Sök
Olympus E-30

Olympus E-30

Imponerande mångsidighet

2009-05-04

Olympus E-30 är en kamera som imponerar med sin direktvisning, bildkvalitet och vridbara bildskärm.
Testkälla Betyg Kommentar
Akam.no - "Olympus E-30 er på mange måter et fantastisk kamera"
Steves digicams - "You will not find a more equipped camera"
Macworld 4,5/5 "A truly creative personality"
Digitalfoto för alla - "Olympus första kamera i den tuffa semiprofessionella klassen"
Kamera & bild 7,2/10 "Mängden funktioner och inställningsmöjligheter tycks vara oändliga."

Vad tycker testarna?

Testarna är alla eniga om att E-30s vridbara bildskärm är ett stort plus och öppnar upp för nya möjligheter att fotografera. Dessutom anser merparten av dem att bildkvalitén är mycket bra, men bortsett från en testare är man inte särskilt imponerad över bildkvaliteten vid fotografering i ISO-tal högre än 400. Vad gäller kamerans storlek och utformning är samtliga testare överens om att kameran är så bra den kan bli. Vill man dessutom ha lite roliga funktioner finns det art filter som är helt okej att använda. Detta är med andra ord en kamera som bjuder på det mesta man behöver som hobbyfotograf.

Akam.no

"Olympus E-30 er på mange måter et fantastisk kamera"

Olympus E-30 1E-30 är enligt Akam.no en mycket bra kamera och anses på vissa områden vara den bästa i sitt slag. Bland annat bjuder kameran på en otrolig batterikapacitet som innebär att du kan ta upp till 750 bilder per uppladdning. Autofokusen är mycket bra och anses vara något av det bästa som finns på marknaden. Däremot är kameran något sämre vad gäller vitbalans och fotografering vid högre ISO-tal än 400 då bilderna snabbt blir detaljfattiga. Kameran rekommenderas därför främst att användas vid bra ljus och är intressant om man värdesätter en stor mängd funktioner.

Källa: Akam.no (NO)

Steves digicams

"You will not find a more equipped camera"

Olympus E-30 2Steves digicams anser att E-30 med sin live view-funktion och vridbara skärm är en utmärkt kamera att använda vid stora folksamlingar eller andra mer komplexa förhållanden för att få så optimala bilder som möjligt. Kameran är dessutom mycket funktionell och bekväm att hålla i såväl som använda. Knapparna sitter lättåtkomliga och fungerar utmärkt. Det enda märkbart negativa med denna kamera är att den tar lång tid att starta men fungerar därefter mycket bra. Ljusåtergivning och kamerans vitbalans är mycket bra och återger verklighetstrogna färger samt kontrast.

Källa: www.steves-digicams.com (US)

Macworld

"A truly creative personality"

Olympus E-30 3Några av Olympus E-30s bästa funktioner är enligt Macworld ansiktsigenkänning för upp till åtta ansikten, dubbelexponering och dess art filter som gör det möjligt att exempelvis ge bilderna en 60-talskänsla. Kameran presterar bra i så höga ISO-tal som 1600 och bildkvalitén på de foton som tas blir generellt mycket bra. Allt detta tillsammans med en snygg och funktionell design gör kameran till ett mycket bra köp inom sin prisklass.

Källa: www.macworld.com (US)

Digitalfoto för alla

"Olympus första kamera i den tuffa semiprofessionella klassen"

En av kamerans största fördelar är enligt Digitalfoto för alla att den har en vridbar skärm och direktvisning, vilket gör det enkelt och bekvämt att fotografera i många olika situationer. Den är dessutom både bekväm i handen och att använda. Menysystemet fungerar okej, men imponerar inte nämnvärt. Kamerans exponering och vitbalans är bättre än många andra kameror på marknaden, dock bör man inte använda sig av högre ISO-tal än 400 då bruset annars blir för påtagligt. Slutsatsen blir att detta är en kamera med mycket bra bildkvalité och funktioner som gör att den kan bli en av marknadens mer populära kameror.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 6 2009

Kamera & bild

"Mängden funktioner och inställningsmöjligheter tycks vara oändliga."

Olympus E-30 4Det här är definitivt en kamera som är till för natur- eller semesterfotografen. Speciellt med tanke på bildstabiliseringen och den vridbara skärmen i hög kvalitet som underlättar när man vill använda sig av lite annorlunda vinklar. Olympus E-30 har dessutom högre upplösning, lägre pris och förbättrad skärm än sina föregångare och har potential att bli en av Olympus ledande kameror med alla sina funktioner och den utmärkta bildkvaliteten. Någonting som eventuellt kommer att störa är att kameran får problem vid höga ISO-tal, och därför kanske inte passar så bra för inomhusfotografering. På de flesta andra punkter är detta dock en mycket bra kamera.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 3 2009

Cirkapris: 11500 kronor

Produktfakta:

Namn: Olympus E-30
Typ: systemkamera
Upplösning: 13,1 megapixlar
Mått: 141,5 x 107,5 x 75 mm (exlusive utskjutande delar)
Vikt: 655 gram (endast kamerahus)
Övrigt: Bildstabilisator, live view, 12,3 megapixlar

Tillverkare: Olympus