som kameran är rätt avancerad och kan uppfattas som krånglig för denna målgrupp. Men annars, förstklassigt.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 8 2008

Digitalfoto

"Greppvänlig och välutrustad"

Digitalfotos recensent finner direkt att det finns många bra sidor hos denna kamera, men frågan är hur den klarar sig i konkurrensen, som ändå är ganska hård. Har du en E-510, så är nyheterna inte tillräckligt många för att ett byte skall vara vettigt, även om till exempel både antalet megapixlar och den optiska bildstabilisatorn är uppgraderingar. Denna modell är lätt att använda och riktigt kul att fotografera med. Gällande bildkvalitet så håller den sig på en genomgående hög nivå, det enda som inte riktigt kan mäta sig i konkurrensen är brusnivåerna. Byggkvalitet, värde för pengarna och funktioner får även de bra betyg. Kameran lämpar sig särskilt bra till den som reser mycket.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 8 2008

Bild & ljud hemma

"Förädlad vinnare"

Testaren från Bild & ljud hemma anser att ribban ligger relativt högt för E-520, den skall inte bara överträffa föregångaren utan även mäta sig med riktigt starka konkurrenter. Gällande både kosmetik och bildkvalitet så är det inga stora förbättringar från E-510, men det är likväl förbättringar. Olympus har valt att åtgärda de svagaste punkterna i bildtagningen och det gör faktiskt skillnad. Framförallt finns dock nya, och gamla förbättrade, funktioner. Kombinera detta med ett bra grepp, skön hantering och ett högst rimligt pris så blir det faktiskt en av de mest intressanta kamerorna just nu.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 8 2008

Cirkapris: 6400 kronor

Produktfakta: Olympus E-520 är en digital systemkamera med 10 megapixels upplösning. Den har optisk sökare, inbyggd bildstabilisering, sekvensfotografering, live preview med förhandsgranskning av till exempel exponeringskompensation och skuggjustering samt tjugo motivprogram. Monitorn är en 2,7 tums lcd med upplösning på 230.000 pixlar. Det finns 2-14x zoom och de format som behandlas är jpeg och raw. Det finns video- och usb-utgång samt minneskortplats. Måtten är 136x91,5x68 mm, vikt 475 gram.

Tillverkare: Olympus