Sök
Nikon D40X

Nikon D40X

Lättanvänd och presterar bra

2007-06-11

Nikon D40X är kameran för dig som sätter enkelhet och bra bildkvalitet i centrum. Bra om man är ute efter en stabil systemkamera till ett relativt lågt pris.
Testkälla Betyg Kommentar
What digital camera 87/100 "The picture are largely noise-free"
Digitalfoto 22/25 "Snabb i alla lägen"
Kamera & bild 7,8/10 "Den mest lättanvända systemkameran på marknaden"
Cnet 7,7/10 "The D40x is a good choice"
Pocket lint 8/10 "An excellent choice"

Vad tycker testarna?

Testarna skriver att steget mellan föregångaren D40 och D40X inte är särskilt stort. Den största förändringen är upplösningen som dock anses vara en bra uppgradering. Kameran beskrivs som väldigt enkel att hantera och använda med en smidigt och kompakt design. Brusnivån är väldigt låg även vid höga iso-nivåer. Dock tycker flera testare att en bildstabilisator skulle höja helhetsbetyget ytterligare. Bildkvaliteten är annars bra med skarp bild samt naturliga och korrekta färger. Överlag så får Nikon D40X höga omdömen och de flesta testare tycker att man ska ta sig en närmare titt om man är ute efter de extra megapixlarna som föregångaren saknar.

What digital camera

"The picture are largely noise-free"

i:\anders\frontEnligt What digital camera är kameran väldigt enkel att använda, då man kan få hjälp direkt på skärmen. Bildkvaliteten har både negativa och positiva sidor. Bilden blir lite mjukare än föregångaren vilket är negativt, men frånvaron av brus vid höga iso-nivåer medverkar till ett i övrigt utmärkt resultat. Kameran är dessutom väldigt lätt och smidig med enkelt åtkomliga knappar. Testaren tycker att Nikon D40X är en bra kamera, men de menar att man kan spara en slant genom att istället köpa föregångaren D40 som även den fungerar utmärkt. Skillnaden är dock att D40X har 4 miljoner fler pixlar och är man ute efter dessa så uppmanar What digital camera till köp.

Källa: What digital camera (GB)

Digitalfoto

"Snabb i alla lägen"

Digitalfoto tycker att kameran har alla de funktioner som man förväntar sig av en kamera i denna klass, men de tycker samtidigt att det skulle vara roligt om det också fanns en bildstabilisator. Kameran presterar bra i flera krångliga situationer och ger överlag ett utmärkt bildresultat. Dessutom så är den väldigt snabb och enkel att använda, men de tycker att fler inställningar skulle kunna göras genom knappar på utsidan. Utseendemässigt ger D40X en hög kvalitetskänsla även om några av de konkurrerande kamerorna är ännu bättre byggda. Man får mycket kamera för pengarna, men föregångaren D40 är billigare och förbättringarna på D40X väger inte riktigt upp till prisskillnaden.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 5 2007

Kamera & bild

"Den mest lättanvända systemkameran på marknaden"

i:\anders\frontKameran erbjuder ett flertal inställningsmöjligheter som gör att man, enligt Kamera & bild, kan få en riktigt bra bildkvalitet. Den är även väldigt lätt att ha och göra med, och presterar utmärkt rent ergonomiskt. På minussidan placerar de avsaknaden av bildstabilisering och att man enbart kan använda de senaste Nikon objektiven. Testaren tycker att kamerans starkaste sida är hur den lyckas kombinera enkelhet med en bra bildkvalitet utan att prislappen blir alldeles för hög. Det går att hitta konkurrerande kameror till samma pris som har inbyggd bildstabilisator, men då får man räkna med kraftigare brus och sämre byggkvalitet.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 5 2007

Cnet

"The D40x is a good choice"

i:\anders\frontCnet skriver är Nikon har lyckats skapa en bekväm kamera som också känns kompakt i sin design. Andra plus är den låga brusnivån vid höga iso-nivåer, de effektiva menyerna och dess 10,2 megapixlar. På minussidan placerar testaren att den kan vara en aning långsam när det gäller fokus och att den är lite långsam jämfört med konkurrerande kameror. Bildkvaliteten blir superb och upplösning anses vara hög. Även färgerna hanteras väl då de blir både naturliga och korrekta. Testaren menar dock att om man lägger till en liten extra slant så kan man få bättre konkurrerande kameror som saknar D40Xs brister.

Källa: reviews.cnet.com (US)

Pocket lint

"An excellent choice"

Brittiska Pocket lint tycker att kameran presterar väl när det gäller bildkvalitet, kamerahantering, responstid och funktioner. Men steget från föregångaren D40 är inte särskilt stort och därför tycker testaren att prislappen på D40X är snäppet för hög. Den anses ändå vara en utomordentlig systemkamera och är man ute efter den höga upplösningen så är D40X ett bra val. Testaren tycker även att bruset hanteras relativt bra. Kameran är också bra på att fokusera, har en god färghantering och en väl fungerande vitbalans. Prestandan kan dock försämras en aning när man tar bilder inomhus.

Källa: www.pocket-lint.co.uk (GB)

Cirkapris: 6800 kronor

Produktfakta: Nikon D40X har en ccd med 10,2 effektiva megapixlar och storleken 23,6x15,8 mm. Skärmen är 2,5 tum stor med upplösningen 230k pixlar. Iso stöds från 100 till 1600 och kameran är utrustad med intern blixt. Kompatibla objektiv är Nikon F-bajonett med AF-koppling och AF-kontakter Nikkor G eller D. Man kan lagra bilder som jpeg eller raw på sd/sdhc minneskort. Bilderna har stöd för exif 2.21, dcf 2.0 och dpof. Gränssnittet är usb 2.0 med stöd för mpt/ptp. Kamerahuset väger 495 gram utan batteri och mäter 126x64x94 millimeter.

Tillverkare: Nikon