Sök
Nikon D3x

Nikon D3x

Bäst i klassen

2009-03-17

Nikon D3x är otvivelaktigen den bästa småbildskameran på marknaden, men testarna är tveksamma till prislappen. Det är passande nog en fråga om perspektiv.
Testkälla Betyg Kommentar
Kamera & bild 8,2/10 "Detaljerna vill inte ta slut"
Pocket Lint 9/10 "A stunning camera"
Digital camera 4/5 "Professional gear comes at a premium"
Ephotozine 8/10 "Shouldn't it be perfect?"
Pop Photo - "Is it worth $8000? We say yes."

Vad tycker testarna?

I en kontrollerad miljö är Nikon D3x den överlägset bästa småbildskameran på marknaden idag. Testarna radar upp superlativen. Men åsikterna går isär bland testarna om kameran är värd pengarna, om man i första hand ägnar sig åt fotografering som kräver snabb sekvenstagning. Kvaliteten är aldrig ifrågasatt, men prislappen gör att testarna tvekar. Kanske kommer priset i ny dager om man istället börjar jämföra D3x med klassen ovanför - mellanformatet.

Kamera & bild

"Detaljerna vill inte ta slut"

Nikon D3x 1Den överlägset bästa småbildskameran idag, menar Kamera & bild som samtidigt radar upp en mängd tveksamheter. De jämför med Nikons ett och ett halvt år äldre modell D3, och anser den äldre modellen vara ett bättre alternativ för sport, dokumentär- och reportagefoto på grund av D3x mer avancerade bildprocessor och därmed längre databehandlingstid. Dessutom är D3x 30000 kronor dyrare än sin föregångare, ett pris som bara kan försvaras om man istället börjar jämföra med mellanformatsklassen. För studio-, mode- och landskapsfotografen kan det här vara ett budgetalternatv till den dubbelt så dyra Hasselbladaren H3D II-31. D3x är i den konkurrensen inte toppklass men med sina 24,5 megapixel ett fullgott alternativ för magasinsfotografen.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 2 2009

Pocket Lint

"A stunning camera"

Pocket Lint konstaterar att Nikons flaggskepp har fantastisk bildkvalitet på låga ISO-tal och mycket goda resultat på högre ISO-tal tack vare den boostade EXPEED-funktionen som eliminerar bildbrus. Vitbalansen är klanderfri, autofokusen likaså och 3d-sökfunktionen beröms i synnerhet. Det som verkligen imponerar är råformatsfilerna med 14 bitars färgdjup som gör att D3x sticker ut. Även batteritiden får beröm.

Källa: www.pocket-lint.com (GB)

Digital camera

"Professional gear comes at a premium"

Nikon D3x 2Digital camera tycker att de som klagar över priset på D3x missat hela poängen med kameran. De två konkurrenterna med över 20 miljoner pixlar, Canon EOS 5D Mark II och Sony Alpha 900, är inte professionella premiumsystem såsom D3x är. Med sitt närmast skottsäkra skal och den absolut bästa autofokusen samt vitbalansen på marknaden är D3x mil före konkurrenterna. Mellan ISO 100 och 400 levererar kameran superb kvalitet. Sänker du upplösningen till 10 megapixel kan du ta sju foton per sekund, så kameran lämpar sig även för sport- och reportagefoto.

Källa: www.techradar.com (GB)

Ephotozine

"Shouldn't it be perfect?"

Nikon D3x 4Ephotozine gör ett rigoröst brustest och tycker det är anmärkningsvärt att D3x inte gör bättre ifrån sig med tanke på prislappen. Kameran har ett skelett av magnesiumlegering omslutet av plast och tål det mesta i väderväg, även om det är noterbart att det inte finns ett hundraprocentigt dammskydd. Man har valt bort detta för att låta fotografen se hela motivet i sökaren, ett val som tros uppröra en del tänkbara köpare. Beröm delas ut för den enastående detaljrikedomen och D3x är en slitvarg som inte klagar ens i de tuffaste förhållanden. Testaren är dock inte övertygad och tycker eventuella köpare ska begrunda att för pengarna D3x kostar kan man få en Canon EOS 5D MkII och ett par nya objektiv.

Källa: www.ephotozine.com (GB)

Pop Photo

"Is it worth $8000? We say yes."

Nikon D3x 3Det är den dubbelt så stora processorn som skiljer D3x från sin föregångare D3, mest på gott, säger popphotos recensent. Nackdelarna är förutom priset två: den avancerade teknologin gör att D3x är begränsad till 5 helbilder per sekund, liksom sina andra 20 megapixelkonkurrenter Canon EOS 1D Mark III och Sony Alpha 900, medan den något äldre D3 klarar nio. I känslighet vinner även D3 med sin ISO-topp på 25,600 att jämföra med D3x 6400. Vilket inte är anmärkningsvärt alls, eftersom D3x springer ifrån konkurrenterna och sin föregångare när det gäller vitbalans och färgåtergivning. Dessutom behöver autofokusen bara en sekund på sig i de mörkaste förhållanden, vilket verkligen är strålande.

Källa: www.popphoto.com (US)

Cirkapris: 72000 kronor

Produktfakta:

Nikon D3x
Typ: Systemkamera för yrkesfotografer
Upplösning: 24,5 megapixel
Processor: Multi-CAM 3500FX
Filtyper: JPEG, RAW (NEF), TIFF (RGB)ISO 100-1600 (motsvarande ISO 50-6400)
Autofokus: 51 punkter
Display: 3 tum
Övrigt: Två minneskortplatser
Batteritid: 4400 kort/laddning

Tillverkare: Nikon