Sök
Nikon D60

Nikon D60

Lätthanterad systemkamera

2008-03-27

Efterföljaren till D40x är ännu enklare att använda tack vare sitt grafiska och enkla gränssnitt i menyerna. Bildkvaliteten är mycket bra samtidigt som kameran är relativt liten och lätt att ta med på resan. En bra instegsmodell som systemkamera.
Testkälla Betyg Kommentar
Trusted Reviews 7/10 "There are a few niggles"
PC Advisor 4,5/5 "A great choice"
Good Gear Guide 4,25/5 "A fantastic entry-level SLR"
Kamera & Bild 8/10 "Bästa familjekameran just nu"
Colorfoto 76,5/100 "Keine neue Akzente bei der Bildqualität"

Vad tycker testarna?

Testarna skriver att D60 är en relativt liten produkt för att vara en digital systemkamera. Den uppges vara bekväm i handen och lätt att använda med sitt grafiska användargränssnitt. Bland funktionerna uppskattas främst den automatiska dammborttagningen och d-lightning som hjälper till att ljusa upp mörka skuggor. Bildkvaliteten uppges vara mycket bra. De testare som jämför mot föregångaren D40x skriver att skillnaderna däremellan inte är särskilt stora och att det bara är brushanteringen som blivit nämnvärt bättre. Den som har en D40x behöver inte uppgradera. Har man ingen digital systemkamera så anses D60 vara ett bra val för dem som vill ha en kamera som hela familjen ska använda och för dem som reser mycket och vill ha en systemkamera som inte tar alltför mycket plats.

Trusted Reviews

"There are a few niggles"

Trusted Reviews skriver att Nikon D60 ärvt många nyttiga funktioner från tillverkarens toppmodeller och är glada att se både d-lightnig och expeed-processorn. Menysystemet däremot är inte nedärvt utan helt omgjort och testaren gillar alla personliga inställningar som kan göras. Kameran är kul att använda och skärmen är skarp och ljusstark men kunde ha varit större. Det går att göra en hel del fotografiska inställningar och efterbehandlig av bilder i kameran. Sensorn som känner av när ögat sätts mot ögat och slår av skärmen för att spara batteri är en fiffig funktion. Batteritiden uppges vara mycket bra och Trusted Reviews har ingen anledning att ifrågasätta den angivna siffran på 500 bilder per laddning. Kameran startar snabbt, ligger bra i handen med lättåtkomliga knappar. Bilderna blir mycket bra med skarpa färger och mjuka övergångar. Kontrasten är bra och d-lightning hjälper till där det är svårt att få till det. Exponeringen blir generellt bra men kameran tenderar att underexponera ett halvt steg om bakgrunden är ljus. Det är dock en bagatell, ett mer seriöst problem är att autofokusen ibland får kämpa länge för att hitta en fokuseringspunkt vilket gör det svårt att handskas med objekt i rörelse. Inte Nikons bästa kamera, men ett bra alternativ för den som vill börja lära sig fotografera, avslutar Trusted Reviews.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

PC Advisor

"A great choice"

En systemkamera för nybörjaren som vill ta steget upp från kompaktklassen, så beskriver PC Advisor Nikon D60. Mekanisk dammbortagning är ett bra tilltag men att bildstabilisator inte finns inbyggt i kameran utan att den som vill ha det måste köpa linser med vibrationsskydd gör att det totala priset går upp. Den största och viktigaste nyheten gentemot föregångaren D40x uppges vara en snabbare sensor. D-lightning funktionen som också är ny uppges underlätta att användaren får till rätt exponering. Bilderna blir skarpa med ordentliga färger samtidigt som brus undviks mycket bra, även vid högre isonivåer. Det enda som kameran egentligen saknar gentemot andra nya digital systemkameror är Live View, en funktion där lcd-skärmen kan användas som sökare. Den som ska köpa sin första systemkamera får en lättanvänd och relativt billig kamera i D60, summerar PC Advisor.

