Sök
Nikon D5000

Nikon D5000

Nikon D5000: Funktionsspäckad systemkamera

2009-09-15

Nikon D5000 är laddad med flera användbara funktioner och ger ett fantastiskt bildresultat. Testarna är dock kritiska till det höga priset.
Testkälla Betyg Kommentar
Fotoguiden.se 37/50 "Bildkvalitet i toppklass"
Din side 5/6 "Godt med funksjoner"
Cnet 3,5/5 "Speedy performence"
Good gear guide 4,5/5 "Easy-to-use"
M3 7/10 "Bra bildkvalitet"

Vad tycker testarna?

Testarna tycker ungefär lika när det gäller för- och nackdelar hos Nikon D5000, trots att placeringen på betygskalorna varierar. Det är en bra digital systemkamera som ger utsökta bilder. Innanför skalet finns också en del avancerade funktioner som kan tilltala den vane hobbyfotografen. Problemet ligger främst i kamerans autofokus med skärmsökaren som anses vara undermålig. Likaså tycker de flesta testare att kamerans filmläge i hd presterar mindre bra då det vid snabba rörelser lätt blir ett hackigt resultat. Det är absolut en bra kamera rent fotomässigt men flera testare ser ett problem i att prislappen är så pass hög.

Fotoguiden.se

"Bildkvalitet i toppklass"

Nikon D5000 har många bra likheter med sina släktingar D90 och D300, anser svenska Fotoguiden.se. Kvaliteten på bilderna är i fantastisk. Byggkvaliteten kan uppfattas som lite plastig men ergonomin är bra och menyerna är logiska och smarta. Den vridbara skärmen kan dock kännas lite skör. Testaren önskar också att autofokusen med skärmsökaren hade varit mer pålitlig och snabbare. Kameran får ändå anses vara prisvärd för den som vill byta ut sin D60. Testaren tror ändå att D90, trots en dyrare prislapp, kan tilltala hobbyfotografen mer.

Källa: www.fotoguiden.se (SE)

Din side

"Godt med funksjoner"

Norska Din side har ställt Nikon D5000 i förhållande till Canon EOS 500D och även om slutbetyget blir detsamma för båda kamerorna utser de D5000 till knapp vinnare. Nikon D5000 är användarvänlig och ger otroligt fina bilder av god kvalitet. Testaren tycker att den vridbara skärmen är en spännande detalj även om den inte är så högupplöst, och det finns en hel del bra övriga funktioner i kameran. Det uppskattas att kameran klarar av att filma i hd men testaren är besviken över att autofokusen inte fungerar vid filmning. Priset är också för högt och testaren menar att man för några lappar mer kan få en bättre kamera i släktingen D90. Priset borde gå ner en tusenlapp tycker Din side.

Källa: www.dinside.no (NO)

Cnet

"Speedy performence"

Amerikanska Cnet hittar många fördelar med Nikon D5000 men där finns också en del brister som drar ner betyget. Kameran jobbar snabbt och resultatet på bilderna är oklanderligt menar testaren. Bristen ligger istället i det filmade materialet där autofokusen ställer till det vilket är en besvikelse för testaren. Menysystemet är logiskt men den yttre designen på kameran är inte vidare snygg. Den vridbara lcd-skärmen är heller inte bra då den känns lite för skör tycker Cnet. Det är en dyr kamera men den presterar bra och ger riktigt fina bilder för priset. Kan du förbise den krassa videoinspelningen så är det en bra kamera.

Källa: Reviews.cnet.com (US)

Good gear guide

"Easy-to-use"

Good gear guides testare är lyrisk över Nikons senaste digitala systemkamera. Den är en av de mest imponerande systemkamerorna på marknaden just nu menar testaren. Den har en fantastisk live view och erbjuder bra sceninställningar. Dessutom blir bildresultatet riktigt bra. Kameran är lätt och smidig att bära med sig. Den har en hel drös med avancerade funktioner och samtidigt anser testaren att den är enkel att använda. Den lär tilltala den vane fotografen och testaren kan absolut rekommendera denna kamera till den som vill uppdatera sig från kompakt till system.

Källa: www.goodgearguide.com.au (AU)

M3

"Bra bildkvalitet"

Svenska M3 gillar D5000 och tycker att den är som en lillebror till D90 med liknande funktioner. Den arbetar snabbt och ger fina resultat dessutom har den en bra inbyggd live view. Det finns många bra, om än ibland avancerade, funktioner. Testaren gillar att det går att filma med kameran men anser att den vid snabba rörelser hackar lite för mycket. Utgår man från den grymma bildkvaliteten så är kameran i det hänseendet billig, dock anser testaren att den är för dyr för att vara en instegskamera. Storleken är också ett minus och testaren tror att kameran kan ha svårt att anpassa sig till en specifik målgrupp. Å ena sidan passar den för den vana fotografen men når inte hela vägen fram i avancemang å andra sidan är den lite för avancerad för amatören.

Källa: www.m3.idg.se (SE)

Cirkapris: 7800 kronor

Produktfakta:

Typ: Systemkamera
Upplösning: 12,3 megapixel
Filformat: Raw, jpeg, avi (mjpeg)
Iso: 200-3200Slutartid: 1/4000 till 30 sek
Video: Max 1280x720 i 24 bps
Lcd-skärm: 2,7 tumAnslutningar: usb, hdmi, videoutgång, trådutlösare, Gps-mottagare
Mått: 127(b)x104(h)x80(d) mm
Vikt: Cirka 560 gram utan objektiv och batteriPriset avser paket med objektivet AF-S DX NIKKOR 18-55 f/3,5-5,6 VR

Tillverkare: Nikon