Sök
Olympus E-500

Olympus E-500

Prisvärd slr

2006-01-05

En digital systemkamera som av testarna anses vara mycket prisvärd då den erbjuder hög bildkvalitet och många nyttiga funktioner relaterat till priset.
Testkälla Betyg Kommentar
ColorFoto 79/100 "Hat bei der Bildqualität zugelegt"
What Digital Camera 89/100 "Has something for everyone"
Imaging Resource - "One of the hottest SLRs going"
Steve´s Digicams - "A very capable amateur dSLR"
DC Resource - "There's much to like about the E-500"

Vad tycker testarna?

En klassisk systemkamera som är väldigt bekväm att hantera. Man uppskattar att information återges direkt på lcd-skärmen och direktknapparna för vanliga funktioner. Sökaren är dock i minsta laget. Väl tilltagna funktioner och att helautomatik jämsides med kompletta manuella inställningar gör att kameran lämpar sig för hela skalan mellan total nybörjare och avancerad fotograf. Speciellt uppmärksammad är rengöringsfunktionen för att förhindra att damm hamnar på optiken vid objektivbyte, ett tilltag som förlänger uppstartstiden men som uppskattas högt av alla testare. Bildkvaliteten beröms genomgående och testarna menar alla att det är en mycket prisvärd kamera sett till prestation, funktioner och såklart pris.

ColorFoto

"Hat bei der Bildqualität zugelegt"

Tyska ColorFoto anser att Olympus E-500 tillhör toppmodellerna av digitala systemkameror med sin goda bildkvalitet vid iso 100. Vid iso 400 är den fortfarande mycket bra, men inte tillräckligt för att hamna i spetsen. Designen anses ha fått sig ett rejält uppsving sedan föregångaren, vilket resulterat i ett mer bekvämt användande. Menyn likaså, något som gjort den mer logisk även om den fortfarande kan upplevas som komplex med sina fem olika undermenyer och en massa olika val. På det stora hela är det en kamera som förutom fina bilder även bjuder på en uppsjö av nyttiga funktioner, något som definitivt måste läggas med i vågskålen när man ska göra sitt val.

Källa: ColorFoto, nr 12 2005

What Digital Camera

"Has something for everyone"

What Digital Camera skriver att E-500 erbjuder förvånansvärt många funktioner för att vara en slr-kamera i den lägre prisklassen med fullt manuella och automatiska inställningsmöjligheter bredvid en massa olika scenariolägen. Speciellt imponerande är de mätsystem som finns för automatisk kompensation av exponering för bästa detalj. Att detta system även kan kopplas till autofokusen är väldigt händigt. Autofokusen har dessutom flertalet nyttiga funktioner men att den har tre punkter för autofokusering kan ställa till det ibland då det är väldigt slött och fumligt att byta mellan dessa tre. Testaren skriver att det finns en hel del övriga funktioner, gömda i kamerans menyer och att en djupdykning i menyerna definitivt lönar sig. Gentemot föregångare E-300 är detta en enorm förbättring i design såväl som teknik och det finns något för alla, skriver testaren som är förvånad över hur mycket som tryckts in i den lilla kamerakroppen.

Källa: What Digital Camera, nr 104 2005

Imaging Resource

"One of the hottest SLRs going"

Imaging Resources skriver att produkten helt klart har Olympus bästa och mest praktiska design av en digital systemkamera hittills. Att den erbjuder full automatik jämsides med kompletta manuella inställningar gör att den dessutom kan användas lika väl av nybörjare som de mer professionella fotograferna. Testaren tycker att det är så pass påtagligt att det går att säga att det är den mest konfigurerbara kameran i sin prisklass. Bilderna som produceras anses hålla en, generellt sett, mycket bra kvalitet med bra färgåtergivning och låga brusnivåer vid alla iso nivåer förutom den allra högsta. Kameran är inte den allra snabbaste i starten, men då den tar lite tid för sin självrengöring så är det acceptabelt. Tiden det tar mellan foton och för blixten att ladda om är inte heller den lägsta, mer medelmässigt, men ändock fullt acceptabelt enligt testaren. Batteriets drifttid per laddning anses däremot vara utmärkt.

Källa: www.imaging-resource.com

Steve´s Digicams

"A very capable amateur dSLR"

Steve's Digicams prisar också dem utformningen, som de anser följer formen för en mer klassisk systemkamera. Man tycker dock att sökaren gjorts alldeles för liten för att göra manuell fokusering optimal. Kameran upplevs som enkel att sköta och testaren uppskattar det faktum att information för de parametrar man ofta vill ändra återges direkt i lcd-skärmen, samt att dessa parametrar har knappar direkt på kamerakroppen. Man tycker att snabbheten med vilken kameran arbetar är av medelklass för denna typ av kamera. Just den väl fungerande automatiken uppskattas då den gör att kameran är lika användbar för nybörjaren som för de mer erfarna. Testaren anser att bildresultaten är mycket bra med bra upplösning, god exponering och realistisk färgåtergivning men, som ovan, så är det inte lika bra över hela iso-skalan. Att en systemkamera har inbyggda funktioner är ovanligt men välkomnat, menar testaren. En utmärkt kamera för nybörjare, bildmässigt, funktionsmässigt och prismässigt, summerar Steve's.

Källa: www.steves-digicams.com

DC Resource

"There's much to like about the E-500"

DC Resource håller i mångt och mycket med övriga testare när det gäller bildkvaliteten. Även här skriver man att generellt sett så håller bilderna en väldigt bra kvalitet med troget återgivna färger och god skärpa, men att kvaliteten sjunker med ökade iso-nivåer. Prismässigt anser man att den är ett riktigt kap då den dessutom erbjuder en mängd nyttiga funktioner utöver den goda bildkvaliteten. Man tycker dessutom att kameran jobbar snabbt i alla områden utom två, i starten och vid sekvenstagningar. Designen prisas också, men man håller med föregående testare om att sökaren är i minsta laget. Batteriet anses hålla vad det lovar så länge man inte använder lcd-skärmen alltför mycket. Testaren menar att det finns mycket att falla för hos kameran, som även om den inte är den bästa i sin klass är en av de mest prisvärda sett till vad man får.

Källa: www.dcresource.com

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: Olympus E-500 är en digital systemkamera med möjlighet att byta objektiv. Den har en 4/3 fullbilds ccd med 8 megapixlars upplösning och tar fotografier i maximalt 3264x2448 pixlar. Bilder lagras som jpeg, tiff eller raw. Dubbla kortplatser med stöd för compactflash och xd. Sökaren är optisk med pentaprisma och spegel. Lcd-skärmen är 2,5 tum. Kameran har full automatik, scenarioval samt fulla manuella inställningsmöjligheter. Bland funktionerna märks snabbknappar direkt på kamerakroppen, självrengörande dammskyddsfilter för objektivbyten, sekvenstagning (2,5 bilder/sek) och pop-up blixt. Anslutningar finns för usb 2.0, video-ut samt för extern blixt. E-500 har måtten 130x95x66 mm och väger 435 gram utan batterier. Priset är för kamerahuset utan objektiv.