Källa: www.pcadvisor.co.uk (GB)

Good Gear Guide

"A fantastic entry-level SLR"

Nikon D60 tar enligt Good Gear Guide knivskarpa bilder som ser mycket bra ut. Kanterna blir lite mjukare än mitten men det är inte alls störande. Färgbalansen är en fullträff och exponering sköts mycket bra av automatiken. Brusnivåerna är också bra, bruset blir inte påtagligt förrän vid iso 800. Kameran beskrivs vara snabb i starten och mellan bildtagningar. Serietagningar med fyra bilder i sekunden anses vara fullt tillräckligt för en sådan här kamera. Kameran har gott om funktioner och att den har dammrengöring anses vara ett stort plus. Att kameran saknar inbyggd stabilisator anses inte vara ett problem då Nikon har flertalet objektiv med vibrationsskydd. Good Gear Guide gillar också att det är en relativt liten kamera som dessutom är bekväm att använda. Den är långt ifrån att kunna bäras omkring i fickan men utmärkt för den som vill ta med sin systemkamera på semestern.

Källa: www.goodgearguide.com (AU)

Kamera & Bild

"Bästa familjekameran just nu"

Användargränssnittet som är ikonbaserat istället för att vara textbaserat, vilket är normen för digitala systemkameror, är enligt Kamera & Bild mycket användarvänligt och gör att D60 kan användas av alla medlemmar i familjen. Att det dessutom går att växla om till textläge gör att den som är van vid det gamla också kommer att känna igen sig. Mycket i själva användandet skiljer från vad som normalt är brukligt för systemkameror men det går snabbt att ställa om sig. Testaren är positiv till att Nikon gått sin egen väg istället för att försöka efterlikna bruksförfarandet från analoga kameror. När det gäller mer avancerade funktioner så uppskattas den automatiska dammborttagningen och d-lightning. Att det senare går att använda även när bilden redan tagits är bra då det segar ner kameran att ha d-lightning aktiverat under fotografering. Det bjuds dessutom på skapligt många möjligheter till efterbehandlig av bilder direkt i kameran. Bildkvaliteten har höjts ett snäpp sen föregångaren D40x och det är främst brushanteringen som blivit bättre och exponeringen är nästintill perfekt. Att skärmsökare saknas är inget större hinder då kameran blir stabilare när den hålls mot ögat. Att inbyggd bildstabilisering saknas är värre, men så länge D60 paras med ett objektiv som har stabilisering så funkar det.

Källa: Kamera & Bild (SE) nr 3 2008

Colorfoto

"Keine neue Akzente bei der Bildqualität"

Nikon D60 har inte högre upplösning än föregångare D40x och bildkvaliteten är inte förbättrad. Det som blivit snäppet bättre är brushanteringen men annars är det inte någon skillnad, det skriver tyska Colorfoto. Detta är inget negativt då D40x tar bra bilder. Den största praktiskt förändringen uppges istället vara användargränssnittet. Det är mer grafiskt och all information visas direkt på lcd-skärmen istället för en separat grå skärm. Det går också lekande lätt att växla mellan olika funktioner och att göra olika inställningar. Den som är ute efter en kompakt systemkamera med många funktioner att ha med på resor bör ta en närmare titt på D60. Den som redan har en D40x anses däremot inte tjäna något på en uppgradering.

Källa: Colorfoto (DE) nr 4 2008

Cirkapris: 6500 kronor

Produktfakta: Nikon D60 är en systemkamera vars upplösning är 10,2 megapixlar. Skärmen är 2,5 tum stor och har en upplösning på 230000 pixlar. Optisk sökare finns men live-view saknas. Bilder lagras som jpeg eller raw på sd- eller sdhc-minneskort. Vid seriebildstagning tas bilder med en hastighet på tre bilder per sekund och ger max 6 raw eller 100 jpeg. Iso kan ställas mellan 100 och 1600. Slutartiderna varierar från 30 till 1/4000 sekund. Objektivfattningen är Nikon DX. Kamerans dimensioner är 126x94x64 mm och vikten är 495 gram. Priset avser kit med 18-55 mm-objektiv.

Tillverkare: Nikon