Sök
Olympus E-410

Olympus E-410

Liten och behändig systemkamera

2007-09-14

Olympus E-410 är en systemkamera med 10 megapixlars upplösning. Testarna tycker om funktionerna och hanteringen, men kritiserar den optiska sökaren och kamerans autofokus.
Testkälla Betyg Kommentar
Kamera & bild 6,6/10 "För den som sätter storlek och vikt högst"
Digitalfoto 22/25 "Kompetent spegelreflexkamera i ett litet format"
Pocket-lint 9/10 "A camera packed to the gunnels"
Cnet 7,1/10 "An unsatisfactory option"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om det mesta gällande E-410. Dock är några av de viktigaste sakerna föremål för oenigheter. Bildkvaliteten får till exempel varierande omdömen från godkänt till väldigt bra. Inte ens modellens flaggskepp, den kompakta storleken, övertygar alla testare även om flera är mycket positiva. De andra tycker att detta kan förhindra bra bildtagning. Live view, vilket innebär att skärmen kan användas som sökare får dock bara beröm. Byggkvaliteten, menyerna och enkelheten att hantera kameran är också punkter där testarna ger fina omdömen. Två andra sidor som får kritik är dess omoderna autofokus och dess optiska sökare som anses alldeles för liten.

Kamera & bild

"För den som sätter storlek och vikt högst"

Kamera & bild anser att E-410 har en godkänd bildkvalitet men att det finns många konkurrenter som slår den när det gäller att minimera brus och ge mer dynamiskt omfång. Byggkvaliteten är ganska bra och kameran känns rejäl trots att den är en aning plastig. Det finns inget handgrepp och detta kan eventuellt bli ett problem om man vill använda att ett tyngre objektiv. Den optiska sökaren är för liten, vilket är väldigt dåligt. Menyerna är bra upplagda och snabba att ta sig genom. Objektivprogrammen är bra. Det finns dock vissa mindre saker som skulle kunna förbättras gällande knapplaceringen. Den låga vikten och nättheten gör den dock lätt att ta med sig och det är kanske dess största fördel. Det är väldigt bra att skärmen går att använda som sökare men att det inte finns någon inbyggd bildstabilisering och att det är mycket brus förtar något av mångsidigheten. Det är också synd att autofokusen är omodern. Värdet för pengarna är ändå relativt bra.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 6 2007

Digitalfoto

"Kompetent spegelreflexkamera i ett litet format"

Digitalfoto anser att uppsättningen funktioner på E-410 är tämligen standardiserade för sin klass. Bildkvaliteten och prestanda får mycket höga betyg och modellen är pålitlig och tar alltid bra kort både inomhus och utomhus. Även när det gäller hastigheten så klarar den sig bra på alla moment. Att använda kameran är smidigt och går snabbt trots att de viktigaste kontrollerna finns i en egen meny. Byggkvaliteten är mycket hög och ger ett gediget intryck. Både knappar och reglage är av en typ som ger ett stabilt intryck. Live view är ett välkommet tillskott som hjälper bra vid fotografering av stillastående motiv när kameran står på ett stativ. Det lilla formatet är en smaksak, men för den som uppskattar detta är kameran ett riktigt bra alternativ med tanke på priset.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 7 2007

Pocket-lint

"A camera packed to the gunnels"

Pocket-lint gillar den enkla hanteringen av E-410. Den har föregångares utmärkta kontrollsystem kvar och en riktigt bra funktion kallad live view. En mycket snabb väg till inställningsmöjligheterna är ett definitivt plus. Kameran är också mycket lätt att fota med, trots att storleken är så pass kompakt. Den svarar också väldigt bra. Objektiven som går att köpa till är en positiv sida. Självklart är bildkvaliteten också viktig och även den är bra. På den negativa sidan kan nämnas att det finns vissa tydliga störningar i vissa zoomlägen, att live view inte fungerar så bra i under ljusa förhållanden och att sökaren är för liten.

Källa: www.pocket-lint.co.uk (GB)

Cnet

"An unsatisfactory option"

Cnet ser ett antal bra och ett antal dåliga saker med Olympus E-410. Dock ger den ett något otillfredsställande slutintryck. På den bra sidan finns att den är betydligt mer kompakt än kameror i dess klass brukar vara. Vidare erbjuder modellen snabbhet och till sist så finns det unika live view, vilket är mycket hjälpsamt i vissa situationer. Bland de negativa sakerna kan först nämnas att ursprungsinställningarna i många fall inte är så väl genomtänkta och därför måste förändras. Viktigare är dock att kameran presterar under standard när det gäller de tre viktiga aspekterna exponering, autofokus och vitbalans.

Källa: reviews.cnet.com (US)

Cirkapris: 5800 kronor

Produktfakta: Olympus E-410 är en systemkamera med en effektiv upplösning på 10 megapixlar (3648x2736). Bilder kan sparas som jpeg och raw på compact flash eller xd minneskort. Lcd-skärmen är på 2,5 tum och har upplösningen 230k pixlar. Ljudinspelning är inte tillgängligt. Slutartider mellan 1/4000 – 60 sekunder och iso manuellt i steg mellan 100 och 1600. Systemet live view gör att skärmen används som sökare om man vill. Kameran har en usb- och en videoanslutning, mäter 130x91x53 mm och väger 375 gram.

Tillverkare: Olympus